Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Podgrzewane Fotele-podpięcie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

aha czyli włącznikiem włączyć grzanie i między pinami sprawdzić przejście miernikiem ok wielkie dzięki, zaraz ide to ogarniać bo przy fotelu pasażera mam diode od grzania a przy kierowcy nie mam... znaczy miejsce jest ale puste ...
    W fotelu pasażera mam przejście bez problemu i jest dioda a w fotelu od kierowcy diody nie ma i przejścia też nie a wtyczka jest oryginalna czyli chyba mata jest bo po co komuś mata bez wtyczki. Odchylałem ten plastik co jest na nim dioda i nie ma tam kabli do niej ale znalazłem taką białą kosteczke z jednym kabelkiem pojedynczym pod fotelem, pod fotelem pasażera jej nie ma . Czy to ta kostka jest od diody? Czy jeżeli diody nie ma to nie będzie przejścia?

- - - Updated - - -

Jeszcze jeden problem, skąd najlepiej +12 po stacyjce wziąć pod fotelem żeby było jak najbliżej , oczywiście zrobie to na grubym kablu
    Ostatnio edytowane przez maxiking ; 26-09-2013 o 15:23

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ŁAŃCUT

Domyślnie

Aby nie zakładać nowego tematu mam pytanie bo mam podgrzewane fotele chyba instalacja dorabiana w jakims salonie Mercedasa-tak mówił poprzedni właściciel, i jak włącze przycisk włączający grzanie foteli to czerwona dioda przy fotelu sie świeci ale fotel pozostaje zimny, tak samo z drugim jest, gdzie tkwi problem i czy od razu siedzisko fotela powinno robic sie ciepłe?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

Z tego co wiem to po około 2 minutach powinno czuć się grzanie

Użytkownik Rowerzysta Avatar sulik
    Mieszka w
    Nowy Dwór Maz.
    Auto
    159 1.9 8V + wirus

Domyślnie

Cytat Napisał zuczek01 Zobacz post
    Aby nie zakładać nowego tematu mam pytanie bo mam podgrzewane fotele chyba instalacja dorabiana w jakims salonie Mercedasa-tak mówił poprzedni właściciel, i jak włącze przycisk włączający grzanie foteli to czerwona dioda przy fotelu sie świeci ale fotel pozostaje zimny, tak samo z drugim jest, gdzie tkwi problem i czy od razu siedzisko fotela powinno robic sie ciepłe?
    Jak porada kolegi wyżej nie skutkuje , to mogą też być poprzerywane taśmy i grzania nie będzie Tak samo miałem u siebie

@maxiking

Najlepiej to pociągnij kabel z akumulatora . Pociągnij go tak samo jak się robi do wzmacniacza radiowego , z tym że pochowaj to pod dywanikiem . Prąd będzie płynął stale , ale tylko wtedy , jak podłączysz kabel z aku pod włącznik grzanych dup . I w momencie włączenia grzanych dup , uruchomi sobie obwód i zacznie pobierać prąd z aku . Jedyna sensowna propozycja jaka mi przyszła do głowy.
    Ostatnio edytowane przez sulik ; 26-09-2013 o 22:49

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ŁAŃCUT

Domyślnie

Poprzerywane taśmy czyli rozbieranie foteli? A może jakis bezpiecznik?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rob69
    Mieszka w
    kowary-Polska
    Auto
    była alfa romeo 156 2.4 jtd,alfa gt 1.9 jtd jest alfa romeo 159 jtdm

Domyślnie

jeśli dioda świeci to nie bezpiecznik, uszkodzone maty grzejne albo połączenie między nimi

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ŁAŃCUT

Domyślnie

A gdzie szukac tego połączenia między tymi matami? a poprzedni właściciel mówił że tez mu sie tak robiło że nie grzały to mechanik podobno cos w kostkach robił bo sie wypinało ale co i gdzie to on nie wie.

Użytkownik Ogier Avatar Mariano1980
    Mieszka w
    Stąporków, Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 105, 1999,

Domyślnie

W macie jest wbudowany termostat bimetaliczny jest 5 cm od łączenia siedziska z oparciem u mnie tam była przerwa, trzeba rozebrać fotel. Jest też możliwa przerwa pomiędzy siedziskiem a oparciem są połączone szeregowo. Ale jeśli sprawdzałeś w ciepły dzień to może po prostu termostat nie był załączony. Sprawdź jaki prąd pobiera mata bo jeśli żaden to problem w obwodzie w fotelu.

Użytkownik Romeo Avatar Matti
    Mieszka w
    Babice, Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco

Domyślnie

Cześć, odkopię trochę temat. W mojej 156 montuje właśnie podgrzewane fotele, mam już włożone maty do foteli, kable przeciągnięte pod wykładziną zakończone kostkami. Zostało mi zrobienie sterowania, chcę, żeby nie było jak w oryginale (włącz/wyłącz) tylko regulacja mocy podgrzewania. Najlepiej jakby wszystko było na jakimś potencjometrze. Jaki potencjometr wybrać? Jak może wyglądać schemat takiego podłączenia? I gdzie wpiąć się + żeby to wszystko zasilić (nie chcę bezpośrednio pod akumulator tylko gdzieś po stacyjce)?
    Z góry dzięki za pomoc.
    Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Na potencjometrach sie nie znam ale ja zasilanie wziąłem z regulacji fotela bo akurat takowe posiadam. Smiga bezproblemowo.