Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 74

Temat: Infocenter - rozmiary matrycy LCD partial FL / full FL.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

powodzenia życzę

ewentualnie można rozważyć opcję napisania programu na Androida, wrzucić jakiś tani telefon, a dane pobrać z OEBD skoro są interface'y BT

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Ja też myślałem o takim projekcie jak tomito ale brak mi czasu.

OBD2 jako dodatek można wykorzystać. Przecież do infocentera dochodzi kostka z najpotrzebniejszymi parametrami wprost z czujników o ile się nie mylę

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Bardzo lubię to co tu się dzieje! I obserwuję.
    Jak coś zgłaszam się do pomocy/na betatestera.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Cytat Napisał emo94 Zobacz post
    powodzenia życzę

ewentualnie można rozważyć opcję napisania programu na Androida, wrzucić jakiś tani telefon, a dane pobrać z OEBD skoro są interface'y BT
    Robiłem projekty pod Androida, nawet portowałem go na OMAP'a 3621. Ostatnio też pracowałem nad projektem dla jednej firmy, moduł do trackingu floty, tam uparli się że aplikację mają już na Androida i chcieli koniecznie Androida. Ja buduję wszystko od podstaw upraszczając konstrukcję, nie chcę pakować silnego SoC modułu, bo i tak wykorzysta się z 10% jego możliwości, z 5% - 15% zasobów zje Linux czy Android.

Układ jest low power, szeroki zakres temperaturowy, podstawowy zestaw interfejsów, najważniejsze - sporo wolnych I/O oraz 8 kanałowy 10-bit w miarę precyzyjny przetwornik analogowo-cyfrowy. Trochę mnie to sterowanie LCD wkurza, bo równoległe, można zrobić multipleksowanie z buforowaniem abym nie zjadł sobie wszystkich I/O. Teraz są szeroko dostępne panele z szyną szeregową, zintegrowanym układem sterującym matrycą, upraszcza to niesamowicie konstrukcję.

Ale jak napisałem... muszę mieć notę techniczną LCD'ka. Napisałem do dystrybutora. Tak to bym szybko złączki zamówił, zobaczył jak sterowanie zrealizować jaki driver dobrać. Projekt musi być low cost, ale solidnie wykonany. Jutro może przyjdzie MCU z programatorem posadzony już na pytce proto, także bazę mam.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Jak nie znajdziesz złączek to ci je mogę wysłać

Robisz to na chipie Renesasu tak jak w oryginale ?

Konwersje USA->EU
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ja już jestem chętny na tą modyfikację ... czekam niecierpliwie na wyniki

A tak z ciekawości, sterowanie by odbywało się tak jak oryginalnie za pomocą przycisków SET, + , -, INFO?
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Jak nie znajdziesz złączek to ci je mogę wysłać

Robisz to na chipie Renesasu tak jak w oryginale ?
    No nie, tam to jakiś dziwak siedzi. Nie znam tego MCU, a dokładnie samego CPU - rodzina H8S, nie miałem styczności. A myślałem, że nic mnie już nie zaskoczy po MOS 6502, Z80, ARM'ach, Motoroli 68k... Za bazę rozwiązania wybrałem Cortex-M0.

Można by zrobić reverse engineering i zobaczyć co oni tam naprodukowali, tj. mówię o sofcie, ale to dłubanina która na dodatek wymaga dawcy Podstawa to solidne analiza sygnałów na poszczególnych pinach, jak komunikuje się z ECU, przejrzenie schematów. Przetłumaczyłem sobie z holenderskiego pinout złączki. Muszę nowszego eLearn'a zdobyć, bo ten mój to jakaś padaka.

Pytanie, czy możesz zweryfikować PCB Infocentera:

- czy są jakieś inne przyłącza oprócz tej szerokiej złączki?

Foty:
    http://img43.imageshack.us/img43/9018/wys1.jpg
    http://img239.imageshack.us/img239/4931/wys2.jpg
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Masz jeszcze złącza do dodatkowej płytki z podświetleniem matrycy. Dla mnie jest to rozwiązanie mocno bez sensu i pewnie mocno prądożerne (około 30diod). I z tego co kojarzę bo zgłębiałem kiedyś budowę to są jeszcze piny wyprowadzone do programowania.
    Czyli oprócz złączy wyświetlacza oraz złącza głównego z sygnałami z czujników i zasilaniem to reszta jest do pominięcia.

Konwersje USA->EU

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Angry

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Masz jeszcze złącza do dodatkowej płytki z podświetleniem matrycy. Dla mnie jest to rozwiązanie mocno bez sensu i pewnie mocno prądożerne (około 30diod). I z tego co kojarzę bo zgłębiałem kiedyś budowę to są jeszcze piny wyprowadzone do programowania.
    Czyli oprócz złączy wyświetlacza oraz złącza głównego z sygnałami z czujników i zasilaniem to reszta jest do pominięcia.
    No i kłody pod nogi. Dystrybutor wyświetlacza twierdzi, że nie może dostarczyć dokumentacji do panelu Napisałem aby uzasadnili, czy jak wezmę 100 sztuk to nagle się znajdzie datasheet No to są dwie opcje:

1) muszę zdobyć tego LCD'ka i rozpracować sterowanie
    2) wybieram panel LCD pod siebie (swoją drogą za cenę tego oryginalnego) można mieć znacznie lepszy nawet TFT do automotive widoczny w słońcu; niestety to koszt dla Was

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Projekt lowcostowy nie będzie

Konwersje USA->EU