Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Mierzenie korekt wtrysków w 1.9 jtd 8v

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Niestety w starszych JTD czyli 8v nie odczytasz korekt wtryskiwaczy. W jednostkach 16v już tak. Mowa oczywiscie o silnikach 1.9 jtd montowanych w 147/156. Dotatkowo wtryskiwacze są podzielone na klasy dokładnosci wykonania, co powinno widac po podpięciu fesa.

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Odpuść grzebanie we wtryskach - to nic nie pomoże. Sprawdzone osobiście.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja mam lepszy objaw bo zapala ładnie gładko, przy przyspieszaniu nic nie drga, jedynie przy gaszeniu lubi sobie zatelepac budą. Coś mi nie daje spokoju ta klapa gasząca. czysciłem ją, ale i tak chodzi dość ciężko, no chyba że ma tak chodzic? Ewentualnie gdzieś na wężykach do niej gubi mi się ciśnienie, no chyba że to co innego.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Cytat Napisał arekgr Zobacz post
    Odpuść grzebanie we wtryskach - to nic nie pomoże. Sprawdzone osobiście.
    Sam grzebać nie będę.
    Chodzi tylko o diagnostykę - podłączenie pod kompa. A próbował ktoś łączyć się przez alfaobd? lub inne programy?

Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Ja wytypowałem dwa wtryski z najgorszym wynikiem próby przelewowej i dałem do sprawdzenia na maszynie. Wszystkie parametry w normie...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał largo Zobacz post
    Sam grzebać nie będę.
    Chodzi tylko o diagnostykę - podłączenie pod kompa. A próbował ktoś łączyć się przez alfaobd? lub inne programy?
    Użytkuje alfine z takim samym jak ty silnikiem już od paru lat i powiem ci szczerze że w wersji 1910 JTD 85KW 937A2 nie sprawdzisz korekt wtrysków. Jak sięgam pamięcią nigdy tego w tym silniku nie sprawdzałem. W 16v i w nowszych multijetach 8v korekty bez problemu były możliwe do podglądnięcia w FESie czy w multiscanie ale w starszej wersji silnikowej nie. Drugie to jeżeli nie musisz dużo kręcić rozrusznikiem przy odpalaniu samochodu gdy silnik jest zimny (zimą) to odpuściłbym sobie sprawdzanie wtrysków. U nas we wszystkich 1910 JTD montowana jest pompa wysokiego ciśnienia BOSCH CP1 - dziadostwo tak mało wydajne że już przy jednym niedomagającym wtrysku byś miał problem z osiągnięciem dolnego limitera ciśnienia na listwie CR dla uruchomienia jednostki napędowej. Po prostu mówiąc bez zbędnych szczegółów z walniętym wtryskiem zimą nie odpalisz JTDka. Nasza pompka nie nabije ci ciśnienia potrzebnego do odpalenia. W twoim wypadku jeżeli tak bardzo chcesz sprawdzić te wtryskiwacze to zostaje albo próba przelewowa albo wymontowanie wtryskiwaczy i na stanowisko diagnostyczne BOSCHA nic innego chyba nie wymyślisz. Aha co do szarpania autem przy ruszaniu to tak jak poprzednicy ci powiedzieli obstawiałbym albo dwumas albo docisk albo coś w układzie wysprzęglania jednostki napędowej. Pozdrawiam.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

Cytat Napisał largo Zobacz post
    wolałbym najpierw wstępnie sprawdzić czy kwalifikują się do naprawy
    to zrób test przelewowy wtryskiwaczy. do tego nie jest potrzebny żaden komputer. podłączasz przelew wtryskiwacza do naczynka (każdy wtryskiwacz do oddzielnego) i mierzysz ile paliwa wyjdzie z wtryskiwaczy w czasie np. 4 minut na wolnych obrotach. 20-30 ml jest akceptowalne, 30-60 średnio a powyżej to trzeba się przyjrzeć wtryskom. nie znam wartości przelewów dla silnika JTD ale na pewno znajdziesz coś na forum

Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Wtryskiwacz o wyniku ~50ml na 5min mieści się w tolerancji Bosch-owskiej maszyny służącej do sprawdzania wtryskiwaczy. Przynajmniej tak było w moim przypadku

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Cytat Napisał jendras Zobacz post
    to zrób test przelewowy wtryskiwaczy. do tego nie jest potrzebny żaden komputer. podłączasz przelew wtryskiwacza do naczynka (każdy wtryskiwacz do oddzielnego) i mierzysz ile paliwa wyjdzie z wtryskiwaczy w czasie np. 4 minut na wolnych obrotach. 20-30 ml jest akceptowalne, 30-60 średnio a powyżej to trzeba się przyjrzeć wtryskom. nie znam wartości przelewów dla silnika JTD ale na pewno znajdziesz coś na forum
    Pisałem w 1. poście, że nie chodzi mi o próbę przelewową. Akurat wartości przelewów będą u mnie inne, ze względu na zwiększoną dawkę podawanego paliwa po chipie. Ponadto sama próba przelewowa wykryje pojedynczy wtryskiwacz, który ewidentnie leje w porównaniu do pozostałych (były nawet wzorki na wyliczanie).

Nie w tym rzecz. Chodzi mi tylko i wyłącznie o korekty wtrysków i czy można to sprawdzić za pomocą któregokolwiek z dostępnych na rynku programów.

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

to pisali Ci przeciez, że jeżeli masz 8v to nie da rady, bo tylko na każdym v16 nowym i staszym to działa,