Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 65

Temat: kolektor ssący alfa 156 175km jtd vs 159 210km jtd

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Wielkość kanałów nie jest taka sama przynajmniej nie we wszystkich kolektorach. Tak samo jak głowice 200/210 i 175ps - inne są kanały wodne, olejowe itd.
    Gdzieś powinienem mieć zdjęcia pociętej głowicy z 200tki postaram się wtedy wrzucić porównawczo z 175tką jak potniemy testowo przy robieniu takiej głowicy na większych zaworach.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Topss Zobacz post
    Może głupio to zabrzmi, ale myślałem że problem kolektora nie dotyczy silników 2,4 210km.
    Niestety - wszystkie 200/210 mają ten problem. Pisanie o poprawionych kolektorach w tym modelu to powielanie zaczytanych w sieci nieprawidłowych informacji.
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Topss Zobacz post
    Może głupio to zabrzmi, ale myślałem że problem kolektora nie dotyczy silników 2,4 210km.
    2.4 ma ta sama przypadlosc...
    ------
    oops cinek by szybszy

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 jtd

Domyślnie

Mam parę zdjęć zamontowanego kolektora oraz zdjęcia starego kolektora to że głowice mogą być inne to jest całkiem możliwe nie zaprzeczam ale jeśli chodzi o kolektory do 2,4 20v to otwory wodne są w tych samych miejscach, średnica kanałów dolotowych również jest taka sama zresztą można sprawdzić w katalogu że uszczelki są identyczne nawet numer wybity na kolektorze na tej części do której przykręca się egr jest taki sam w jednym i drugim przypadku nie mam pewności co do wersji 1,9 ale wychodzi na to że też będzie pasowało uszczelki również są takie same Pozdrawiam Łukasz

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Że uszczelka jest taka sama to żadna nowość. Rozbieraliśmy kolektor który miał mniejszy przepływ w środku. W aucie które będzie miało robioną głowicę kolektor ssący też będzie przerabiany i to z kolektora z 200tki/210
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Lukasz niezla rzezba...
    A jak podpiales egr? z tego co pamietam jest inne przylaczenie w 156 2.4 chyba (ksztalt rombu vs w 159 prostokat)

Bez urazy, ale wg mnie to troche smieszne kupowac drogie w utrzymaniu auto i potem oszczedzac na serwisie.
    oczywiscie POlak potrafi, potrafi tez do wersje 210 konnej wpakowac turbo z wersji 200 konnej i poprzerabiac wszystko w srodku.
    Oczywiscie takie turbo sie rozleci po jakims (raczej krotkim) czasie. Takze nic mnie juz nie zdziwi
    Strach naprawde kupowac uzywane auta w PL, bo ich bebechy to naprawde moze byc zagadka.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 07-05-2013 o 13:19

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Nie chciałbym żeby ten wątek zmienił się w bezsensowną polemikę ale na tym chyba polega istota forum, żeby prezentować m.in. swoje pomysły, a w szczególności te, które zostały z powodzeniem zrealizowane. Kolega, który otworzył wątek, na samym wstępie zapytał, czy ktoś coś podobnego już zrealizował, było zero odpowiedzi więc poszedł konsekwentnie za ciosem i jak wynika z jego słów, jest wszystko ok. Ale mam wrażenie, że wszedł na teren działania osób zajmujących się zawodowo, wskazał być mioże prostsze rozwiązanie i zaraz pokazały się głosy podważające jego wiarygodność i znajomość tematu. A na allegro od razu podrożały kolektory do 2,4 20V. Poza tym chciałbym się dowiedzieć, dlaczego turbina z 200 KM miałaby się rozlecieć w 210 KM i to szybko? To tak z ciekawości.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Prezes: taka ilustracja - wstaw do kosiarki ogrodowej wiatraczek, skos tym caly ogrod i zobacz co sie stanie z wiatraczkiem

Nie krytykuje intencji Lukasza. Mial problem poradzil sobie i chwala mu za to. Dalem tylko przyklad, ze jesli zaczniemy rzezbic to pod koniec dnia moze to miec niewiele wspolnego z fabrycznymi paramatrami auta. Z ta turbina to tylko hardcorowy przyklad (kolektor - kolektorem), ale bys sie wpienil - uwierz mi (jak moj znajomy) - gdyby w aucie padlo Ci turbo a potem odkrylbys, ze
    ze ktos kto sprzedawal auto zrobil psikusa i wsadzil tansze, mniejsze turbo, nie z tej wersji, ktore nie wytrzymalo takiego obciazenia. Jak ono tam weszlo jak dzialalo bez chekow ? Polak potrafi

Ja nie mam nic wspolnego z producentami kolektorow zeby bylo jasne to co piszesz, ze podrozaly po poscie kolegi to jakos ciezko mi w to uwierzyc...

Nie zrozum mnie zle, nie chce krytykowac czyjegos pomyslu - jelsi to bedzie dzialac poprawnie i moc bedzie bez strat to pogratulowac.
    Z okresleniem Polak potrafi to jadnak warto ostroznie, bo to moze sie kojarzyc dwojako, warto pomyslec o ewentulanych konsekwencjach roznych przerobek.

Dobra koniec OT.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 07-05-2013 o 18:19

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 jtd

Domyślnie

Pisałem wcześniej że wszystko pasuje bez najmniejszej przeróbki nie trzeba nić rzeźbić czy dorabiać na druty żeby pasowało może nie widziałeś zdjęć ale na jednym z nich jest EGR. Raczej większa rzeźba jest ze spawaniem chociaż to też jest dobry sposób ludzie spawają felgi czy inne tego typu rzeczy to czemu nie kolektory dobry spawacz tak zaleje otwory że na pewno nie będą puszczać. Po kupnie auta pojechałem na hamownie zmierzyć moc wtedy jeszcze klapy były sprawne i nie było widać przedmuchów listwa poruszała się bez oporów i auto odpalało bez siwego dymu dzisiaj również byłem na hamowni sprawdzić moc i moment po zmianie kolektora wykresy są niemal identyczne moc jest dokładnie taka sama a moment nieco wyższy postaram się też wrzucić na forum tylko jak zeskanuje dwa wykresy. W przyszłym tygodniu zrobię porównanie kolektorów od silnika 1,9 150km tu wydaje mi się że będzie jeszcze łatwiej bo były silniki 150 koni z klapami i bez klap a ceny tych kolektorów wahają się w granicach 150 zł i są bardzo łatwo dostępne do tego uszczelka kosztuje ok 20-30 zł. Wtedy zrobię dokładne zdjęcia porównawcze kolektorów obok siebie oraz po rozpołowieniu wtedy będzie dokładnie widać kanały dolotowe i będzie można wykonać pomiary Pozdrawiam Łukasz

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Niestety, porównanie do kosiarki z małym wiatraczkiem jest raczej chybione - skosisz, tylko ile to będzie trwało. A mniejsza turbina to tylko mniejsze ciśnienie doładowania (chociaż szybsza reakcja na pedał). Zauważ, że błędy wyskakują po przeładowaniu a nie przy niższym ciśnieniu (pomijam zupełny brak) więc monataż większej turbiny mógłby nieść kłopoty. Poza tym, czy możesz określić, gdzie kończy się dopuszczalna rzeźba, po której "pod koniec dnia moze to miec niewiele wspolnego z fabrycznymi paramatrami auta" ? Czy wycięcie DPF-a, programowe wyłączenie EGR-u, usunięcie klap nie jest tym samym? Jak czytam to forum, to wydaje mi się, że też posiadasz auto nie trzymające paramtrów fabrycznych. Wytykanie takich zmian jest w tym przypadku zagraniem na pograniczu gry faul. A Kolega lukasz 156 poszedł na skróty ale raczej po przemyśleniu tematu i chyba znalazł rozwiązanie prostsze, obecnie niekoniecznie tańsze (zanim znalazłem ten wątek miałem podobne przemyślenia ze względu na długoletnią eksploatację dwóch sztuk AR166 175KM i ceny kolektorów oscylowały w granicach 150-200 zł. Obecnie, możliwe, że po pojawieniu się tego tematu, ich cena jest praktycznie równa cenie oryginalnego kolektora z usuniętymi klapami).

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Chyba nie zrozumiales prezes odsylam cie do sprawdzenia roznic w osprzecie wersji 200/210 z ktorych wynika ze fabrycznie montuje sie mocniejsze i wieksze turbo Garreta w tych drugich inne wydajniejsze wtryski oraz w 210 masz inna pompe paliwa. Turbo, dziala pod innymi obciazeniami fabrycznymi (stad m.in lepsza dynamika 210 oraz lepszy dol).
    Dalsza polemika nie mam sensu czy do 210 mozna wlozyc cos slabszego. Widzialem takie druciarstwo i wiem jak to sie skoncyzlo. Nie wierzysz - sprawdz.

Wyjasniam Ci co jest dla mnie rzezba:
    - wszelkie regeneracje (tutaj mozesz tez sie przyczepic bo mam regenerowany magiel never ever again)
    - przypadek w ktorym do samochodu dopasowujesz na sile czesci z innego modelu samochodu, a motywacja sa oszczednosci - podalem skrajny przyklad jak ktos oszukal montujac turbo z innej wersji, nie przewidzianego do pracy z tym autem (trudno to zeryfikowac, a potem np ktos sie dziwi ze auto nie trzyma serii...)

Prezes piszac o tym to raczej sam nakrecasz psychoze ze za chwile kolektory zdrozeja lub juz zdrozaly, wiec kupowac ludzie
    U siebie wywalilem tylko DPF, bo jezdze po miescie - rzezba ? byc moze - ale nie mialem wyjscia.

A w temacie:
    Lukasz- chyle czola i szczere gratulacje pomyslu, jesli wlozyles kolektor, wszystko pasuje i smiga bez przerobek, masz te same parametry to super - masz racje ze w takim przypadku to spawanie moze byc tu uznane za bardziej inwazyjna opcje...
    Juz sie nie czepiam
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 08-05-2013 o 08:39