Na pewno trzeba kilka dni wcześniej organizować jakiegoś spota
Ja proponuję wspólny wypad na kręgle do Best'u jakoś pomiędzy świętami![]()
Kurde ja pomiędzy świetami chyba jade w Lubelskie, ale się zobaczy. Myśle ze te kregla to zajebisty pomysl![]()
Ja mieszkam w samym pgn wiec jesli bede wiedzial o spocie chociaz 2-3 dnie wczesniej ro postaram sie tak wszystlko zaplanowac zeby bylo ok.
Słuchaj, zawsze tutaj można się wymienić telefonami (mowie o nr )i spotkac sie czasem ot tak w jakies n ormalny wieczor , pogadac zrbic maly pussy patrol i rozjazd
![]()
Hej ja tez jestem w Gniezna ale aktualnie siedze za granica.
Bede w pgn w styczniu
Ponawiam pytanie - w czyje ręce w okolicach Gniezna/Wrześni oddać Alfa? Mam termostat do wymiany. Naprawa nie jest zbyt skomplikowana, więc nie chce mi się jechać do Maraniuka do Poznania. Nie chciałbym jednak oddać auta w ręce jakiegoś "partacza" co przy okazji wymiany termostatu popsuje kilka innych rzeczy, albo widząc Alfę doliczy 50% do ceny ...
@ Mój ALF
termostat w jtd to ja sam pod blokiem wymienilem. nie ma tam żadnej filozofii - dwie godzinki z dwoma przerwami na piwo:-) ja polecam Pawła Górala gniezno, ul Surowieckiego. calkiem kumaty i niedrogi mechanik.
Sęk w tym, że ze mnie mechanik żadenKwestia ile mechanik krzyknie za taką wymianę...
Z tego co się orientowałem to trzeba zerknąć jaki kolor płynu, potem odpiąć węża od chłodnicy i go spuścić, następnie wyjąć termostat i wkręcić nowy i zalać płynem (7.2l bodajże - najpierw nalać, zagrzać by puścił duży obieg, dolać i odpowietrzyć). Nie wiem tylko czy bym nie sknocił. EGR też bym zaślepił (zaślepkę z 3 otworami mam w szafie), ale się cykam, że coś urwę/rozwalę
Do piątku liczę, że będę miał kabelek i w sobotę robię "trasę" S5->A2->Mosina więc sobie sprawdzę temperatury w różnych zakresach obrotów (jakie jeszcze parametry warto monitorować podczas testu poza temperaturą płynu)
No chyba, że by się ktoś skusił na robótkę za skrzynkę browca - bym się przy okazji nauczył i też ubabrał
A za namiar do mechanika dziękiJednak znalazłem coś takiego i nie wiem czy to konkurencja tak nie pisze:
http://dobrymechanik.net/mechanicy/g...pojazdowa.html
Ostatnio edytowane przez barat ; 03-01-2013 o 11:47
@ Mój ALF
wiem, widziałem te komentarze, ja jestem zawsze zadowolony z jego usług. co do wymiany termostatu to nie trzeba wypuszczac całego płynu - no chyba że chcesz go wymienic. ale przy wymianie płynu to dobrze miec kanal bo inacej nie ma jak osłony spaod silnika zdjać. co do płynu to raczej nie bedziesz mial czerwonego wynalazku a co za tym idzie nie bedzie problemu z dolewka jakieggokolwiek dobrego plynu. jak ja to robilem to gdzieś z gory odpialem jakis waż i cienkim węzykiem odessałem ze 2 litry do banki i byloa ok. po wymianie okazala sie ze brakuje jakies 200ml wiec zaden problem. przy wymianie zawsze pojawia się problem ze sruba od wumiennika ciepła kra jest przykrecona so termostatu i wtedy sa dwa wyjscia - alba to śrube ucinasz przecinakiem i odginasz uchwyt albo rozbierasz poł silnika:-( co do jazdy z FESEM to wystarczy obserwowac temperature i dobrze ja zinterpretowac. ja moge to wymiane ci machnac pod blokiem ale dopiero w drugiej polowie stycznia bo wtedy mam urlop. moge tez w dobrej cenie miec termostat bo mam znajomego w hurtowni, wszystko kwetia dogadania:-)
Hmm - to będę monitorował temperaturę, obroty, prędkość i coś jeszcze.
Lepiej z włączonym ogrzewaniem, wyłączonym, czy bez różnicy?
Co do płynu - zajrzałem pod maskę, ale ciemno było. Poświeciłem latarką z telefonu i wydaje mi się, że jest taki jasnoniebieski (nie odkręcałem). Spodziewałem się różowego![]()
Ostatnio edytowane przez barat ; 03-01-2013 o 18:44
@ Mój ALF