Witam forumowicze, jestem posiadaczem Alfy Romeo 159 1.9 JTDM 150km 16V w AUTOMACIE z 2007 roku. Zakupiłem ja w Sierpniu i od razu dała mi popalićw trasie do domu (około 200km) po przejechaniu 50km włączył się tryb awaryjny, oraz zacząłem odczuwać że ma zamulony dół nie wiem jak ja tego nie zauważyłem przed zakupem ale trudno, po dojechaniu zaprowadziłem ja od razu do mechanika i zauważyliśmy że turbo się przeładowywało kazał wysłać turbinę do sprawdzenia tak też zrobiłem, wyszło że potrzebna jest regeneracja turbiny, po założeniu zregenerowanej turbiny auto normalnie jeździło ale dalej występował zamulony dół odpięliśmy przepływomierz i było minimalnie lepiej ale bez żadnych rewelacji. Chwile posiedziałem na forum i wyczytałem że mogą to być objawy EGR oraz KLAP WIROWYCH, więc postanowiłem to zrobić. Po zaprowadzeniu auta do innego mechanika zadzwonił do mnie że myślał że ja mam aluminiowy kolektor ssący a mam plastikowy i że potrwa to dłużej, nie było to dla mnie problem chciałem żeby auto miało w końcu dobry dół. Przy odbierze auta od mechanika powiedział że jak otworzyli kolektor to nie widzieli klap tak jak by były powyrywane i wpadły do silnika co dla mniej jest dziwne bo jak czytałem na forum po urwaniu klap dzieję się niezły gnój w silniku, ale powiedział że wyczyścili cały kolektor oraz zatkali EGR no i oczywiście pousuwali błędy za to odpowiedzialne, wsiadłem do samochodu i sprawdziłem jak dół po takiej operacji. Niestety to nie pomogło dalej dół jest bardzo słaby i nie mam pomysłów czego to może być winna. Może trzeba jakoś wyregulować turbinę ? Już nie mam głowy
![]()