Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Nowy klubowicz

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Tzw. "podwórkowi mechanicy" nie mają tu nic do rzeczy...kłania się fizyka, Kolego Cubus00.

W przypadku silnika 1.9 JTDm 150 KM, programowe podniesienie mocy najczęściej przybiera schemat: 150 > 188 KM oraz 320 > 400 Nm.

O ile rzeczywiście podniesienie mocy silnika o 38 KM nie przynosi negatywnych skutków dla samego silnika, to zwiększenie maksymalnego momentu obrotowego o 25% ma wpływ choćby na pewien wrażliwy element w naszych samochodach - dwumas. Ten i tak nie grzeszy w obecnych turbodieslach trwałością, a tu musi przenieść w dodatku moc i naprężenia zwiększone o 1/4. Oczywiście, największym zagrożeniem dla dwumasu pozostaje nieumiejętny użytkownik, ale nie piszcie że taki przyrost mocy i Nm nie ma na niego negatywnego wpływu - a o to chyba pytał kolega mdymel.
    a gdzie ja napisalem cos o dwumasie ,mowilem o silniku,skoro pouczasz sam czytaj ,z uwaga

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Tzw. "podwórkowi mechanicy" nie mają tu nic do rzeczy...kłania się fizyka, Kolego Cubus00.

W przypadku silnika 1.9 JTDm 150 KM, programowe podniesienie mocy najczęściej przybiera schemat: 150 > 188 KM oraz 320 > 400 Nm.

O ile rzeczywiście podniesienie mocy silnika o 38 KM nie przynosi negatywnych skutków dla samego silnika, to zwiększenie maksymalnego momentu obrotowego o 25% ma wpływ choćby na pewien wrażliwy element w naszych samochodach - dwumas. Ten i tak nie grzeszy w obecnych turbodieslach trwałością, a tu musi przenieść w dodatku moc i naprężenia zwiększone o 1/4. Oczywiście, największym zagrożeniem dla dwumasu pozostaje nieumiejętny użytkownik, ale nie piszcie że taki przyrost mocy i Nm nie ma na niego negatywnego wpływu - a o to chyba pytał kolega mdymel.
    Tak, to mialem na mysli. Chyba nie ma sensu ryzykowac szybszych uszkodzen dla wiekszej mocy. Zwlaszcza, ze i tak nie jest zle

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał mdymel Zobacz post
    Witam,

To i ja się pochwalę.
    Od tygodnia wożę się SportWagonem :]
    Troche danych o aucie: rocznik 2009, 1.9 Jtdm, 150KM, kupiony i serwisowany w Polsce, czarny, w srodku bezowy alfatex.
    Witaj
    Wrzuć jakieś foty, albo załóż osobny temat w dziale "Nasze Belle", to obejrzymy cacko
    Do zobaczenia na jakimś spocie wiosną Więcej tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/zach...sie_warto.html

Pozdrawiam
    Wojtek

Użytkownik Rowerzysta Avatar mercury
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Co do uslugi tandem, osobiście jak wsiadam do samochodu włączam tryb samolotowy w komórce i wysiadając go wyłączam. (od kiedy mam nfc i smart tagi sonego jest to o wiele latwiejsze ) Tak czy inaczej nie ma problemu i z kodami nic nie trzeba kombinowac.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał mercury Zobacz post
    osobiście jak wsiadam do samochodu włączam tryb samolotowy w komórce i wysiadając go wyłączam
    to załatwia sprawę? Ja wyłączając NaviConnect muszę wybrać jakiś nr w komórce by uaktywnić kartę SIM w telefonie. Inaczej będę poza zasięgiem...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    to załatwia sprawę? Ja wyłączając NaviConnect muszę wybrać jakiś nr w komórce by uaktywnić kartę SIM w telefonie. Inaczej będę poza zasięgiem...
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Czasami wystarczy, uzaleznione jest to od sygnału i częstości wyszukiwania sygnału przez operatora, telefon załapie w koncu to ze ta karta jest teraz tylko dostepna i sie uaktywni. 9600 na pewno to przyspieszy bo po prostu to wymusisz.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 Jtdm

Domyślnie

Zdjęcia zrobię jak się pogoda unormuje - w sobotę umylem, to mi cały zamarzl, a teraz już znowu brudny ;-)

Z tym tandemem to coś radio nie bardzo gra z karta SIM. Dzwonić do mnie można, nawet smsa dostałem, ale jak wybieram numer to jest no connection. Na obu kartach, przy czym w telefonie obie działają ok. Przejdę się do t-mobile i wymienię na inne chyba.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Co do dwumasy masz racje, ze przy zwiększonym momencie szybciej moze sie zurzyc ale o ile sie nie mylę te 400 Nm masz przy gazie wcisnietym w podłogę. Więc jak bedziesz jeździć normalnie - nic sie nie stanie.
    A w razie czego masz dodatkowa moc w zapasie. Ja bym sie nawet nie zastanawiał na twoim miejscu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Co do dwumasy masz racje, ze przy zwiększonym momencie szybciej moze sie zurzyc ale o ile sie nie mylę te 400 Nm masz przy gazie wcisnietym w podłogę. Więc jak bedziesz jeździć normalnie - nic sie nie stanie.
    A w razie czego masz dodatkowa moc w zapasie. Ja bym sie nawet nie zastanawiał na twoim miejscu.
    Podzielam zdanie kolegi.
    To, że będzie większy moment wcale nie znaczy, że dwumas padnie szybciej. Wszystko w rękach kierowcy.
    Są tacy, którzy na seryjnym sofcie upalą sprzęgło i dwumas klęknie bo po prostu jeździć nowoczesnym dieslem nie potrafią (sam się uczę )
    Ważne jest by nie wciskać pedału gazu do podłogi od 1000 obr/min, a potencjał samochodu wykorzystwać umiejętnie.
    O tym, że najważniejszą sprawą jest kto zrobi program, to mówić już chyba nie trzeba.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html