Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: start&stop

Użytkownik Rowerzysta Avatar maxit1
    Mieszka w
    rawa mazowiecka
    Auto
    giulietta 2,0 jtdm 170 km+ audi a4 2,0tdicr

Domyślnie

sprawdzę ustawienie na ;;d;; i dam info co i jak

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 TB Multiair

Domyślnie

[QUOTE=milleniusz;1080044]No bo tak to właśnie działa. A pamięta, D nie pamięta. Nie widzę specjalnie zalet tego trybu A, prawie go nie używam. Ostatnio testowałem na śniegu, ale nie widzę różnicy między N a A. Znaczy wiem, że wg intrukcji powinna się szybciej włączać stabilizacja toru jazdy i chyba tylko tyle. Zakładam, że na N i D też to działa. : )

- - - Updated - - -

Na suchej nawierzchni nie ma różnicy pomiędzy N i A, ale przy obecnie panujących warunkach jest duża różnica. W A kontrola trakcji cały czas ingeruje, można też bez problemu w śniegu pod górę ruszyć. Wystarczy się trochę pobawić i pomiędzy A i N przełączyć. Różnica diametralna Według mnie A jest na takie warunki jak ostatnio (a więc zaśnieżona jezdnia, a nie tylko trochę śniegu gdzie asfalt prześwituje) trybem idealnym. Oczywiście nie będzie to nigdy stały napęd na cztery koła, ale jak na FWD to chyba o wiele lepiej się nie da.
    Ostatnio edytowane przez Benzina ; 21-01-2013 o 22:45

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Z tego, co słyszałem w ASO, szans na to, że D będzie pozostawał po wyłączeniu silnika nie ma żadnych. Pewnie wtedy Alfa nie mogłaby się chwalić wynikami emisji CO2.

Co do trybu A, to bardzo się przydaje przy ruszaniu w śniegu właśnie, no i mnie (odpukać) jeszcze nie rzuciło w poślizg, a jeżdżę nieznacznie wolniej niż po suchym (co nie znaczy, że po suchym jeżdżę szybko ).
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Artur KRK
    Gość

Domyślnie

System s&s wyłączam przy, jak ja to nazywam, "procedurze startowej" , czyli: wsiadam, odpalam samochód, włączam światła, odpalam klimę, zapinam pasy, wyłączam s&s, przełączam DNA na tryb D. Za ten czas (ok 30 sek do 1 min) olej spokojnie już krąży w układzie silnik / turbo, s&s nie ma prawa się włączyć i mogę spokojnie jechać, gdzie mi się żywnie podoba

Pozdrawiam
    Artur

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 TB Multiair

Domyślnie

[QUOTE=Artur KRK;1082565]System s&s wyłączam przy, jak ja to nazywam, "procedurze startowej" , czyli: wsiadam, odpalam samochód, włączam światła, odpalam klimę, zapinam pasy, wyłączam s&s, przełączam DNA na tryb D. Za ten czas (ok 30 sek do 1 min) olej spokojnie już krąży w układzie silnik / turbo, s&s nie ma prawa się włączyć i mogę spokojnie jechać, gdzie mi się żywnie podoba

Wszystko zrozumiałe, ale Ty w ciągu dnia (jak jest jasno, bo w tej szerokości geograficznej zimą o 15h jest ciemno, więc wtedy trzeba jeździć na światłach) włączasz światła? Przecież masz światła do jazdy dziennej. Klimę też musisz odpalić? U mnie zapamiętuje ostatnie ustawienie.

Jazda na D i bez S&S to kwestia gustu. N w mieście jest całkiem sensowne, tym samym D może być bardziej zadziorne. W przeciwnym razie musiałby to być jakiś kiepski kompromis. W pierwszej serii Julek N było trochę słabe, potem na szczęście poprawili. S&S nie ma większego sensu, jest jedynie po to, żeby ograniczyć emisje (w niektórych krajach wysokie emisje słono kosztują). Ale i tak jeżdżę na S&S, przyzwyczaiłem się. Jest nawet całkiem miłe, jak na światłach jest całkowita cisza. Jedyny problem pojawia się, jak samochód się trochę toczy, i nagle chcemy ruszyć. Wtedy S&S sie gubi, i trzeba dać S&S trochę czasu. W Mercedesie to o wiele lepiej funkcjonuje... No ale wierze w to, że Włosi to dopracują. AR musi mieć swoje małe wady, przecież między innymi za to te samochody kochamy

