Ja w zeszłym roku przetestowałem na swojej skrzyni dwa środki, Ceramizer i drugi droższy. Moim zdaniem efekt żaden, co nie znaczy, że komuś pomogło na głośną pracę skrzyni lub zabezpieczyło przed ewentualnym remontem.
Ja w zeszłym roku przetestowałem na swojej skrzyni dwa środki, Ceramizer i drugi droższy. Moim zdaniem efekt żaden, co nie znaczy, że komuś pomogło na głośną pracę skrzyni lub zabezpieczyło przed ewentualnym remontem.
CERAMIZER - sprawdzony, działa. Jak ktoś ma pytania to na PW żeby nie śmiecić
Jeśli jeździsz fiatem, lub iveco, nie wybieraj się daleko...
Są środki, które stosowane powodują mniejsze zużycie części mechanicznych, np. Militec (np.: polepsza przyleganie filmu olejowego do gładzi, głównie używany w USA do konserwacji broni).
Sam byłem sceptyk, ale modelarze przekonali mnie rekwizytami (dwa identyczne silniki modelarskie, oba miały po 25h, na tym z Militekiem były jeszcze ślady honowania, na tym tylko na oleju już nie).
Mi Militec uratował silnik dwusuwowy (domieszkiwałem go 75ml na 1L oleju, a olej do benzyny w stosunku 1:40). Pękł filterek paliwa i szło lewe powietrze w przewodach paliwowych (zbiornik paliwa na dole, paliwo zasysane pompą membranową przy gaźniku u góry), silnik (Solo 210) tak się zagrzał od ubogiej mieszanki, że stopiło fajkę świecy (silnik cylindrem w dół) i fajka spadła (lądowałem awaryjnie). Tłok, cylinder, pierścienie, nie mówiąc o łożyskach na korbie i wale ocalały, a typowe przypadki kończą się zatarciem łożyska na korbie i tłoka w cylindrze.
Od tego czasu dolewam do oleju silnikowego (50mL na 1L oleju) oraz do skrzyni biegów (ręcznej) - 60-70mL na 1L oleju. Do automatu nie próbowałem.
Tak więc nie wrzucałbym wszystkich środków do jednego worka i dalej będę twierdził, że niektóre z nich będą opóźniać starzenie się mechanizmów (mniejsze zużycie) niż cudownie leczyć szumy skrzyni, czy naprawiać pęknięte łożyska
Jak skrzynia już szumi/wyje, to znaczy, że coś się stało i wlewanie preparatów nic nie naprawi.
Ostatnio edytowane przez cra3y ; 02-04-2013 o 22:48
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
2500zł wrzucone i chociaż jest efekt koncowy ..
ale od początku , zajechałem w Gdańsku do HUKAŁOWICZA i na wstępie powiedział mi 800zł za wymianę łożysk które odpowiadają za huczenie na 5 i 6 biegu + 300-400zł za robocizne ..
oczywiście okazało się że jeszcze jakieś satelity są wylatane i synchronizator, dodał tylko że koło zamachowe zaraz się skończy i warto je wymienić przy zdjętej skrzyni .. razem ponad 2500 bo mam znizki w hurtowni a sam warsztat policzyl mi wszystko netto ..
Czy w 2.0 JTDm rownież jest skrzynia f40 ( taka jak w 2.4) ??
koła i łożyska nie obejmuje
z jakości jestem zadowolony![]()