Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 114

Temat: [156] Opony zimowe co polecacie na czym jeździecie itp.

ViP Pirat drogowy Avatar doldi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW 2000 rok pjemnosć 2000l

Domyślnie

witajcie koledzy ja mam michelin nowy model i na razie baja ciche, skuteczne przy hamowaniu zobaczymy jak na lodzie
    Niech Alfa będzie błogosławiona, niech każda jej droga będzie wysławiona...

kasbak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Ja mam zimówki na aufelgach i nie widzę specjalnego ich zużycia
    i nie zobaczycie ich większego zużycia ponieważ są pokryte specjalnym rodzajem lakieru.Poradzę wam jednak koledzy aby zimówki założyć na felgi stalowe bo przy małym poślizgu i kontakcie z krawężnikiem macie po alumach a to ok 200złszt,a stalowe można troszkę po prostować a jeżeli wymiana to 50zł szt.

darloss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kasbak
    Cytat Napisał Maciek-156
    i nie zobaczycie ich większego zużycia ponieważ są pokryte specjalnym rodzajem lakieru.Poradzę wam jednak koledzy aby zimówki założyć na felgi stalowe bo przy małym poślizgu i kontakcie z krawężnikiem macie po alumach a to ok 200złszt,a stalowe można troszkę po prostować a jeżeli wymiana to 50zł szt.
    Jeżeli jedyny problem to poślizg z finałem na krawężniku to wrzucam zimówki na alusy!!! :twisted:

P.O.Z.D.R.O.

olo156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał darloss
    Cytat Napisał kasbak
    Cytat Napisał Maciek-156
    Jeżeli jedyny problem to poślizg z finałem na krawężniku to wrzucam zimówki na alusy!!! :twisted:

Są jeszcze dziury w jezdni, których zimą jak mrówków. I do tego często są niewidoczne pod warstwą błota pośniegowego. Łatwo o przygodę z polską drogą ...

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Zimówek na 17'' i szerokości215 to możesz wcale nie zakładać bo efekt będzie taki sam jak jazda bez zimówek.
    jak to mówił Jegomość Józek - gówno prawda ze 3 lata temu w Krakowie jak spadł pierwszy śnieg kolega zostawił mi auto, żeby pojechać po zimówki i zmienić - jazda do wulkanizatora na letnich 225/45/17 przypominała walkę o życie, powrót na zimowych o takim samym rozmiarze już był w miarę komfortowy (różnica wynikała napewno z letniego przyzwyczajenia do 100% przyczepności). Myślę że zimowym oponom 215/45/17 będzie dużo bliżej do zimowych np 205/60/15 niż do letnich 215/45/17.

M@T
    Gość

Domyślnie

Ja jeździłem mojej mamy autem na 225/45 r17 Good Year Ultra Grip i powiem szczerze, że jeździło mi się bardzo dobrze, wcale nie odbiegały przyczepnością od opon węższych na których jeździłem w innych autach.
    pzdr

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

hmm, no ja mam aktualnie na stojaku: Micheliny Pilot Alpin 215/45/R17

Chyba zrobię przekładkę i przetestuję na własnej skórze. Jak będą się dobrze sprawować to dokupię tylko jakieś alu do tego. Może białe OZ, czy wiocha? :twisted:

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

Cytat Napisał twardy
    Może białe OZ, czy wiocha? :twisted:
    w opcji w oryginalnych akcesoriach Alfy były 17" białe szprychowe speedliny:

http://www.fanta-team.org/picture.php?pid=2238
    http://www.fanta-team.org/picture.php?pid=3333

imho Superturismo (bo chyba tylko takie były oryginalnie białe) mają bardzo podobny wzór i wcale to nie będzie wiocha

raffel
    Gość

Domyślnie

Z tą szerokością to chodzi też o to iż węższa opona przenosząca tą samą masę auta wywiera większy nacisk na drogę co pozwala lepiej wbijać się w śnieg lamelkom w oponie zimowej. tak bynajmniej kiedyś czytałem na jakimś forum oponiarskim.

A co do rozmiaru to rzekomo zalecany jest rozmiar mniejszy niż opon letnich ale to takie umowne raczej jest ze względu na to, że jedni z nas latem jeżdżą na 215 a inni na 205 więc Ci z 215 zimą powinni mieć 205 co daje taką samą jak Ci drudzy latem ale się "nafilozofowałem"

A teraz do rzeczy. Ja mam na lato 215/45/17 (średnica 625,3 mm) a na zimę 195/65/15 (średnica 634,5 mm) i jest OK średnica zimowej jest delikatnie większa co jeszcze zimą zwiększa prześwit. Zimowe mam na alu i dają radę tak więc polecam jeżeli ktoś się zastanawia pomiędzy alu i stalą.

A c odo firm to jeździłem już na kilku różnych oponach i polecam szczerze DUNLOPY tak jak kolega olo156. Słabo wypadły Micheliny alpin2, nie wiem jak ten nowy model bo ponoć lepszy. Całkiem dobrze jeździły Kormorany, trochę gorzej Dębica. Teraz kupiłem nowe Klebery bo się strasznie w reklamach chwalą więc zobaczymy Kolega jeździł na CONTINENTAL-ach i też sobie chwalił.

W sumie firma nie jest aż tak ważna, ważny jest stan opony i głębokość bieżnika bo nawet najlepsza opona z 3 mm bieżnika nie ma porównania z nowym np Kormoranem.

pozdrawiam

Tfaruk
    Gość

Domyślnie

Wczoraj założyłem Oponki Pirelli Carving 195/65 R15 na stalowe felgi i jeździ się super
    Zresztą chyba dobrze zrobiłem, bo dzisiaj rano było -4 stopnie i się ludzie rzucą do zakładów