Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Dym w kabinie 159 przy postoju nasila się przy wypalaniu DPF lub jazdy tyłem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Z tego co wiem klapy wirowe w 1.9 16v są zawsze. Tak więc pozmianowy kolektor nie eliminuje klap. Sprawdź jeszcze uszczelkę gumową na ścianie grodziowej. Ona lubi spadać a wtedy wszystko to, co normalnie poleciałoby pod samochod trafia... do wentylacji.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    Sprawdź też kolektor ssący. Auto masz z 2006r więc jak jeszczenie robiłeś klap to pewnie są do zrobienia. Dym może się wydostawać z nieszczelności w miejscu mocowania osi klap wirowych.

auto odebrałem 3 dni temu i masz w stu procentach rację nieszczelność była w tym miejscu
    Ostatnio edytowane przez olo_84 ; 28-11-2013 o 08:37 Powód: błąd

sein
    Gość

Domyślnie

Witam, mam ten sam problem który opisałeś. Objawy są identyczne. W ASO po sprawdzeniu powiedzieli że jest do wymiany uszczelka między kolektorem wydechowym a głowicą, albo szpilka mocująca. Aby to sprawdzić trzeba zdemontować kolektor wydechowy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar spike
    Mieszka w
    Gdynia/Fjellsa
    Auto
    159SW 2.0 jtdM

Domyślnie

Cytat Napisał sein Zobacz post
    Witam, mam ten sam problem który opisałeś. Objawy są identyczne. W ASO po sprawdzeniu powiedzieli że jest do wymiany uszczelka między kolektorem wydechowym a głowicą, albo szpilka mocująca. Aby to sprawdzić trzeba zdemontować kolektor wydechowy.
    U mnie był ten problem,wymiana uszczelki na nie wiele się zdała,delikatnie krzywy kołnierz mocujący,kolektor poszedł na planowanie i teraz wszystko gra.(smród spalin odczuwalny był)

Auto

Domyślnie

heh jednak u mnie nie koniec po założeniu zregenerowanego kolektora (klapki). Po przejechaniu jakieś 400 km odczuwałem spaliny ale nie mogłem ich na 100 % zdiagnozować. Co z kim jechałem pytałem się czy czuje spaliny wszyscy twierdzili że nie jest ok. Jednak nie dla mnie i stało się miałem taką sytuację że dpf oczywiście po złości chciał się wypalić kiedy ja już chciałem wyjść z auta i w tedy spaliny były mocniej wyczuwalne. Po otwarciu maski dym był widoczny. Szybciutko do mechanika co naprawiał i okazuje się że część plastikowa kolektora jest również nieszczelna twierdzi że poprzednio jej nie było widać więc dlatego tego nie ruszał. Tak więc czeka mnie znów demontaż kolektora po to by wymienić ten pieprzony plastik. Chyba w tym roku to świąt u mnie nie będzie

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

też mam od jakiegoś czasu smród spalin na postoju, okazało się, że nieszczelność jest na którejś z uszczelek przy wymienniku ciepła przed EGR
    we wtorek będę miał wymianę, zobaczymy czy to aby na pewno dobry trop

Auto

Domyślnie

Ją swój temat mocno przerobilem i mam takie oto doświadczenia:

Jeśli masz auto powyżej 100 tys przeb to szybko demontuj kolektor dolotowy. Jak nie był robiony jeszcze rozrzad to przy okazji wymień. Co do kolektora jeśli klapki niedomagaja to masz 3 wyjścia kup nowy (1200 zł), regeneruj (koszt 450 zł), zaslep (koszt nie więcej niż 200) dodatkowo u mnie część plastikowa dolotu przy EGR była wypalona więc do wymiany

Jak to zrobisz egr do usunięcia programowo i zaslepic

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bolków
    Auto
    alfa sw159 1.9jtdm 150KM

Domyślnie

dałem auto do naprawy i mieli sprawdzic szczelnosc układu wydechowego..bo tez czuć spaliny w środku na światłach czy chwilowym postoju, sprawdzili dokładnie i okazało.. sie że szpilka na kolektorze jest lekko pęknieta i mówił mechanik że z stamtąd mogą uciekać spaliny, a że ta szpilka pęknieta to jeszcze wiekszy problem, bo jak sie nie odkręci to dupaaa bladaaa...trzeba rozbierac silnik...porażka...zasrani mechanicy we francji...( auto z francji przyprowadzone), a wiem ze kolektor jest do roboty i w lutym daje do remontu, zobaczymy...

Użytkownik Rowerzysta Avatar scout
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 Sportwagon 2,0 JTDM 2011

Domyślnie

Cytat Napisał Fleyvor Zobacz post
    przy wypalaniu dpf śmierdzi w środku spalinami. U mnie przy uszkodzonym łączniku elastycznym na wydechu śmierdziało spalinami na postoju.
    Zamiast zwalać od razu kolektor , sprawdźcie łącznik tak jak pisał Fleyvor, to dobry trop.

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Łącznik elastyczny ocenisz sam, jeśli będzie uszkodzony to będziesz widział sądzę na oplocie.
    Przy sprawnie działającym DPF , nie zobaczysz sadzy na łączniku. Jeżeli jest luźny , a przy energicznym szarpaniu wydaje piszczące i trzeszczące dźwięki , to na bank jest uszkodzony. Zweryfikuje go każdy średnio ogarnięty tłumikarz.
    Ostatnio edytowane przez scout ; 14-01-2014 o 23:21