Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Akcyza za 2,4 JTDM

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Podejrzewam że chcesz coś zakombinować bo wiedząc że akcyza to 18.6% można w 5 sekund obliczyć ile zapłacisz. Opcje są dwie. Piszesz prawdę i płacisz normalną akcyzę. Druga opcja to zaniżenie kwoty zakupu i wtedy musisz mieć szczęście w urzędzie celnym. Jeśli masz farta, Twoja kwota przejdzie i zapłacisz mniejsze pieniądze. Ja 2 lata temu rejestrowałem 156 1.9JTD, i pani w urzędzie podniosła mi akcyzę gdyż stwierdziła że jej książeczka mówi iż samochód powinien być droższy w zakupie.
    Nie ma problemu przy pojemnościach do 2 litrów bo nie są to kwoty rzucające na kolana.Schody się zaczynają powyżej dwóch litrów bo można zapłacić 4 czy 5 tyś akcyzy.Tak jak pisałem wcześniej ok.miesiąc temu kolega zapłacił ponad 3 tyś za 2006 2.4 JTD.Podstawą zmniejszenia wartości sprowadzonego pojazdu a co za tym idzie akcyzy jest wykonanie wyceny(na własny koszt)która u nas kosztuje ok.300zł przez rzeczoznawce PZMot.Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez motodoktor1 ; 06-03-2014 o 14:45

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Wiesz zależy od urzędu celnego ja miałem niewiele zaniżoną kwotę za 1.9JTD i podnieśli mi akcyzę o uwaga! 65 zł. Tak że jak chcą się dowalić to się dowalą. Jeśli chodzi o samochody powyżej 2 litrów to tylko działania z rzeczoznawcą się opłacą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Wiesz zależy od urzędu celnego ja miałem niewiele zaniżoną kwotę za 1.9JTD i podnieśli mi akcyzę o uwaga! 65 zł. Tak że jak chcą się dowalić to się dowalą. Jeśli chodzi o samochody powyżej 2 litrów to tylko działania z rzeczoznawcą się opłacą.
    Każdy oddział Urzędu Celnego rządzi sie swoimi prawami a walka z dowolnością interpretowania przez nich prawa to walka z wiatrakami.Wiem coś na ten temat bo ściągam z USA a tam dochodzi cło,vat i akcyza więc wartość bazowa auta jest b.ważna.
    Reasumując;nawet jak zaniżysz max kwotę na fakturze (a auto jest całe)to opłatę wezmą od wartości z cennika,

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

Agencja celna , idziesz prosisz o przygotowanie papierów do opłat w PL płacisz ok 500zł i tam ci powiedzą co zrobić żeby zapłacić rozsądne pieniądze, ponieważ AC zakładają zazwyczaj byli (emerytowani) urzednicy celni . Jak słyszę że ktoś 8 tyś akcyzy płaci za auto to mnie skręca ludzie no dajcie spokój

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Ja płaciłem akzycę za swoją Alfe 2.4 JTD z 2007 w listopadzie zeszłego roku. Na fakturze mogłem wpisać wartość 4200 Euro(wartość wg. Euro Tax - 20%) a akcyza wyszła dokładnie 3270 PLN

Zaniżyć wartość auta w tej chwili można tylko za pomocą rzeczoznawcy a nie szczęścia, co nagminnie stosują handlarze aby obniżyć wartość akcyzy aut powyżej 2.0...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    brak

Domyślnie

macie racje ale jak auto całe i nie uszkodzone to co ten rzeczoznawca tam zanizy?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

Za kase taki "rzeczoznawca" zaniży Ci wszystko co chcesz , poza tym które auta od handlarza uczciwego z zagranicy przychodzi całe i nie uszkodzone?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GTV 2,0TS, AR GTV Spider 2,0TS

Domyślnie

jest jeszcze trzeia możliwość: nie wie jak policzyć % od wartości wyjściowej

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał avocado Zobacz post
    macie racje ale jak auto całe i nie uszkodzone to co ten rzeczoznawca tam zanizy?
    Nie wiem np. uszkodzony silnik i brak możliwości uruchomienia auta...

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Wielu wpisywało duże przebiegi aby obniżyć wartość auta bo kto im to udowodni że auto nie ma 400 tys. nie trzeba było do tego rzeczoznawców ale tym procederem też już się zajęto. Kiedyś auta za 80 tys kupowano za 1 Euro my zawsze wiemy jak sobie poradzić jak nie frontem to zapleczem.