powodzenia życzę
ewentualnie można rozważyć opcję napisania programu na Androida, wrzucić jakiś tani telefon, a dane pobrać z OEBD skoro są interface'y BT
Ja też myślałem o takim projekcie jak tomito ale brak mi czasu.
OBD2 jako dodatek można wykorzystać. Przecież do infocentera dochodzi kostka z najpotrzebniejszymi parametrami wprost z czujników o ile się nie mylę![]()
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Bardzo lubię to co tu się dzieje! I obserwuję.
Jak coś zgłaszam się do pomocy/na betatestera.
Robiłem projekty pod Androida, nawet portowałem go na OMAP'a 3621. Ostatnio też pracowałem nad projektem dla jednej firmy, moduł do trackingu floty, tam uparli się że aplikację mają już na Androida i chcieli koniecznie Androida. Ja buduję wszystko od podstaw upraszczając konstrukcję, nie chcę pakować silnego SoC modułu, bo i tak wykorzysta się z 10% jego możliwości, z 5% - 15% zasobów zje Linux czy Android.
Układ jest low power, szeroki zakres temperaturowy, podstawowy zestaw interfejsów, najważniejsze - sporo wolnych I/O oraz 8 kanałowy 10-bit w miarę precyzyjny przetwornik analogowo-cyfrowy. Trochę mnie to sterowanie LCD wkurza, bo równoległe, można zrobić multipleksowanie z buforowaniem abym nie zjadł sobie wszystkich I/O. Teraz są szeroko dostępne panele z szyną szeregową, zintegrowanym układem sterującym matrycą, upraszcza to niesamowicie konstrukcję.
Ale jak napisałem... muszę mieć notę techniczną LCD'ka. Napisałem do dystrybutora. Tak to bym szybko złączki zamówił, zobaczył jak sterowanie zrealizować jaki driver dobrać. Projekt musi być low cost, ale solidnie wykonany. Jutro może przyjdzie MCU z programatorem posadzony już na pytce proto, także bazę mam.
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Jak nie znajdziesz złączek to ci je mogę wysłać![]()
Robisz to na chipie Renesasu tak jak w oryginale ?
Konwersje USA->EU
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Ja już jestem chętny na tą modyfikację ... czekam niecierpliwie na wyniki
A tak z ciekawości, sterowanie by odbywało się tak jak oryginalnie za pomocą przycisków SET, + , -, INFO?
No nie, tam to jakiś dziwak siedzi. Nie znam tego MCU, a dokładnie samego CPU - rodzina H8S, nie miałem styczności. A myślałem, że nic mnie już nie zaskoczy po MOS 6502, Z80, ARM'ach, Motoroli 68k... Za bazę rozwiązania wybrałem Cortex-M0.
Można by zrobić reverse engineering i zobaczyć co oni tam naprodukowali, tj. mówię o sofcie, ale to dłubanina która na dodatek wymaga dawcyPodstawa to solidne analiza sygnałów na poszczególnych pinach, jak komunikuje się z ECU, przejrzenie schematów. Przetłumaczyłem sobie z holenderskiego pinout złączki. Muszę nowszego eLearn'a zdobyć, bo ten mój to jakaś padaka.
Pytanie, czy możesz zweryfikować PCB Infocentera:
- czy są jakieś inne przyłącza oprócz tej szerokiej złączki?
Foty:
http://img43.imageshack.us/img43/9018/wys1.jpg
http://img239.imageshack.us/img239/4931/wys2.jpg
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Masz jeszcze złącza do dodatkowej płytki z podświetleniem matrycy. Dla mnie jest to rozwiązanie mocno bez sensu i pewnie mocno prądożerne (około 30diod). I z tego co kojarzę bo zgłębiałem kiedyś budowę to są jeszcze piny wyprowadzone do programowania.
Czyli oprócz złączy wyświetlacza oraz złącza głównego z sygnałami z czujników i zasilaniem to reszta jest do pominięcia.
Konwersje USA->EU
No i kłody pod nogi. Dystrybutor wyświetlacza twierdzi, że nie może dostarczyć dokumentacji do paneluNapisałem aby uzasadnili, czy jak wezmę 100 sztuk to nagle się znajdzie datasheet
No to są dwie opcje:
1) muszę zdobyć tego LCD'ka i rozpracować sterowanie
2) wybieram panel LCD pod siebie (swoją drogą za cenę tego oryginalnego) można mieć znacznie lepszy nawet TFT do automotive widoczny w słońcu; niestety to koszt dla Was![]()
Projekt lowcostowy nie będzie![]()
Konwersje USA->EU