Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: spotkanie z krawężnikiem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

Cytat Napisał Złoty Zobacz post
    po co koło wymieniać... niech podniesie auto zakręci kołem i zobaczy czy felga kopie.

Cytat Napisał miks Zobacz post
    mam mały problem... mianowicie uderzyłem tylnim prawym kołem w krawężnik dosyc mocno bo aż felga zgięla sie do środka
    bo zgięta felga na 1000% kopie

Alfa, czyli walka serca z rozumem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Przeoczyłem.. moja wina

miks
    Gość

Domyślnie

wychodzi na to ze felga, bo na dojazdówce jest normalnie jesli chodzi o tyl, tylko pojawił sie nowy problem i nie wiem czy to nie bedzie maglownica... mianowicie jak pojechałem sie przejechac na zapasie to zauwazylem ze zeby jechac prosto musze miec skrecona kierownice tak o 1/4 obrotu w prawo... z ciekawosci az sie zatrzymałem i poszedłem obejrzec koła i były prosto, jest to o tyle dziwne ze na postoju jak mam kierownice wyprostowana koła tez sa proste.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Na dojazdówce będzie właśnie taki efekt, że kierownicę będziesz miał lekko przekręconą, jest to wywołane różnicą w wysokości dojazdówki względem wysokości reszty kół.

Użytkownik Ogier Avatar Czarnecki
    Auto
    AR 156 2.4 JTDm 20V 175KM 2005r.

Domyślnie

Również zaliczyłem bliski kontakt z krawężnikiem, tyle, że nie bokiem, a normalnie przodem ale w czasie zakrętu na skręconych kołach przy 30km/h... Efekt, nowa, niecały miesiąc temu założona opona Continental TS850 205/55/16 przód prawy do śmieci... Dziura z boku, aż szkoda wyrzucać... Może jakoś załatać i trzymać w razie w, w środku nie widać żadnego uszkodzenia...? Bieżnik nówka, jeszcze kreda producenta... Też bujam na dojazdówce i jest lipa. Dzisiaj zamawiam nową oponę i 400zł w plecy. Felga sprawdzana - prosta, więc mam nadzieję, że zawias i inne części również wytrzymały, a opona wzięła wszystko na siebie, czy warto coś dodatkowo sprawdzić?. Zresztą na dojazdówce nic nie stuka, nie puka podczas przejeżdżania przez progi zwalniające, tylko jest ten efekt lekko skrzywionej kierownicy, co powoduje dojazdówka...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Cytat Napisał miks Zobacz post
    tylko pojawił sie nowy problem i nie wiem czy to nie bedzie maglownica... mianowicie jak pojechałem sie przejechac na zapasie to zauwazylem ze zeby jechac prosto musze miec skrecona kierownice tak o 1/4 obrotu w prawo...

Cytat Napisał tomek921 Zobacz post
    Na dojazdówce będzie właśnie taki efekt, że kierownicę będziesz miał lekko przekręconą, jest to wywołane różnicą w wysokości dojazdówki względem wysokości reszty kół
    Nie jestem pewien czy dojazdówka na tylnym kole będzie robiła aż tak duży efekt (1/4 obrotu). Sprawdź, czy nie robisz aby 4 śladów za sobą. Przy takim uderzeniu, które skrzywiło felgę można uszkodzić wahacze poprzeczne lub amor.

miks
    Gość

Domyślnie

Naszczescie robie dwa ślady bo sprawdziłem juz to na sniegu (jak jescze był) puki co czekaam na nowa stalowke po ta pokzywiona nawet na piascie... wiec jak tylko wymienie na nowa i sie przejade to zobaczymy czy wruci do normy puki co dzieki wielkie wszystkim za pomoc!

spiwor
    Gość

Domyślnie

Miałem podobną przygodę jednak walnąłem przodem następnie obróciło auto i dobiło tyłem.

Ściągnij koło i sprawdż drążki poprzeczne, jest jeden długi, drugi krótki. Są mięciutkie jak masło ale nie są drogie i wymiana bardzo prosta.
    Mogła też wygiąć się długa śruba, po ściągnięciu koła powinno widać. Jej cena jest, jak na taką śrubę chora.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Czarnecki Zobacz post
    Również zaliczyłem bliski kontakt z krawężnikiem, tyle, że nie bokiem, a normalnie przodem ale w czasie zakrętu na skręconych kołach przy 30km/h... Efekt, nowa, niecały miesiąc temu założona opona Continental TS850 205/55/16 przód prawy do śmieci... Dziura z boku, aż szkoda wyrzucać... Może jakoś załatać i trzymać w razie w, w środku nie widać żadnego uszkodzenia...? Bieżnik nówka, jeszcze kreda producenta... Też bujam na dojazdówce i jest lipa. Dzisiaj zamawiam nową oponę i 400zł w plecy. Felga sprawdzana - prosta, więc mam nadzieję, że zawias i inne części również wytrzymały, a opona wzięła wszystko na siebie, czy warto coś dodatkowo sprawdzić?. Zresztą na dojazdówce nic nie stuka, nie puka podczas przejeżdżania przez progi zwalniające, tylko jest ten efekt lekko skrzywionej kierownicy, co powoduje dojazdówka...
    Jak będziesz mieć założoną już nową oponę, na prostych kołach sprawdż palcami z tyłu opony odległość między kołem i błotnikiem. Jak się różni to masz problem.

Następnie sprawdź palcami odległość górnej krawędzi opony od zwronicy. Jak się różni, na początek zwrotnica do wymiany.

miks
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj odebrałem alfe z warsztatu, wiec jestem zadowolony w przeciwieństwie do mojego portfela, reasumując : nowe wachacze tył, nowa felga, długa śruba trzymajaca te wachacze, piasta. Wniosek nie polecam spotkań z krawężnikami... Dzięki wszystkim za pomoc! zamykam temat.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wlodeczek1
    Auto
    Jest Alfa 159 SW 2.4 2007 210 ps (była Alfa 156 SW 1.9 JTD 2004 r.)

Domyślnie

Ja miałem identyczną przygodę. Uderzyłem tylnym kołem o krawężnik dosyć mocno. Efekt wygięty wachacz tzw zewnętrzny (od strony zderzeka) oraz długa śruba mocująca. Alfa wyglądała jakby miała 2 osie skrętne
    Na szczęście felga ok. Chłopaki co mnie lawetą zwozili wykręcili ten wachacz i naprostowali na imadle tak abym mógł dojechać do domu . Teraz wymieniłem wszystko na nowe.
    Pozdr