Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Alfa 156 1.8 TS "czary"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Arrow

Cytat Napisał tweeti Zobacz post
    "Może ktoś pomoże" Jestem posiadaczem 156 1.8 TS od tygodnia mam problem z Alą. Jak rano odpale to jeździ śmiga cały dzień i niema problemu. Jeśli natomiast zostawię ją na dłużej niż godzina za nic nie chce zapalić (próbowane też z zaciągu) trzeba odczekać ok 3 godz i wtedy wszystko jest ok. Czy może być o wina czujnika położenia wału??????????? Nie mam jak podpiąć jej pod examinera. Jestem teraz w Londynie i takie podpięcie to kupa kasy. POMÓŻCIE!!!!
    Może to być czujnik położenia wału, ja miałem różnie - na ciepłym jak i na zimnym, na początku rzadko, potem coraz częstsze problemy z rozruchem. Podpinałem się FES'em i nic, zero błędów. Aż do pewnego poranka (tak z 3 tyg. jeździłem z padającym czujnikiem położenia wału), mogłem sobie kręcić do woli... nic, podpinam się komputerem - błąd czujnik położenia wału. Niestety w CF3 wymiana jest wyjątkowo paskudna (jak i inny czujnik!), więc Alfa pojechała do warsztatu na lawecie.

Swoją drogą... wejdź na forum Alfaowner czy Alfa156 i poszukaj kogoś z okolic Londynu. Jest też trochę warsztatów, gdzie profesjonalnie zajmą się Twoją Alfą (nie ASO). Pracujesz w UK, więc ceny w UK nie powinny Cię zabić. Pracowałem za granicą w wielu krajach i na dłuższą metę przeliczanie lokalnej waluty na PLN nie ma sensu... zwariujesz, a żyć tam musisz.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

tweeti
    Gość

Domyślnie

Swoją drogą... wejdź na forum Alfaowner czy Alfa156 i poszukaj kogoś z okolic Londynu. Jest też trochę warsztatów, gdzie profesjonalnie zajmą się Twoją Alfą (nie ASO). Pracujesz w UK, więc ceny w UK nie powinny Cię zabić. Pracowałem za granicą w wielu krajach i na dłuższą metę przeliczanie lokalnej waluty na PLN nie ma sensu... zwariujesz, a żyć tam musisz.[/QUOTE]

No tak podpięcie pod komputer ok 100F wymiana jakieś 40F a w tym miesiącu mam jeszcze ubezpieczenie do opłacenia i wszystko naraz się zebrało niestety. Dlatego szukam jakichś alternatywnych rozwiązań.(czujnik już zamówiłem).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Arrow

Cytat Napisał tweeti Zobacz post
    No tak podpięcie pod komputer ok 100F wymiana jakieś 40F a w tym miesiącu mam jeszcze ubezpieczenie do opłacenia i wszystko naraz się zebrało niestety. Dlatego szukam jakichś alternatywnych rozwiązań.(czujnik już zamówiłem).
    No to pozostaje Ci albo skumanie się z kimś przez Internet i postawienie mu piny Ale, albo zakup interfejsu w Polsce:
    [1] http://www.viaken.pl

oraz oprogramowanie:
    [2] http://www.multiecuscan.net/Default.aspx

A odnośnie wymiany no to poszukaj może jakiegoś polskiego mechanika, jakiegoś polskiego warsztatu. Akurat czujnik położenia wału to nie rocket science, wymieni każdy. Możesz nawet sam jak masz warunki (kanał) lub znajdziesz kogoś kto ma warunki.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

tweeti
    Gość

Domyślnie

Jeszcze pytanie do będących w temacie czy to jest ten czujnik http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Cranks...item460df1dca2 i czy znajduje się on pod rozrusznikiem????

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

Patrząc na zdjęcie to jest właśnie ten czujnik, ale gdzie on się znajduje w 156 to nie wiem. Popatrz sobie gdzie idzie kabel od brązowej wtyczki i znajdziesz go. Wymiana jest prosta tak więc lepiej postaraj się to zrobić samemu to zaoszczędzisz trochę kasy.

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Dokładnie jest to czujnik położenia wału korbowego i znajduje się on przy rozruszniku.

tweeti
    Gość

Domyślnie

Dzięki

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Wymień go sam, to żadna filozofia. Trzeba zdjąć kolektor ssący, ale myślę, że nie będzie to dla ciebie problemem.

tweeti
    Gość

Domyślnie

A z kanału kolektor też trzeba zrzucać jeśli tak to jeszcze uszczelki musze dokupić

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto

Domyślnie

Sam kolektor ssący i nie potrzebny jest kanał o uszczelkach też zapomnij!