Jak lubisz mocniej depnąć to polecam olej Millers XFS 10W60. Sam obecnie na takim jeżdżę.
Na początku przygody z Alfą miałem taki komunikat, jednak był on połączony z błędem od Selespeeda. Po prostu czasem nagle auto zgasło (w najgorszym wypadku) przy niższym biegu, np. redukcja przy skręcie na skrzyżowaniu. Przyczyną była jedna z cewek, a nie jak mógł sugerować komunikat... coś z olejem, ciśnieniem czy też skrzynią biegów itp. Dlatego też czasem trzeba się przyjrzeć danemu przypadkowi troszkę dokładniej, a dany komunikat na samym wyświetlaczu może oznaczać wiele...
Dzięki wielkie za wiadomość coś czułem że za tym może kryć się skrzynia , właśnie czasami pojawia mi się też komunikat "Selespeed failure" miałem też kilka sytuacji że gdy np: zwalniałem autem do skrzyżowania to nie dało się go zatrzymać w miejscu musiałem dopiero wrzucić na N - luz ,czasami też po odpaleniu zimnego autka nie mogłem ruszyć z miejsca ,coś jakby ciśnienie było za słabe w układzie selespeeda ,po otwarciu drzy pompa wg mnie coś za długo pracuje, czy to możliwe że ten komunikat dotyczyłby skrzyni biegów?
- - - Updated - - -
jeśli chodzi o cewkę to którą miałeś zepsutą w selespeedzie?
Niestety nie pamiętam... zajmował się tym wtedy szwagier. Wiem, że kupił na Allegro używaną cewkę i została podmieniona. Od tego czasu jest OK. Niestety nie pamiętam też w jaki sposób to sprawdził.
Zostawiłem wczoraj auto w servisie Alfa bo komunikat dalej się pojawiał podczas gwałtownego ruszania ,mechanik powiedział że zmierzyć ciśnienie w układzie smarowania i jest wszystko dobrze silnik jest w porządku i żebym się nie martwił bo ciśnienie oleju jest bardzo dobre zarówno na zimnym jak i na gorącym silniku ,zmienił tez czujnik ciśnienia przy okazji jak podpinał manometr.
- - - Updated - - -
wariatora nie słychać silnik pracuje cichutko tak mi powiedział więc nie wiem rozkładam ręce bo dziś komunikat znów się pojawił jak ostro ruszyłem na gorącym silniku
- - - Updated - - -
może coś nie kontaktuje jakas wtyczka ale co mam zrobić gdzie szukacz nie wiem
- - - Updated - - -
co jakiś czas gdy przejadę po jakiejś dużej dziurze na ulicy to pokazuje się komunikat system selespeed failure czy mozliwe ze ma to związek z komunikatem o niskim cisnieniu oleju ?