Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Zimówki

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    że, co zrobi ? Ludzie jezdzą na -50 od serii i miski mają całe wiec niczego nie styra.
    Normalnie obije. -50 to jest sprężyna twarda, w dodatku progresywna. Na -30 na seryjnej miękkiej sprężynie o liniowej charakterystyce będzie normalnie waliło o ziemie miską.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

marekm czyli 100% obniżonych samochodów ma obita miskę tak ? Gratuluję pomyślunku

[Chyba logiczne, ze im wiekszy balon to tym lepszy komfort jazdy i odwrotnie. Przez chwile jezdzilem na profilu 50 i jest kolosalna roznica miedzy profilem 65.
    nic nie będzie tłukło jak zawias ma się dobrze.
    ok na komrocie może i straci ale niewiele. jezdziłem na profilu 65 i 35 wiem jak różnica wygląda. Wiec nie dramatyzujcie tak odrazu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

marekm czyli 100% obniżonych samochodów ma obita miskę tak ? Gratuluję pomyślunku
    Ty, ale jesteś na tyle błyskotliwy, żeby zwrócić uwagę na to, że zawieszenie podczas jazdy pracuje i miska nie zawsze znajduje się w takiej samej odległości od ziemi jak podczas postoju?
    Ale jeszcze raz Ci wytłumaczę - obniżenie przez sprężyny "sportowe" (czyli po Twojemu - 100% obniżonych samochodów) ma inną charakterystykę - taka sprężyna podczas "dobicia" ugnie się bardzo niewiele - powiedzmy 1 cm, co więcej, im bardziej ściśnięta, stawia większy opór.
    Obniżenie przez drastyczne zmniejszenie profilu opony i zostawienie seryjnych sprężyn powoduje to że miska znajdzie się bliżej ziemi 3 cm i jednocześnie zawias (przy dobiciu) ugnie się o następne kilka cm bo jest kanapowo miękki.
    Paniał?

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post
    Pkt 3 popraw wreszcie date produkcji Belli
    Sorry za offtop ale zastanawia mnie co nie tak jest z rokiem produkcji belli kolegi Marco21 ?
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    Sorry za offtop ale zastanawia mnie co nie tak jest z rokiem produkcji belli kolegi Marco21 ?
    Już nic, bo poprawił. Był rocznik '99 podany

Co do opon, to nie lepiej te puścić w obieg i zanabyć właściwy rozmiar, ewentualnie trochę dołożyć niż tak kombinować?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

że, co zrobi ? Ludzie jezdzą na -50 od serii i miski mają całe wiec niczego nie styra.

ja bym nie ładował starych zimówek.
    Niestety z czasem guma twardnieje, a co za tym idzie zimą nie spełnia podstawowych warunków.
    Ok...- 50 może być ale nie zapominaj, że w takim przypadku charakterystyka sprężyn jest całkowicie inna i żeby w takim zawiasie ugiąć ją o kolejny 1 cm potrzebne jest znacznie większe obciążenie niż w serii...to się nazywa sprężyna progresywna...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Wiem bardzo dobrze o co Wam chodzi.
    Po prostu 147 nawet przy malutkich kółkach będzie miała cieżko stracić/obić miskę.
    Szczególnie jak kolega ma 1.6 TSa.

Ostatnio tu w Holandi widziałem kilkanaście 147 właśnie na za małych kołach i ludzie tracą zderzaki, dolne podtrzymania chłodnicy itd itd ale miski pozostają całe.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    brak

Domyślnie

nic nie będzie tłukło jak zawias ma się dobrze.
    Moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Chodzilo mi o to, ze bedzie bardziej sztywno na profilu 50, ktory nie bedzie tak amortyzowal jak profil 65

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Poczytałem wasze wypowiedzi, miałem też przyjemność pomęczyć się z wyjazdem pod górkę po lodzie na moich letnich, (dodam że ojciec mojej dziewczyny wyjechał Clio pod ta samą górkę bez problemu = obciach) więc stwierdziłem jednoznacznie że chce stalowe felgi i nowe zimowe opony 195/65/15.

Co do tematu obniżania który wyszedł to wydaje mi się że wszystko zależy od "systemu obniżania" samochodu.
    Prawidłowo pasowałoby kupic obniżone sprężyny o wiekszej twardości, miałem kiedyś w corsie C założone takie utwardzone sprężyny
    bilstein.
    Po włożeniu 700kg do auta na tył auto praktycznie było cały czas na tym samym poziomie co bez obciążenia.

Z doświadczenia jednak wiem że niektórzy jako sposób obniżenia auta stosują metodę ucięcia jednego oczka sprężyny = szuranie misą olejową po asfalcie.

Jak to się ma do mojej sprawy. O ile może miską nie rysowałbym asfaltu przy takich oponach, może i zderzakiem też nie, ale o wjeździe na większy krawężnik można zapomnieć.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

powinno być 195/60 R15