Tak jak piszesz: wywalenie w programie + modyfikacja puchy.
Nie zauważyłem żeby samochody dymiły mocniej po samym DPFie.
Po chipie to tak, może się to zdażyć ale też bez przesady - dawka paliwa jest większa.
W sprawnym samochodzie będzie ok![]()
Tak jak piszesz: wywalenie w programie + modyfikacja puchy.
Nie zauważyłem żeby samochody dymiły mocniej po samym DPFie.
Po chipie to tak, może się to zdażyć ale też bez przesady - dawka paliwa jest większa.
W sprawnym samochodzie będzie ok![]()
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
U mnie :brak DPF, brak EGR,brak chipa ,brak kłębów dymu.
Kłęby dumy po chipie się pojawiają jak program jest przesadzony. Jak jest "szyty na miarę" do danego silnika, to nie powinno kopcić więcej niż normalnie.
Może inaczej- dym pojawia się jak turbo przestaje dawać radę z dostarczaniem odpowiedniej dawki powietrza. Większość diesli przy maksymalnym obciążeniu jest nieco przelewana i nieco dymią, ale jest to całkowicie normalne
albo po prostu za bogatego programu jak na możliwości turboZ tego co czytam ja mam zrabane klapki w kolektorze, a dymu 0 (nie liczac chmury przy odpalaniu
)
Tak jest. W zasadzie przyczyna jest ta sama: za mało powietrza. Turbo mało dmucha albo dmucha do atmosfery (ciśnienie ucieka przez nieszczelności). I finał to zawalony sadzą DPF (więc nadmiernie częste jego wypalanie) lub (gdy go nie ma) to dym z rury.
A powiedzcie mi jeszcze jedno odnośnie tego tematu.. jak zostanie usunięty dpf fizycznie i programowo to nie będzie takiego zonka właśnie że samochód będzie myślał że chce go wypalić i będzie to robił?
Jak to jest z EGR czy usunięcie następuje tylko poprzez zaślepkę? czy programowo również jakoś? i jaka to ma być zaślepka pełna czy jakieś otwory jeśli otwory to jakie i ile ich ma być?
Jakiego przyrostu spodziewać się przy zrobieniu chip, egr out, dpf out ?
1) Nie. Samochód "rozpoznaje" DPF jako niezatkany o stopniu zatkania 0%
2) Zależy od silnika. Masz temat podwieszony o usuwaniu EGR'a. W nowszych jest to wywalenie programowe + fizyczne.
3) 15-30% KM i Nm.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline