Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 95

Temat: [156] 2.4JTD kopci na niebiesko POMOCY

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25
    A co z tym kopceniem na białoniebiesko???? Co może być przyczyną takiego stanu żeczy,bo widzę po bagnecie że oleju raczej nie bierze.A płyn do chłodnicy chcem całkowicie spuścić z układu i zalać go świeżym PARAFLU 11.Podpowiedźcie Panowie ile tego płynu potrzeba do całkowitej wymiany
    a płynu ubywa, czy nie pojawiają się w nim pęcherzyki powietrza jak przygazujesz, nie ma w płynie dziwnych plam? czy oleju nie przybywa, nie robi się rzadszy?

dobra zabawię się w wklejanie postów , bo co chwila łapię upomnienia DD (dzisiaj dzień dobroci dla modów)

Cytat Napisał kamko25
    Dzięki za foto tabeli.Temat płynu już znam.Powiedzcie Koledzy gdzie mam szukać tego przepływomierza bo nie mam pojęcia i czy nic sie nie stanie jak będę jeździł z odpiętym
    przepływomierz jest nad puszką filtra powietrza(przed akumulatorem), rozpoznasz go bo do rury na filtrem idzie przewód - rozłączasz kostkę i próba, jeśli lepiej jeździ to wymiana , tylko bosch - nie w aso, (możesz go spróbować wyjąć i przemyć alkoholem IZOPROPYLOWYM). Nic się nie stanie z silnikiem jak odłączysz przepływomierz na próbę, nawet kontrolka silnika się nie zapali.
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

adamodg
    Gość

Domyślnie

na rurze od filtra powietrza tu jest foto : http://moto.allegro.pl/item480458144...powietrza.html
    http://moto.allegro.pl/item478916928...o_166_jtd.html
    a czy coś się stanie? - tak na krótko to raczej nic , autko przełącza się w tryb " serwisowy " i będzie więcej palić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie

Płynu nie ubywa poprostu jest niski poziom i tyle ale auto się nie grzeje nawet przy większym obciążeniu.Plam też nie ma.A co sugerujesz problem z uszczelką pod głowicą,że pytasz o plamy w płynie????????? Silnik jest suchutki zero wycieków

Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

A co za spalaniem??????? 9,5 l/100km w cyklu mieszanym to chyba za dużo :?:

arczimi
    Gość

Domyślnie

żebyś sie nie zdziwił... ja w najbliższych dniach będe tankował do pełna mój bak. Ale z tego co jest na wskaźniku i przejechanych kilometrach to jestem pełen najgorszych obaw..... co do spalania.

CEHU
    Gość

Domyślnie

A czasami te problemy nie są spowodowane turbiną??

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25
    Płynu nie ubywa poprostu jest niski poziom i tyle ale auto się nie grzeje nawet przy większym obciążeniu.Plam też nie ma.A co sugerujesz problem z uszczelką pod głowicą,że pytasz o plamy w płynie????????? Silnik jest suchutki zero wycieków
    Nic nie sugeruję , tylko się pytam.Najpierw wyczyść egr i odłącz przepływkę , i zobacz co się będzie działo.
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

co do płynu do chłodnicy to nie napalaj sie tylko na paraflu - jest to dobry płyn ale nie jedyny - ważne aby miał parametry - nawet petrygo bedzie git jezeli jest regularnie wymieniane - paraflu to marketing koncernu fiata - opinia osoby z branży

wyczyść egr
    wymień filtry
    podepnij pod kompa
    jak bedzie bez zmian to uszczelka na 99%

Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Właśnie odpiąłem przepływomierz,przejechałem się i dalej to samo.Auto poprostu jest zamulone.EGR jeszcze nie czyściłem ale mam pytanie mianowicie czy zasyfiony EGR może byc przyczyną porannego kopcenia na niebiesko???????????

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Jak przy odpalaniu kopci na niebiesko to trzeba wymienić uszczelniacze zaworów (pozostałości oleju ściekają do komory spalania po trzonku zaworu), turbina tez może puszczać olej, czy w róże doprowadzającej powietrze do przepustnicy jest dużo oleju ( troszkę to zawsze będzie), interkuler może być zabity olejem. Ale podstawa to powymieniaj filtry olej i rozrząd, podjedź na komputer to będziesz miał jakieś rozeznanie w całej sytuacji.