Kiedyś też obiło mi się to o uszy, a ile w tym prawdy a zbieg okoliczności nie wiem. A wiesz czemu płynu masz z mało? nie ma wycieku?
Kiedyś też obiło mi się to o uszy, a ile w tym prawdy a zbieg okoliczności nie wiem. A wiesz czemu płynu masz z mało? nie ma wycieku?
Mi pękła jakaś opaska nie pamiętam w którym miejscu się znajdowała, i ubywało płynu wykapywało na posadzkę w garażu i pojechałem do znajomego mechanika i zrobił mi to, nie wiedziałem jaki był wcześniej olej wlany, ale zalał mi jak dobrze pamiętam coś takiego: Mobil atf 220 dextron II i na razie nie mam problemów, tak że jak auto stoi pod chmurką to podłóż pod alfę karton i zobacz czy nie kapie tak jak kolega wyżej napisał, a jak w garażu to popatrz czy nie ma plam.
Szczerze nie wiem jak to skomentować, osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem a pierwszy raz to chyba dzisiaj wyczytałem a jak czytałem to jakoś nie do końca w to uwierzyłem bo nie pamiętam. U siebie wymieniłem i nie było problemu, jak brat kupił 156 to po sprawdzeniu auta przed zimą wymieniłem u niego płyn bo był już mocno przepracowany i ciemny i nic, absolutnie nic się nie stało z pompą. Jaki płyn wlejesz to już Twoja sprawa byle był zgodny z specyfikacją i miał odpowiednie parametry, ja osobiście wlewałem Mobil ATF 320 dextron III tak jak kolega Konrad156 wyżej pisze.
Z własnego doświadczenia wiem jakie są skutki zgęstnienia na mrozie starego płynu i dlatego bym się aż tak nie obawiał wymiany.
Ostatnio edytowane przez kwasnybartek ; 11-01-2013 o 18:41
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
patrzylem to narazie nigdzie pod siebie nie robiw pon. prowadze do lekarza na wymiane i powinno byc dobrze
dzieki panowie za rozjasnienie sprawy pozdr
![]()