1000% akumulator. Miałem identyczne objawy
1000% akumulator. Miałem identyczne objawy
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
tez mi sie wydaje ze aku...nawet teraz mam tak czasami jak mam niedoladowany ze wyskakuja jakies ABS/VDC/Hil Holdery itp a aku mam prawie nowke bo roczny.Podladuj aku
W ASO ostrzegali mnie żeby uważać na uruchamianie na niedoładowanym akumulatorze bo mnożna uszkodzić centralkę od ABS-u. Jak byłem u nich wymieniali właśnie centralkę w Lancii. Nie są to tanie części. Według mnie warto w takiej sytuacji zainwestować w nowy akumulator. Oryginalny wytrzymał u mnie 5 lat.
ja maiłem taki błąd jak ręczny zamarzł. Gdy oś jest przyblokowana to się pokazuje ten błąd. Może wtedy Ci się odblokowała... Auto stało na ręcznym?
Ale my nie zamierzamy tego tematu zamykaćNapisałeś dubla to jak krowie na rowie każdy ci teraz odpisze że to aku i temat był
A co tam?!
Słuchaj teraz co jest grane z 1,9jtdm. Miałem tak samo jak ty, aku ledwo kręcił a silnik telepał autem tak, że mało z niego nie wypadłem. Odpalił i nie wiedziałem o co caman z tymi kontrolkami(nieobyty, nigdy nie miałem alfy), przy okazji zaczęła migać kontrolka ładowania. Wyłączyłem silnik, włożyłem kluczyk, a komputer powiedział że nie zamierza grzać świec na tak słabej baterii. Zignorowałem go, a on mnie - przy rozruchu. Na szczęście miałem boostera pod ręką, a jak ładnie zakręcił. Kupiłem większy akumulator, teraz mam EXIDE 770. Poprawiła się kultura odpalania. Tutaj pod linkiem http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/51910-jaki_akumulator-8.html na #72 poscie masz parę zdjęć, widać oryginalny mniejszy aku i jego większego zastępce. Do tej pory ładnie pali.
A ja odpowiem tak, Twój aku wyzionoł ducha zanim zdążyły sie o tym dowiedzieć abs i vcd
Jest reguła, sam sobie odpowiedziałeś. Masz/Dasz prądu ile trzeba, to nie swieci.
Temat już był, jest oklepany. Proponuję go przypiąć, ponieważ znowu ktoś będzie miał problem z ABSem i VCDesm. Nie wiedząc, że tu akumulator jest pogrzebany.
Ostatnio edytowane przez Andree ; 21-01-2013 o 22:27
Hej.
Żaden akumulator. Tego typu błędów miałem już kilkanaście w tym roku i za każdym razem było to samo.
Czy zostawiłeś auto na noc na ręcznym? Czy w ogóle podczas mrozu zaciągasz ręczny? (U mnie sytuacja wygląda tak, że wystarczy go zaciągnąć na 10 min i po zawodach. Błąd za błędem) Jeżeli tak to najprawdopodobniej Ci przymarzł. Z racji tego, że nie posiadam obecnie garażu dla mojej "Bellezza Enorme" wystarczyło pojechać np. do jakiejś galerii na zakupy i w tym czasie zostawiałem Alfę w ogrzewanym parkingu. Po zakupach wszystko wracało do normy.
Zaraz po włączeniu silnika nadal błędy ale po 5 minutach wszystkie gasną aż miło.
PS. Nie zaciągam już ręcznego zimą.
PS2. Jeżeli się mylę to przepraszam.
PozrAll !!!
Ostatnio edytowane przez Wuoh ; 22-01-2013 o 00:23
ja nie zaciagam recznego,a bledy ABSu i VDC/HH czasami sie pojawiaja wlasnie jak robie czesto krotkie odcinki po ok.2 km i aku jest niedoladowany.Widze ze koledzy snuja rozne teorie.
Hej Czarny,
od roku moja Alfa pokonuje głównie takie właśnie krótkie odcinki. 3-4 km do pracy i 3-4 km z pracy - zima (B-stok czyli całkiem pokaźna) czy lato. Trasa trafia mi się powiedzmy raz w miesiącu. Nigdy nie miałem z tego powodu żadnych błędów ani problemów. Z ręcznym - owszem i to bardzo często.
Nie mówię, że tak musi być i w tym przypadku ale zawsze to jakiś trop...
Co do rozładowanego aku (oryginał) to doładowuję go zawsze przed i po zimie - brak problemów.
no i jak widac ... dwie opcje :
1. aku (wiekszosc opinii) i to sprawdze wpierw.
2. reczny ... trudno teraz siegnac pamieca ale mozliwe ze byl zaciagniety ale to jakis odruch bo jezdzilem pare dni clio zony i tak jakos sie nie przestawilem.
dzisiaj -8, k!#$%^& znowu reczny ale wszystko zagralo zadnych komunikatow. wiec zakladam ze to aku. mysle ze temat wyczerpalismy.
dam znac jak z moja bateryja i moze to faktycznie bylo to.
kolego MarkuK, przynalem sie po pierwsze primoa po drugie primo probowalem dwa razy zamknac, nie posluchali
. i dobrze bo wiecej doczytalem.
dzieki wszystkim mimo wszystko za nie zignorowanie tematu i pomoc.