Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: [156] odpala z trzecim razem

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No właśnie w tym zaworku i wewnętrznym gwincie listwy cały problem - trzeba będzie coś specjalnego wytoczyć i ewentualnie nagwintować, żeby można było podłączyć manometr.
    Dzisiaj zrobiłem jeszcze taki eksperyment na zimnym silniku po całej nocy, że włączałem tylko zapłon i nie kręciłem rozrusznikiem, czekając aż system po ok. 10 sek. wyłączy pompę paliwa. Zrobiłem tak 3 razy, a za 4. razem zakręciłem i ... samochód odpalił z dotyku.
    Wnioskuję więc, że w pompie musi być zawór zwrotny, który nie trzyma paliwa i jak trochę dłużej pompa popracuje to doporowadzi do odpowiednmiego ciśnienia w układzie i wtedy nie ma problemu z rozruchem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

zaworek odkręcony, widac nawet jak guma jest sparciała.
    w zestawach do pomiaru cisnienia paliwa wystepuje tylko taka dysza jak na tym nieostrym zdjęciu.
    Czyli wystarczy tylko odkręcić zaworek, wkręcić tulejkę dystansową ( piszę się na 1 sztuke ) załozyć gumę od manometru i mierzyć.
    mój manometr np. nie ma przycisku zwalniającego ciśnienie paliwa a szkoda , przydałby się taki guzik.
    chyba wystarczy troche poczekać i ciśnienie spadnie do akceptowalnej wartości albo szmata na listwę i odkrecić tulejke dystansową.

--

BANY
    Gość

Domyślnie

regulator jest w zbiornku pod deklem pompy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

BANY, czy wiesz może też coś na temat zaworu zwrotnego w tej pompie i czy może jest on wymienialny, czy też trzeba wymieniać całą kompletną pompę?
    Obejrzałem sobie dokładnie ten zaworek na końcu listwy. Oczywiście konstruktorzy zrobili go tak, żeby przypadkiem ktoś bez odpowiedniego sprzętu nie miał żadnych szans wkręcić czegoś typowego. Gwint wewnętrzny jest drobnozwojowy - najprawdopodobniej 8x1, więc muszę postarać się o odpowiednią narzynkę. Rurkę do zrobienia tulejki specjalnej, przyciskającej trzpień już mam. A potem to już prosta sprawa - wąż gumowy+opaski i manometr.
    Bubu - materiału na tulejkę mam akurat tyle, że będzie i dla Ciebie.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

dzięki za tulejkę.
    a ja juz mysle jak tu zrobić "tulejke" do pomiaru podcisnienia w kanale przepustnicy.
    mój manometr jest dwu-zakresowy, mierzy ciśnienie paliwa do 0.7 ( 10 PSI) barów oraz na drugiej skali podcisnienie do 1 bara ( 30 mm Hg ).
    - dziwne te skale.
    - przy takiej tulejce chyba można szukać fałszywego powietrza.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Bubu - ja wczoraj miałem jakąś zaćmę i chociaż dokładnie przeczytałem Twój post i obejrzałem załączone zdjęcie to zasugerowałem się tym, że miałeś mierzone ciśnienie na examinerze przy pomocy tulejki.
    Przecież nie trzeba robić żadnej tulejki. Wystarczy tylko zrobić specjalny kluczyk, umożliwiający całkowite wykręcenie zaworka z listwy wtryskowej, a następnie nałożyć na króciec wąż z manometrem, zabezpieczyć go przed spadnięciem opaską ślimakową i mierzyć ciśnienie paliwa do woli. Mało tego - można zostawić taki manometr na stałe w komorze silnika i sprawdzać cisnienie, kiedy się chce, a nawet można dać dłuższy wąż, dołożyć zaworek odpowietrzający i zamontować manometr na stałe w kabinie. Byłoby wtedy jak w samolocie - ciśnienie paliwa pod stałą kontrolą. :mrgreen:
    Kluczyki do wykręcenia zaworka już są zrobione i działają - jeden jest dla Ciebie.
    Co do pomiaru podciśnienia w dolocie, to nie widzę specjalnego problemu - pytanie tylko, do czego chciałbyś się włączyć z pomiarem? Najłatwiej byłoby przeciąć odpowiedni wąż od odmy albo wąż podciśnienia od serwa hamulców i wstawić trójnik z zaworem.
    Natomiast uważam, że byłby problem z interpretacją wyników pomiaru bo wartość podciśnienia w dolocie jest zmienna i zależy przede wszystkim od prędkości obrotowej silnika. Poza tym wyłapanie lewego powietrza przy tej metodzie pomiaru byłoby raczej niemożliwe - nie zapominaj, że silnik ciągnie takie samo powietrze przez filtr powietrza, tyle tylko, że jest ono odpowiednio skierowane. Tutaj widziałbym raczej potrzebę pompowania dolotu (oczywiście po zaczopowaniu wszystkich króćców kolektora ssącego i otworu przepustnicy) i następnie pomiaru szybkości spadku ciśnienia.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

jest tylko jeden problem, manometry maja okreslone srednice dolotu na kabel gumowy.
    Ja bym jednak manometru nie składował w kabinie pasażera, no chyba że to samochód teściowej !!!! .

teraz pomiar podcisnienia, zwróc uwage że fąłszywe powietrze jest rejestrowane tylko przy biegu jałowym, P1172 P1173.
    Poprzez statyczny pomiar podcisnien w róznych punktach kolektora ssacego można sobie wyrobic spis w tabelce podcisnień.
    Potem tylko porównanie i juz mamy fałszywe powietrze. Tak mówi teoria.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Średnicami końcowek manometrów nie ma się co przejmować - zawsze można coś pokombinować i zastosować jakąś redukcję.
    Z tą kabiną to było tak trochę na wesoło, ale w sumie to jakby zastosować dobry wąż zbrojony, albo jeszcze lepiej rurkę paliwową, to nie widzę jakiegoś wyjątkowego zagrożenia - no chyba, że w czasie wypadku, ale nasze bolidy mają przecież wyłączniki bezwładnościowe pompy paliwa.
    Co do podciśnienia to może przy bardzo czułym manometrze i pomiarach w różnych miejscach byłyby jakieś wyniki, ale najpierw trzeba by dysponować jakimiś danymi wzorcowymi dla różnych silników, a następnie próbować rozszczelniać jakiś dolot i w ten sposób dochodzić do meritum sprawy. Przy lewym powietrzu niewątpliwie wartość podciśnienia malałaby, pytanie tylko, przy jakich nieszczelnościach byłoby to mierzalne. To mogłyby być ciekawe badania, ale dość praco- i czasochłonne.

Kromek
    Gość

Domyślnie

tak patrze na pompy na allegro i dochodze do wniosku,skoro czujnik cisnienia jest w pompie to raczej nie da sie go wyczyscic lepiej kupic pompe bo bedzie prosciej i pewniej ze bedzie dzialac ten czujnik.tak mi sie wydaje ale moge sie mylic bo wsumie sa jakies srodki do czyszczenia ukladu wtryskowego itp ale czy to sie sprawdza wiecie cos na ten temat??

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

co do halla to on jest odpowiedzialny za dynamiczną jazde powyzej 4tys bo bez niego auto praktycznei nei ma wtedy mocy :wink: