Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Temat: 156 alfa romeo 1.6 TS lpg sekwencja 1998 r dymi ;/

karolek1992
    Gość

Domyślnie

wiesz kolego mialem 11 aut w ciągu około 3 lat. I wiem że do okazji trzeba dołożyć ale 5 tyś to nie tak mało za auto z 98r na dodatek zero rdzy pod spodem auta pięknie nowe zawieszenie itd ... instalacja sekwencyjna , no kurde kto wiedział że będą takie cuda wianki na razie robię sobie to co potrafię czyli kosmetyka czyszczenie poprawki zaprawki itd .Co do silnika nie zajmę się tym sam bo nie chce pogorszyć sprawy pomyśle nad naprawą lub wymianą silnika nie chce komuś sprzedać tego auta jak to inni robią żeby kto inny się męczył..Alfa 156 to piękne auto o pięknej stylistyce szkoda mi się go pozbyć jak żądnego innego ze swoich aut chciałem zostawić to autko dla siebie .

karolek1992
    Gość

Domyślnie

ZIMNY SILNIK

http://w552.wrzuta.pl/film/5gqtEA0nUVB/zimny JUTRO DODAM NA CIEPŁYM

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

ja jechal bym tym autem do mechanika ,diesle ladniej pracuja ,mojej 2 litrowki nie bylo slychac

karolek1992
    Gość

Domyślnie

kolego ale ja tu pisze o dymie nie o tym jak twój silnik pracuje

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Chodzi na jakby na 3 cylindrach, dymi olejem. Wg mnie spore koszty, dodatkowo jakby panewki słychać było. Ale może trochę ekstrapoluje za bardzo

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

No kolego może i auto fajne ale rozejrzyj się za dobrym mechanikiem, słychać i widać że jak będziesz tym autem jeździł to lada chwila nie wrócisz nim do domu. Bo wkońcu silnik całkiem padnie. Olej bierze jak diabli dodatkowo stukanie podczas pracy to nie tylko źle ustawiony rozrząd jak sądzisz. Ja podejrzewam panewki jak kolega wcześniej pisał. Takie ilości oleju w spalinach to raczej dziura w tłoku.
    Ale obym się mylił.
    Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał karolek1992 Zobacz post
    kolego ale ja tu pisze o dymie nie o tym jak twój silnik pracuje
    a ja ci pisze ,ze auto na benzyne nie powinno wydawac takich dzwiekow a dym to nie przyczyna a skutek
    wykrec swiece i im sie przypatrz maja byc wypalone ceglasto brazowe to zrobisz sam
    Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 30-03-2013 o 20:53

karolek1992
    Gość

Domyślnie

a jak mi wyjaśnicie że teraz wracałem autem 40 km i miało moc i nie dymiło? auto na pewno pracuje na 4 cylindrach , a może i coś tam słychać a może wariator? wątpię żeby był wymieniony to duże koszta
    Ostatnio edytowane przez karolek1992 ; 31-03-2013 o 02:04

Użytkownik Romeo Avatar Morbob
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Wrocław
    Auto
    GT 3.2 V6 2004

Domyślnie

Wymieniałeś olej? Jak nie to wymień i zalej jakiś dobry. Co jeszcze - sprawdź świece, rozrząd.

Jak kopci na biało to nie kopci olejem tylko ew. płynem/wodą z układu chłodniczego. Ale mamy zimę i niskie temperatury i ma prawo kopcić na biało zwłaszcza przy lipnym oleju. Poobserwuj poziom płynu i oleju. Może odma wodna zatkana i się skrapla w komorze.

Klekocze chyba wariator. Panewka dzwoni czysto metalicznym dzwiękiem, a tu mamy klekot jak w niemieckim TDI.

Nie ma się co zamartwiać na zapas. Moja też kopciła zimą nawet na ciepłym kopciła jak parowóz, a teraz chodzi idealnie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

Przy tych temperaturach i w dodatku przy braku katalizatora to kopceniem na biało jeśli nie ubywa płynu ani w płynie nie ma oleju bym się nie przejmował. Jednak na filmiku jak chodziła na wolnych to jak dla mnie ten dym był błękitnawy czyli wychodziło by na to, że kopci sobie olej. Silnik też jak na mój gust pracuje jak by zapłony mu wypadały.

Ja bym podłączył pod kompa sprawdził czy nie ma błędów. Ewentualnie zrobił logi, sprawdził stan świec i jakie są wsadzone bo Ts jest wrażliwy na świece. I wtedy już się sprawa trochę rozjaśni.