Koledzy u mnie po wymianie oleju jest znacznie ciszej!!
Koledzy u mnie po wymianie oleju jest znacznie ciszej!!
Nie wiem czy to łażyska bo taka głośniejsza praca pojawia się u mnie na 4 i 5 Jadę bardzo deliktanie i po zmianie biegu z 3 na 4 i później na 5 obroty spadną na 1500-1600 i wtedy słychać takie "jęczenie skrzyni" tak to nazwę. po przekroczeniu 2000 obrotów wszystko cichnie. Ciekawy jestem czy to może być spowodowane złym dobraniem przełożeń dla danego biegu. Po prostu są za niskie obroty a za duży moment...
Miałem ten sam problem możesz wymienić olej może pomoże ale to już jest zgon łożysk.
następnym objawem będzie hałas na 2gim biegu i to już 100% łożysk do wymiany, dobre łożyska koszt 800 do 1000 zł + wymiana, sprawdź czy podczas gdy masz 2gi bieg i dodajesz i odejmujesz gaz nie zaczął ruszać się lewarek zmiany biegów jak tak to wymieniaj łożyska czym prędzej, zanim luz na łożyskowanym wałku nie spowoduje wytarcia obudowy od skrzyni (koszty znacznie wzrosną).
Ostatnio edytowane przez Giero ; 31-03-2014 o 08:48
Kolego Giero, jak ma mu się lewarek zmiany biegów ruszać, ty piszesz o awarii manualnej skrzyni a tu mowa o automatycznej
Wysłane z Xperia Z przez Tapatalk 4
AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest
U mnie pojawił się takim sam objawale widzę, że rozwiązania nie ma
![]()
Witajcie, też zauważyłem problem z Aisinem. Objawy to wycie na 3,4 biegu podczas jazdy bez obciazenia. Dodam że czym zimniej tym głośniej latem nie zauważyłem tego. Teraz jest po 0 stopni i dźwięk podobny do padających łożysk w M32 przerabialem już to i myślałem że AF40 jest mocniejsza. Wczoraj po zmianie oleju dynamicznie jest głośniej. Wie ktoś czy to łożyska czy tak ma być bo dużo ludzi tak ma?
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla