Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Kilka POWAŻNYCH problemów z ALFA 156 1.9 JTD ... Jakie koszty ? Pilne

Użytkownik Embrion Avatar Mateusz218a
    Mieszka w
    Bystrzyca
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD CF2 136KM+wirus

Domyślnie

Raczej droga nie była jak poprzednik pisał lub kupowałeś ją zamkniętymi oczami i bedzie następna rozgłośnia ALFA złom.
    A co do usterek to:
    1-regulator ciśnienia paliwa na pompie CR często pomaga wyczyszczenie lub poprostu sama pompa CR już sie kończy ale stawiam regulator
    2-co do drgań możesz posprawdzać podłuchy silnika lub są spowodowane poprzednimi usterkami troche dziwne przy 1500obr drgania a reszta ok
    3- tu jak wyżej kolega wspomniał i do tego sprawdziłbym cięgna od lewarka bo sam piszesz że przy próbie 5 biegu lewarek ucieka daleko
    4-któraś z rolek lub sam napinacz tego paska może być wychuśtany i zaczyna kosić pasek i pojawia się piskanie a na biegu jałowym najbardziej wybiera luz
    5-Swiece żarowe sygnalizowało by na desce ale możesz posprawdzać + z aku i czy jest pobór lub lejący wtrysk też ciężko uruchomić proponuje test przelewowy.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Spoko . Nie ty pierwszy zle trafiłeś . Co do marchewy to proponuje też zajżeć do czujnika podcisnienia w kolektorze dolotowym - ja jak miałęm zasyfiony to też marchewa się zapalała jak depnąłem . Co do piszczenia to sprawdz pasek i osprzęt . Mi na zime zaczął piszczeć powymieniałem rolki bo pasek był jeszcze świeży i dalej . Okazało się że pasek lipny z twardej gumy ( doradzili Boscha bo miększy ) i spokój. Zaczęło mi lekko cwierkać ale okazało się ,że napinacz ( ze sprężyną ) mimo wymienionej rolki ma już wywaloną sprężyne i nie napręża już tak mocno i popiskuje ( ale narazie cicho więć luz ) . Co do biegów to też mi się zaczyna robić "niskie sprzęgło " ale spokojnie . Pierw sprawdz czy wysprzęglik suchy bo może tylko zapowietrzony . A jak padł to nowy tragicznie drogi nie jest .Przy okazji sprawdz se poziom oleju w skrzyni bo jeden z użytkowników miał problem z biegami i wystarczyło uzupełnić braki w skrzyni . A jak trzęsie na wolnych to sprawdz stan " górnego mocowania " ( przy prawym nadkolu ugóry od kabiny trzyma silnik ) -czasem gumy wyrąbane i trzęsie . Co do odpalanie to też stawiam na świece bo pewno odpali ci na 2 gary a potem reszta łapie kompreche . Świece to już łatwo sprawdzić . Najlepiej podepnij kompa . Choć i komp czasem nieprecyzyjnie określi ale zawsze nakieruje. Z tą marchewą to zacznij od czujnika co pisałem . Mi też komp wywalał rózne błedy a po wyczyszczeniu wchodzi na obroty jak Ferrari

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rychuslu89
    Mieszka w
    Poznań, Poland
    Auto
    alfa romeo 166 t.s.

Domyślnie

a że z zawieszeniem nic nie puka to dziwna sprawa , byś musiał sobie sprawić kabel do kompa na pewno się przyda , błędy logi itp... ,co do skrzyni biegów zobacz ile jest w niej oleju (u mnie w JTD 115km jest bagnet) chyba też powinieneś mieć ale nie wiem dokładnie...
    Trafiłeś na ropniaka jak ogarniesz usterki to będziesz dłuuuuuuuuuuugo zadowolony z autka
    Co do zamiany wydaje mi się że taka honda wg mnie chodzi po 5000 także jeśli tyle była warta alfa to no nie ma się co dziwić
    Mitów i legend jest wiele na temat 156stki ja się przyzwyczaiłem do złej opinii
    Ostatnio edytowane przez rychuslu89 ; 22-01-2013 o 00:58