Użytkownik Rowerzysta Avatar mandecki
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulietta Benzina 1.4MA 170KM

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Odłączyc wytyczkę od czujnika położenia źwigni zmiany biegów (było już to tu opisywane) - ECU nie bedzie wykrywało że dźwignia jest w położeniu neutralnym i nie wyłączy silnika.
    skoro juz po gwarancji to niechcianego dziecka quasi-ekologii chetnie sie pozbede. czy wyjecie czujnika dzwigni zmiany biegow (gdzie to sie znajduje) to najlepsza metoda czy wypiac wtyczke-czujnik przy akumulatorze i efekt bedzie ten sam (prosciej)?

ktos z zwas juz wylaczal i ma jakies ostrzezenia/bipy/wiadomosci przy uruchomieniu auta ze mu startstop nie dziala?

Użytkownik Świeżak Avatar mwielebny
    Mieszka w
    południe
    Auto
    Giulia 2.2 180KM

Domyślnie

co trybów DNA w moim mito przy jeździe po bezdrożach małopolski a zwłaszcza tereny bliskie granicy słowackiej mogę stwierdzić że tryb A nieraz uratował mi tyłek np podczas gdy są trzy koleiny a trzeba się minąć. Wtedy tyłek zostaje z tyłu i łatwo by wpadł w poślizg, w takich sytuacjach czuć że system kontroli trakcji się włączy i wyprostuje tor. Z ruszaniem pod górkę w śniegu też nie ma problemu, pilnuje aby się nie ślizgał. System A gubi się na pełnym lodzie kiedy wszystkie koła są na lodzie (jakikolwiek manewr kończy się zrobieniem bączka) ale wtedy na D lub N, wracamy na śnieg i już jest dobrze.

W bieszczadach dzięki A zapieprzałem podobnie jak tu kolega pisał jakby asfalt był suchy. Koledzy z terenówek dziwnie patrzyli jak się pnę pod górę kiedy oni boksują. A w micie wystarczyło dać A lekki gaz i szła jak po szynach

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Saab 9-3 Cabrio 2.0 Alfa Romeo Giulietta 1.4 multiair

Domyślnie

Cytat Napisał mwielebny Zobacz post
    co trybów DNA w moim mito przy jeździe po bezdrożach małopolski a zwłaszcza tereny bliskie granicy słowackiej mogę stwierdzić że tryb A nieraz uratował mi tyłek np podczas gdy są trzy koleiny a trzeba się minąć. Wtedy tyłek zostaje z tyłu i łatwo by wpadł w poślizg, w takich sytuacjach czuć że system kontroli trakcji się włączy i wyprostuje tor. Z ruszaniem pod górkę w śniegu też nie ma problemu, pilnuje aby się nie ślizgał. System A gubi się na pełnym lodzie kiedy wszystkie koła są na lodzie (jakikolwiek manewr kończy się zrobieniem bączka) ale wtedy na D lub N, wracamy na śnieg i już jest dobrze.

W bieszczadach dzięki A zapieprzałem podobnie jak tu kolega pisał jakby asfalt był suchy. Koledzy z terenówek dziwnie patrzyli jak się pnę pod górę kiedy oni boksują. A w micie wystarczyło dać A lekki gaz i szła jak po szynach
    Z tego co piszesz wynika że tryb A jest bardzo pomocny. Na razie nie miałem możliwości żeby go przetestować. Myślę że w połączeniu z bardzo dobrymi oponami zimowymi samochód będzie się prowadził na śniegu wyśmienicie.

Napisałeś że system gubi się na lodzie - może to problem z ESP?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Raziel
    Auto
    wkrótce Giulietta

Domyślnie

Podczas jazdy próbnej dowiedziałem się od sprzedawcy, że stan systemu Start&Stop jest zapamiętywany. Pytałem mając na uwadze m.in. ten wątek na forum. Stąd mam pewną rozbieżność opinii.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

w nowych (lub nowszych) autach stan jest zapamietywany (fabrycznie lub po upgrade softu) , w starszych modelach np rocznik 2010 nie jest i pewnie nigdy nie będzie