Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: [146] Coś huczy?

Jajdel
    Gość

Domyślnie [146] Coś huczy?

Od jakiegoś tygodnia podczas jazdy moja Alfa 1.9 JTD, przy prędkości ponad 100 km/h robi się dość głośno, coś huczy i buczy, wcześniej tego nie było.. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną... jakieś pomysły ?

Łukasz155TS
    Gość

Domyślnie

a dokładnie???

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie Re: Coś huczy?

Cytat Napisał Jajdel
    Od jakiegoś tygodnia podczas jazdy moja Alfa 1.9 JTD, przy prędkości ponad 100 km/h robi się dość głośno, coś huczy i buczy, wcześniej tego nie było.. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną... jakieś pomysły ?
    no to wysilliles sie z opisem.po takim to mozna tylko wnioskowac ze to cos buczacego i huczacego jest powodem 8)))
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Jajdel
    Gość

Cytat Napisał lesio146
    Cytat Napisał Jajdel
    no to wysilliles sie z opisem.po takim to mozna tylko wnioskowac ze to cos buczacego i huczacego jest powodem 8)))
    Gdybym znał powód pojawiającego się hałasu podczas jazdy nie zadawałbym takiego pytania. Po pierwsze, jeżeli nie masz pomysłu, lub nie posiadasz wystarczającej wiedzy na dany temat nie wypowiadaj się w tym poście. Silnik pracuje równo, od momentu sprowadzenia auta do kraju tj. grudzień 2007 w aucie nie było nic wymieniane (auto było bite, wymagało niewielkiego remontu) do tej pory chodziło idealnie, od pewnego czasu pojawił się pewien problem, mianowicie chodzi mi tu o to "buczenie huczenie" podczas jazdy.. jest ono słyszalne na większych prędkościach, zarówno podczas jazdy na biegu jak i po wrzuceniu na "luz". Nie mam zielonego pojęcia skąd może pojawiać się to buczenie.. Czy jest to wina skrzyni? Czy zawieszenia ?

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

mozliwe ze to lozyska w kolach... u mnie tez huczy i buczy ale od 40 50km/h, tak ze czasami silnika nie slychac...
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Cytat Napisał Jajdel
    Cytat Napisał lesio146
    Cytat Napisał Jajdel
    Gdybym znał powód pojawiającego się hałasu podczas jazdy nie zadawałbym takiego pytania. Po pierwsze, jeżeli nie masz pomysłu, lub nie posiadasz wystarczającej wiedzy na dany temat nie wypowiadaj się w tym poście. Silnik pracuje równo, od momentu sprowadzenia auta do kraju tj. grudzień 2007 w aucie nie było nic wymieniane (auto było bite, wymagało niewielkiego remontu) do tej pory chodziło idealnie, od pewnego czasu pojawił się pewien problem, mianowicie chodzi mi tu o to "buczenie huczenie" podczas jazdy.. jest ono słyszalne na większych prędkościach, zarówno podczas jazdy na biegu jak i po wrzuceniu na "luz". Nie mam zielonego pojęcia skąd może pojawiać się to buczenie.. Czy jest to wina skrzyni? Czy zawieszenia ?
    jeslo jezdzisz samochodem i ze sluchem wszystko si to raczej slychac z kad te "buczenie i huczenie"dochodzi .lozyska raczej nie wysiadaja wszystkie od razu.jesli to pojawilo sie nagle moze to byc lozysko,ale rownie dobrze opony...wiec tylko wrozka mogla by odp na pytanie co "buczy i huczy" pozdrawiam

michalalfa146
    Gość

Domyślnie

Ja też proponuję zwrócić uwagę na łożyska, pytanie jest jeszcze czy nie stało sie tak po tym jak wymieniłeś opony z zimowych na letnie...bo wtedy faktycznie może być wina opon W mojej 146 też huczało od 60 km/h i wymieniłem przednie
    łożyska (niemieckie firma FAG 70 zł sztuka) i teraz jest malina

DDEvil
    Gość

Jajdel
    Gość

Domyślnie

wina opon to raczej nie jest.. ponieważ opony nie były zmieniane, wcześniej miałem problem z tylnym prawym kołem, coś w nim piszczało, okazało się że to była wina hamulca (pewnego razu nawet się zablokowało) po przejechaniu kilkunastu kilometrów tarcza była strasznie gorąca, problem zniknął po ściągnięciu koła i rozbiórce i ponownym złożeniu całego ukł. hamulcowego, chociaż czasami zapiszczy to koło, ale już się nie nagrzewa tarcza.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jajdel
    wina opon to raczej nie jest.. ponieważ opony nie były zmieniane, wcześniej miałem problem z tylnym prawym kołem, coś w nim piszczało, okazało się że to była wina hamulca (pewnego razu nawet się zablokowało) po przejechaniu kilkunastu kilometrów tarcza była strasznie gorąca, problem zniknął po ściągnięciu koła i rozbiórce i ponownym złożeniu całego ukł. hamulcowego, chociaż czasami zapiszczy to koło, ale już się nie nagrzewa tarcza.
    zaczol bym od dokladnego sprawdzenie wlasnie tego kola.jesli blokowal hamulec mogl wytopic sie smar z lozyska co skutkuje jego szybkim zuzyciem.