"Belfer" sam czyściłeś turbo ?? Dawałeś coś potem do wywarzania czy tylko skręciłeś ??
"Belfer" sam czyściłeś turbo ?? Dawałeś coś potem do wywarzania czy tylko skręciłeś ??
Turbo odebrane, dzisiaj montuje je na auto, zmienię olej i filtr, uszczelki, co jeszcze sprawdzić? Które niedrozne przewody mogą być przyczyną ewentualnego uszkodzenia uszczelniaczy na turbinie.
Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
"What We Do In Life, Echoes In Eternity"
całą odmę wyczyść i wysusz.
Sorry kusior007 za OT, ale dręczy mnie jedno pytanie. Mianowicie u mnie w 2.4 jtdm 20V przewód odmy nie jest przymocowany na stałe do puszki separatora oleju. Jest on na takiej plastikowej tulejce. Jak przewód się pociągnie do góry to wyskakuje (wszystko jest ok, nic nie jest urwane). Na zdrowy rozsądek jest to takie zabezpieczenie, że jeśli przewód odmy zamarznie to w tym miejscu ciśnienie go wywala i nic się silnikowi nie dzieje. Może się mylę, może ktoś ma wiedzę w tym temacie to niech się wypowie. Czy w 1.9 przewód odmy jest na stałe? Jakieś inne rozwiązanie?
Wiesz co teraz Ci nie sprawdzę, bo już nie pamiętam jak to jest, ale jak złożą mi wszystko do kupy to będę wiedział.
Podobny temat jest w dziale 147 i silniku jtdm, tam ciekawą polemikę nawiązali koledzy jedras i maciek 156.
Może któryś z nich i tutaj się wypowie.
Wiem, że kolega gorge11 pisał coś o filtrze odmy,że to coś pomaga, ale nie wiem.
"What We Do In Life, Echoes In Eternity"
Jak tylko czyścisz to nie ma potrzeby wyważać.
Ale to jest nadal 1.9 jtdm, a ja takie rozwiązanie mam w 2,4 jtdm. Tak jak napisałem wyżej, wystarczy że odkręcę opaskę metalową od dolotu, rozepnę palcami dwie plastikowe opaski trzymające przewód i cały przewód odmy mam wyjęty, przy puszcze nic go nie trzyma. Przed zimą profilaktycznie go czyściłem ale nie było tam żadnego brudu. Przewód był drożny i czysty.