Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: [156] łożysko oporowe?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiek-lex
    Dzięki. Już chyba wiem o co tu biega. Kolega BANY podał mi link do tego wysprzęglika firmy LUK za 147 zyla, ciekaw jestem opini na temat tej firmy, czy warto? Bo to co widziałem do tej pory poniżej 200 nie schodzi.
    popytaj tutaj: www.autosklep24.pl podasz im numer nadwozia i z pewnością dobiorą Ci właściwą część. Ceny nie znam, ani producenta, bo się tym nie interesowałem. Kupowałem jednak u nich rozrząd do mojej Alfy i mają bardzo profesjonalne podejście do klienta, a porównując ceny, nigdzie nie kupiłbym równie pewnego towaru za te pieniądze.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

Rafał, byłem na tej stronce już wcześniej i z tego co widziałem to nie mają nic do sprzęgła w tej chwili. A co do ich profesjonalizmu to opinie mogą być podzielone, w moim przypadku było tak: zamówiłem u nich uszczelke pod klawiature i przysłali mi (niema co mówić- szybko,to akurat plus) ale taka podróba.... Cienka i po założeniu olej mi ciekł. Zadzwoniłem do nich i mi powiedzieli że taki zamiennik i powinien pasować. Chcieli jeszcze nr nadwozia i inne dane auta i mieli się jeszcze ze mną skontaktować ale do dnia dzisiejszego cisza jak makiem zasiał... Kupiłem na allegro za 60 zł i jak orginał. Teraz mam spokój. Moze to odosobniony przypadek. Zastanawiam się ile jeszcze będe mógł pojeździć na takim piszczącym łożysku? Wspomniałem wcześniej że jak się silnik rozgrzeje to pisk znika, więc może jeszcze z miesiąc da rade..? Teraz mam inne wydatki, wymiana klocków na wszystkich 4 kołach, wymiana płynu w ukł. chłodzenia, kupienie i założenie fartucha pod silnik bo niemam a wymieniałem rozrząd i nie chcę żeby mi się przez zimę zbierał tam jakiś syf.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Rafał, byłem na tej stronce już wcześniej i z tego co widziałem to nie mają nic do sprzęgła w tej chwili. A co do ich profesjonalizmu to opinie mogą być podzielone, w moim przypadku było tak: zamówiłem u nich uszczelke pod klawiature i przysłali mi (niema co mówić- szybko,to akurat plus) ale taka podróba.... Cienka i po założeniu olej mi ciekł. Zadzwoniłem do nich i mi powiedzieli że taki zamiennik i powinien pasować. Chcieli jeszcze nr nadwozia i inne dane auta i mieli się jeszcze ze mną skontaktować ale do dnia dzisiejszego cisza jak makiem zasiał... Kupiłem na allegro za 60 zł i jak orginał. Teraz mam spokój. Moze to odosobniony przypadek. Zastanawiam się ile jeszcze będe mógł pojeździć na takim piszczącym łożysku? Wspomniałem wcześniej że jak się silnik rozgrzeje to pisk znika, więc może jeszcze z miesiąc da rade..? Teraz mam inne wydatki, wymiana klocków na wszystkich 4 kołach, wymiana płynu w ukł. chłodzenia, kupienie i założenie fartucha pod silnik bo niemam a wymieniałem rozrząd i nie chcę żeby mi się przez zimę zbierał tam jakiś syf.
    No to faktycznie, nieciekawie Cię potraktowali. ja na ich temat słyszałem przychylne opinie i dlatego zdecydowałem się na zakup w tym sklepie.
    Natomiast co do sprzęgła, to nigdy nie wiadomo. Znajomy kupił Punto z piszczącym łożyskiem i pojeździł tak 3 tygodnie, po czym naraz padło i po jeździe. Tak więc musisz się z tym liczyć, że nie znacie dnia, ani godziny. Aczkolwiek życzę, coby służyło Ci jak najdłużej.
    Jeśli chodzi o osłonę pod silnik - polecam.
    Moją wyrzuciłem, bo jakaś podróba była, co prawda elastyczna, ale szlag ją od temperatury wydechu trafił i strasznie obwisła. Kupiłem więc na allegro używaną, ale za to oryginalną. Zamontowałem i jest OK. Polecam z tego względu, że w porze deszczowo - śnieżnej zapewni czystość przedziału silnikowego, a poza tym szybciej silnik się nagrzewa i potem na postoju dłużej utrzymuje temperaturę.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam kolegę!!! z pytaniem jak długo pojeździsz na tym łożysku jest jak z wróżeniem z fusów...
    możesz pojeździć pół roku albo tydzień,na to niema reguły :?
    ja u siebie niedawno wymieniałem wysprzęglik,założyłem oryginalny (kosztował około 220zł) i powiem ci jak odkręciłem skrzynię od silnika to wszystko mi się rozsypało,a wcale nic nie szumiało podczas jazdy i płyn też nie ciekł.sprzęgło działało bez zarzutu...
    z wymianą tego podzespołu jest dużo roboty.trzeba będzie wyjąć skrzynię biegów,albo ją sporo odsunąć ( ja u siebie wymieniałem to mając silnik ze skrzynią wyjęte z auta więc nie jestem pewien do końca :|?: )
    dam ci jeszcze kilka wskazówek przydatnych przy odpowietrzaniu sprzęgła.operacja jest banalnie prosta pod warunkiem że się zna zasadę działania tego odpowietrznika.bardzo ważne jest to żeby druciane zabezpieczenie siedziało ściśle na swoim miejscu w wysprzęgliku(tuż przy wejściu przewodu z pompki sprzęgłowej).
    na końcu tegoż przewodu jest metalowa końcówka z gumowymi pierścieniami uszczelniającymi,na tej końcówce są dwa rowki...
    wpinasz przewód w wysprzęglik w zabezpieczenie na pierwszy rowek(można założyć na końcówkę odpowietrznika jakiś przezroczysty przewód)i czekasz aż powietrze ujdzie z wysprzęglika a zacznie lecieć płyn.można raz lub dwa wcisnąć pedał sprzęgła tylko że pedał nie wróci,trzeba go odciągnąć.następnie dociskasz przewód w gnieździe wysprzęglika do oporu aż zaskoczy na drugi rowek.gotowe!!! DD
    sprzęgło zostało odpowietrzone.

pozdrawiam!!! :mrgreen:

moja druga ulubienica...

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

Jednym słowem koledzy, sugerujecie mi tak po cichu abym najpierw wymienił wysprzęglik a w następnej kolejności pozostałe rzeczy? Co do roboty to mam znajomego mechanika który podjoł się tego karkołomnego zadania za 150 zł, tylko zastanawiam się czy da rade odpowietrzyć później sprzęgło. Nawiasem mówiąc, ten koleś nie zdaje sobie chyba sprawy ile tam jest roboty... ale ja go z błędu nie będe wyprowadzał.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Nawiasem mówiąc, ten koleś nie zdaje sobie chyba sprawy ile tam jest roboty... ale ja go z błędu nie będe wyprowadzał.
    Wypadałoby aby sprzęgło robił Ci ktoś, kto wie ile tam jest roboty. Innymi słowy mówiąc, mechanik, który już kiedyś sprzęgło w AR wymieniał.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Jednym słowem koledzy, sugerujecie mi tak po cichu abym najpierw wymienił wysprzęglik a w następnej kolejności pozostałe rzeczy? Co do roboty to mam znajomego mechanika który podjoł się tego karkołomnego zadania za 150 zł, tylko zastanawiam się czy da rade odpowietrzyć później sprzęgło. Nawiasem mówiąc, ten koleś nie zdaje sobie chyba sprawy ile tam jest roboty... ale ja go z błędu nie będe wyprowadzał.

krzysiu!!!roboty jest naprawdę sporo i kolega naprawdę potraktował cię bardzo ulgowo,ale jak ktoś ma pojęcie to ogarnie to w ciągu kilku godzin. DD
    co do odpowietrzenia sprzęgła,to objaśniłem to w miarę przejrzyście więc nie powinno być problemów.proponowałbym ci jeszcze przy okazji,jak będą wyjęte półosie napędowe wymienić uszczelniacze ich gniazd w szkrzyni biegów.oczywiście jak są widoczne ślady wycieków oleju. ;//
    to chyba tyle...
    pozdrawiam!!! DD

moja druga ulubienica...

BANY
    Gość

Domyślnie

oryginał czy luk nie ma znaczenia i tak w pudełku jest valeo.
    jażdze na takim i jest ok

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

Dzięki koledzy za wszystkie rady i podpowiedzi. Dam sobie jeszcze z tydzień czasu aż kaska mi wpłynie na konto, wtedy zamawiam ten wysprzęglik i na warsztat. Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Ja przy ewidentnie uszkodzonym łożysku oporowym - po wciśnięciu pedału sprzęgła hałasowało strasznie, było mnie (a właściwie Alfę) słychać pewnie na jakieś 100 m , przejechałem ok. 1500 km a następnie o własnych siłach i z duszą na ramieniu dojechałem do Pabla http://pablogarage.pl (jakieś 100 km), gdzie wymieniłem całe sprzęgło.
    Z informacji uzyskanych m. in. na tym forum (szukaj), uznałem, że lepiej wymienić kompletne sprzęgło - skoro trzeba wyjmować silnik i odłączać skrzynię - innego dojścia do łożyska oporowego nie ma, to nie warto bawić się w półśrodki tylko polecieć po całości. A że zbiegło się to z wymianą rozrządu i sprawdzeniem całego auta to decyzja mogła być tylko jedna.
    Sprzęgło Valeo kupiłem na Allegro http://www.allegro.pl/item429851377_429851377.html i jest identyczne z fabrycznym. Teraz mogę się cieszyć z bezproblemowej jazdy

A tak przy okazji... Do Pabla naprawdę warto jechać, koszt paliwa zwróci się z pewnością w jakości i cenie usługi. A tu masz opinie na jego temat umieszczone na forum www.alfa-lancia.pl: Pablo i lego klienci
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif