Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Dźwięk buczenia po włożeniu kluczyka

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

u mnie po włożeniu kluczyka czasami buczy pompa paliwa, raz normalnie ją słychać a czasem takie dość głosne buczenie/wycie. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, ale auto odpala normlanie, nie ma spadków mocy ani nic z tych rzeczy

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Dokładnie u mnie jest to samo, tak więc to raczej pompa paliwa będzie. Tak się zastanawiam czy ją wymieniać, czy sobie na razie darować bo to pewnie z tysiaka trzeba dać. Od kiedy ci tak buczy i ile już z tym jeździsz?

Cytat Napisał prv87 Zobacz post
    u mnie po włożeniu kluczyka czasami buczy pompa paliwa, raz normalnie ją słychać a czasem takie dość głosne buczenie/wycie. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, ale auto odpala normlanie, nie ma spadków mocy ani nic z tych rzeczy

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał alfa_fan Zobacz post
    Witam

Kod:
    kriswin
    A u mnie buczy juz po otwarciu drzwi i zastanawiam się co to może być?
    U mnie też od razu po otwarciu drzwi buczy. No właśnie co to może być?

pozdrawiam
    mirek
    Nadal buczy i nie wiadomo co to
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Takie dyskretne buczenie po otwarciu drzwi też mam. Tylko akurat to mi nie przeszkadza tak raczej ma być. Ono chyba występuje w chwili palenia się środkowego ekranu komputera. Jak zgaśnie to przestaje brzęczeć.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał Dejv Zobacz post
    Takie dyskretne buczenie po otwarciu drzwi też mam. Tylko akurat to mi nie przeszkadza tak raczej ma być. Ono chyba występuje w chwili palenia się środkowego ekranu komputera. Jak zgaśnie to przestaje brzęczeć.

mi też nie przeszkadza....ciekawi mnie tylko co to jest, bo czasami trwa to kilka sekund z różnym poziomem chałasu
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

Dokładnie u mnie jest to samo, tak więc to raczej pompa paliwa będzie. Tak się zastanawiam czy ją wymieniać, czy sobie na razie darować bo to pewnie z tysiaka trzeba dać. Od kiedy ci tak buczy i ile już z tym jeździsz?
    w sumie chyba od lipca 2012 tak jak kupiłem alfe. Pytałem pózniej o to buczenie to powiedziano mi że jeżelii nie jest to uciążliwe to żeby to zignorować

Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał prv87 Zobacz post
    w sumie chyba od lipca 2012 tak jak kupiłem alfe. Pytałem pózniej o to buczenie to powiedziano mi że jeżelii nie jest to uciążliwe to żeby to zignorować
    ufff trochę mnie uspokoiłeś, mam alfe od grudnia 2012 i dopiero od niedawna zauważyłem ten problem. Tak więc na razie nic nie ruszam, nie wymieniam. Jak to będzie występowało prawie przed każdym uruchomieniem to wymienię. Mam nadzieję, że póki co nie stanę gdzieś w polu przez awarię pompy
    Ostatnio edytowane przez Dejv ; 09-05-2013 o 10:01

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Hmm o to chodzi Moja navi zawsze jak się uruchamia to tak troszkę jakby buczy, musi sobie cośtam pomielić i jak się włączy to jest OK.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar smola
    Mieszka w
    Chrzanow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm

Domyślnie

Ja słysze dwie rzeczy, radio Pioneer AVIC ma wbudowany wentylator i od razu się właczą. Natomiast pod maską coś buczy po zgaszeniu, nie wiem co to, mam podobny dźwięk z PT Cruiser.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion

Domyślnie

Witam,

co jakiś czas w mojej 159 występuje jednostajne buczenie po włożeniu kluczyka do slotu. Trwa to ok 3-4 sekund. Występuje w momencie jakby pompowania, nabijania paliwa. Dźwięk jest podobny do zmian ciśnienia wody w rurach w budynkach wielokondygnacyjnych. Tylko raz zdarzyło mi się usłyszeć przez ok 2 sekundy taki sam dźwięk już po uruchomieniu silnika w momencie ruszania. Problem nie występował zimą, buczenie zaczęło się przy temperaturach powyżej 10 stopni. Wszystkie filtry wymieniane na czas, w ostatnim czasie była nabijana klima z wymianą filtra i występowanie buczenia jakby się nasiliło. Chociaż to może tylko zbieg okoliczności. Problem najczęściej występuje rano przed uruchomieniem.

Alfa jeździ dobrze, nie odczuwam żadnych szarpnięć lub spadku mocy. Komputer nie wykazuje żadnych błędów.

Co może być przyczyną tego niepokojącego dźwięku?
    Już odpowiadałem w którymś wątku, za buczenie odpowiada przewód paliwowy miedzy filtrem paliwa i pompą CR lub inny, nie pamiętam dokładnie, w ramach diagnostyki wystarczy mocno chwycić poszczególne przewody paliwowe i słuchać zmian w buczeniu.

Buczenie po otwarciu drzwi to raczej problem związany ze skrzynią SeleSpeed, gdzie pompa nabija ciśnienie po otwarciu drzwi kierowcy, może też tak być w innych rozwiązaniach.