Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Zanim coś urwę, spytam - czyli przeciąganie kabla od radia do tylniego zderzaka

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał smola Zobacz post
    Wiec tak, z przeciagnieciem kabla video nie ma problemu. Zaczynajac od radia, trzeba sciagnac boczek z tunelu i kabel otworem wsadzimy pod radio. Juz jestesmy pod schowkiem i za tapicerka dociagniemy pod próg. Dalej pod plastikami na progach dojedziemy do tyłu, pod kanape i juz jestesmy pod dywanikiem w bagazniku. Trzeba sciagnac plastikowa oslone na calej tylnej sciance w bagazniku. Do zderzaka rzeczywiscie nie ma wejscia, ale na srodku tylnej scianki jest duzo oryginalnych otworow. Wsadzilem wiertelko do jednego z nich i przewiercilem metalowa gródź dalej plastikowa scianke i juz bylem zderzaku. Otwor wychodzi na wysokosci prawej lampki tablicy rejestracyjnej. Drutem przeciagnalem wlasciwy kabel video oraz zasilanie kamery. Musialem obciac wtyczke video, ktora to potem przylutowalem spowrotem. Przykrecilem nowa ramke tablicy z wbudowana kamera.

Teraz kwestia zasilania, naszukalem sie chwile po lewej stronie, ale nie znalazlem. Wspomniana kostke z rozowym przewodem znalazlem po prawej stronie za dywanowym boczkiem.

No i potem skoczylo mi cisnienie !!!
    Wkladam kluczyk a auto szaleje, wszystko pstryka miga i nie odpala. Pierwsza mysl to zrobilem jakies zwarcie i bog wie co sie spierdzielilo.

Na szczescie okazalo sie ze aku siadl. W sumie zeszlo mi z 1,5 godziny a lampki sie swiecily, kilka razy byl na zaplonie no i padl.

Jutro bede kontynuowal i oczywiscie sie podziele rezultatem.

Juz wiem ze najwiekszy problem to bede mial z wyciagnieciem radia, srubki odkrecone a ono siedzi twardo, chyba bede potrzebowal oryginalne wyjmaki, ktorych nie mam

Mam radyjko 2din Pioneer Avic 710bt z wejsciem na kamere, w momencie wlaczenia wstecznego biegu ekran od razu przelacza sie na obraz z kamery.

Jak to wszystko bedzie wygladac i czy to uzyteczne to sie okaze jak wszystko uruchomie.
    Robiłeś może jakieś fotki ? Nie ukrywam, że sam jestem zainteresowany kamerą cofania i zastanawiam się jak sobie z tym poradzę. Jeśli dałoby radę to bardzo prosiłbym fotki z ostatniego etapu przeprowadzania kabla - tj. gdzie wywiercić tę dziurę w grodzi i jak przeciągnąć kabel do zderzaka.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Pankuś
    Mieszka w
    Kędzierzyn Koźle
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Jak będziesz miał zdjęty tylni plastik w bagażniku to ukażą Ci się dwie gumy. Pod jedną idzie linka od awaryjnego otwierania bagażnika. Ściągasz gumę i wiercisz.
    Ja wierciłem od strony oświetlenia tablicy bo miałem kamerkę taką jak podałem w linku i było dla mnie ważne żeby można było tam gdzieś zmieścić te kable. Wiertłem wyszedłem niedaleko gumek.

Użytkownik Rowerzysta Avatar smola
    Mieszka w
    Chrzanow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm

Domyślnie

Ja wiercilem dokladnie tu pod kątem 45 stopni, potem sztywny drut i bez problemu dojdziesz pod lampke.

A tak wyglada ramka

A tak widac, kolory troche blade ale nie o HD tu chodzi

Przy krawezniku

Wyjazd z garazu przy calkowitej ciemnosci

I widok po otwarciu
    Ostatnio edytowane przez smola ; 07-06-2013 o 19:29

Użytkownik Rowerzysta Avatar smola
    Mieszka w
    Chrzanow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm

Domyślnie

Po kilku dniach stwierdzam ze jednak warto bylo.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Czy to jest to miejsce gdzie mogę się wpiąć do zasilania lampki wstecznego by uruchamiała kamerkę cofania? Miejsce to jest w bagażniku w prawym schowku. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20150318_063634.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	72.1 KB
ID:	160549

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

Najlepiej jak odczepisz wykladzine boczka to wtedy zobaczysz dwie kostki przyczepione do budy i tam wtedy znajdziesz kabelek od wstecznego. Ja przerabialem ta operacje w zeszla sobote i jest bardzo latwo znalesc te kostki tylko trzeba odsunac ten boczek z wykladziny. Jak nie bedziesz mogl ustalic ktory to kabel to zobaczy jakie kolory ida do swiatla wstecznego w klapie :-) na pewno dasz sobie rade bo jest to bardzo proste :-)

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Jak Marcin ogarniesz te kamerkę to wiecej info mi dostarczysz bo tez bede montować. Wiec będzie łatwiej

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał dejon Zobacz post
    Jak Marcin ogarniesz te kamerkę to wiecej info mi dostarczysz bo tez bede montować. Wiec będzie łatwiej

Możesz wpaść do mnie na bielany, Brązowniczą 1 to razem powalczymy

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

I to marcin jest dobry pomysl a jutro wybierasz sie na spota? To przynajmniej konsole twoja zobaczę jak zrobiłeśa jak coś to na priv podaj nr tel..to sie jakoś ustawimy moze niedziela lub w następnym tygodniu to podjadę z kompem.