o swietnie dzieki panowie![]()
a czy ktos poleci mi firme ze sląska która naciagła by mi spreżyny ?
o swietnie dzieki panowie![]()
a czy ktos poleci mi firme ze sląska która naciagła by mi spreżyny ?
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Jeszcze zapytam co do opon bo kupujemy 215/55/r17 i czy musza byc wzmacniane czy wystarcza zwykłe
Tak z ciekawości Wuziu, ile centymetrów macie do osłony silnika, w mojej 2,4jtdm, Q4,Ti było ok 7,5cm. Dwoma opaskami elastycznymi udało się podniesć osłonę silnika o ok 2cm i jest zdecydowanie lepiej. W Q4 najniższym elementem metalowym są żeberka aluminiowe chłodzące dyfer centralny. W standartowej 159 i Brera z silnikiem 2,4 jest ok 10 -11cm,więc róznica jest niewielka. Najtrudniej jest na koleinach,ale można się nauczyć z czasem.
cholera, gdyby to był zwykły sedan.. chętnie zamieniłbym się na zawieszeniewole sportpacka:/
otto nie wiem musimy to zmierzycpózniej napisze
Teraz po założeniu opon 225x55x17 jest około 9 cm do tej osłony.
Ostatnio wyczytałem ze wersje distinctive i Ti maja względem innych seryjnie obnizone zawieszenie.
Tzn sa tam tylko krótsze sprezyny? Nie dało by sie tego zamienic?
Bo wujek ma własnie wersje distinctive
Wydaje mi sie, ze wersja distinctive nie ma obnizonego zawieszenia seryjnie.
witam. udało się już w jakiś sposób podnieść samochód i pomogło w użytkowaniu?
ja właśnie też mam już dość stresow przy obcierkach podwozia i chcę zamiast seryjnych opon założyć 215/60/16 - 664,4 mm wysokości, względem 642,9 w standardowych 215/55/16 (największe jakie wchodzą: 235/45/18 - 668,7 mm, więc nie istnieje ryzyko tarcia po nadkolu przy dobiciu). najpierw planuję testy na zimowych oponach czy już jest ok, a jeśli dalej będę zmuszany do ciąglych napraw/wymieniania osłony silnika to wtedy jakiś zabieg do 10 mm na sprężynach (żeby nie wyglądało to karykaturalnie) - wiem o ofercie do Skody, że się robi podkładki do podniesienia, ale wolałbym mniej druciarskie rozwiązanie - po prostu większe sprężyny?
nie chcę z ładnego auta zrobić suva, ale te 20 mm mocno nie zaburzy sylwetki i prowadzenia, a zdrowie podratuje. za wszelką krytykę+alternatywa będę wdzięczny
Ostatnio edytowane przez Korba ; 14-09-2014 o 11:38
215/60/16 będzie wyżej ale za to balon![]()
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km