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał matijan11 Zobacz post
    ..., zbyt niskie ciśnienie paliwa na listwie wysokiego ciśnienia '' . ....
    Przyczyn zbyt niskiego ciśnienia paliwa może byc co najmniej kilka:
    -pompa nie daje odpowiedniego cisnienia
    -zabrudzony/uszkodzony regulator cisnienia
    -zabrudzony filtr
    Jak wszystkie wyeliminujesz to powinno byc ok
    -lający wtryskiwacz
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał matijan11 Zobacz post
    Auto zamieniłem bez dopłat za moje wcześniejsze auto wymienioną już honde civic.
    Przepraszam, że drążę temat, ale tylko dla jasności:

Civic 6gen: w stanie idealnym ok. 10-12k, średnio za przeciętniaka: 4-6, w porywach max 7kpln, trup: 2-3kpln
    156 w mazucie w stanie idealnym 13-16, przeciętniak 8-10kpln, trup: 4-6kpln.

Czyli można by generalnie założyć, że wymieniając za tą samą cenę oba auta, masz jakieś minimum 3-4.000 zł do włożenia w auto żeby to miało stan bliski oddanej Hondy nie licząc zupełnie ew. zarobku dla komisu jeżeli pośredniczył między wami.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

myślę,że nie ma sensu rozmyślać i debatować które auto ile warte itd.Często jest tak,że alfy ktoś sie pozbywa(i nie tylko alfy)jak się kroją spore inwestycje,pech chciał,że Tobie właśnie taka sie trafiłą.Zbyt mało uwagi przy zamianie lub jakiś inny powód?teraz bez znaczenia.Masz co masz i myslę,że jak poczytasz porady kolegów i doprowadzisz alfe do ładu to bedziesz bardzo zadowolony.
    Dobrze by było gdybys przeczytał o podobnym przypadku do Twojego,gość zamienił chyba mazdę 626 na alfe od jakiegoś młodego dresa,z początku miał doline,ale dzisiaj autem hula aż miło i pisze ,że innego nie chce.Temat jest tutaj na forum,niestety nie pamietam jak dokładnie szło.
    tak więc głowa do góry,zrób co trzeba i ciesz się z posiadania wyjątkowego auta.
    pozdro

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    jak doprowadzisz alfe do ładu to bedziesz bardzo zadowolony.
    I właśnie o dobitne zaakcentowanie tego chodziło. Płakanie teraz nic nie zmieni - czeka Cię parę wydatków z którymi pewnie zbliżysz się do ceny porządnej alfy, ale w zamian będziesz miał auto którego stan nie będzie przed Tobą miał żadnych tajemnic, a i satysfakcja z wyleczenia fajnego samochodu zajeżdżonego przez babę (niech zgadnę: krótkie trasy, przesadny ekodriving(jazda nie przekraczając 1,5k obrotów, znam takie przypadki)) do stanu bliskiego nowości spora.

matijan11
    Gość

Domyślnie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi co może być tym spowodowane . Dzisiaj jadę jeszcze raz na kompueter żeby dokładnie sprawdzić błey i je spisać aby później mógł się dopytać tutaj na forum . Co do wypowiedzi o cenie auta lub o tym czy się żale to raczej nie na temat .... Chodziło mi o pomoc w odnalezieniu przyczyn a nie podanie wartości rynkowych i porównania aut. I bardzo proszę o niezaśmiecanie w ten sposób tego tematu ponieważ innym użytkownikom także może sie przydać taki temat . Dzięki jeszcze raz dla ludzi którzy chcą pomóc . Napisze co dzisiaj powiedziali na warsztacie i jakie były dokładnie błędy .

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Sie nie stresuj . Jak ogarniesz Alfe to żadne inne auto cie nie zaskoczy technicznie . To skomplikowana maszyna ale frajdy z jazdy daje jak żadna inna

matijan11
    Gość

Domyślnie

Właśnie wróciłem z warsztaty wyskoczył taki błąd :

0190 - czujnik ciśnienia w magistrali

Pomysły ??