Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Jaki płyn chłodniczy do V6

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

ZTCP u mnie w JTD weszło ponad 6 litrów więc jak kupisz 7 powinno starczy. 7,2 to całkowita pojemność, a wszystko nigdy nie zleci.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Płyny na bazie glikolu etylenowego w większości przypadków są ze sobą mieszalne .
    Wiekszosc - nie rowna sie wszystko

Użytkownik Rowerzysta Avatar rossoneri
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Alfa Romeo GT 3.2 V6 Busso

Domyślnie

Mam nadzieję ze ten wątek nie rozwinie się tak jak z olejami . Co do braku to raczej nie jest wyciek, płyn chłodniczy po prostu się zużywa i trzeba go od czasu do czasu uzupełniać, a przy większym motorze częściej niż przy mniejszych silnikach. Mam obecnie płyn koloru różowego i rozumiem, że lepiej wymienić cały jeżeli nie wiem co było wcześniej wlane? Czy płyn wskazany przez producenta jest gdzieś ogólnodostępny?

- - - Updated - - -

Wydaj mi się że jak ktoś ma czerwony to powinien uzupełniać czerwonym, i tak samo niebieski niebieskim czy zielony zielonym Marka raczej nie ma tu znaczenia jak ktoś wyżej zauważył a to tylko płyn. Czyli w pierwszym lepszym motoryzacyjnym lub stacji wezmę różowy

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Kolor nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Są producenci co oferują to samo w 2 kolorach. Jak ktoś woli różowy to sobie kupuje różowy. Właśnie zalecany przez Alfe Paraflu jest różowy i jest dostepny w dobrych sklepach ewentualnie na allegro ale ja wiem czy jest sens przepłacać? Jedz do tesco od ręki kupisz dobry płyn za dobrą kase. ZTCP nawet Prestone mają w Tesco. Cały lepiej wymienić z dwóch powodów a) temperatura zamarzania w starym płynie na pewno jest wyższa niż w nowym b) stary płyn ma gorsze właściwości antykorozyjne

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    Wiekszosc - nie rowna sie wszystko
    Masz informacje których na glikolu etylenowym pod żadnym pozorem nie wolno mieszać ze sobą? Bo wszystkie jakie ja do tej pory widziałem dopuszczały mieszanie. Podziel się wiedzą i napisz dla potomnych
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 06-08-2013 o 12:30

Mieszka w
    Jarosław
    Auto

Domyślnie

No ok, ale czy naprawdę jest sens wymieniać płyn chłodniczy? Przecież co jakiś czas trzeba go uzupełniać więc wydaje mi się ze mija się to z celem. Co do płynu to wezmę sobie tego Prestone.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Oczywiście, ze nie trzeba baaa jak chcesz to sobie nawet kranówki możesz dolać ale pisałem powyżej dlaczego warto wymieniać. Masz podane dwa główne powody. Kupiłeś Alfe GT z V6 i szkoda Ci kilkudziesięciu złoty na nowy płyn? Z tym uzupełnianiem to jak musisz co jakiś czas uzupełniać to masz coś nie tak z układem. Mi przez 3 lata odparowało może ze 100ml płynu z układu w JTD.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Kolego kup różowy borygo litr za ok 11 zł i dolej.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Masz informacje których na glikolu etylenowym pod żadnym pozorem nie wolno mieszać ze sobą? Bo wszystkie jakie ja do tej pory widziałem dopuszczały mieszanie. Podziel się wiedzą i napisz dla potomnych
    G12 lany do VW jest w dwóch opcjach, mieszalnej i nie, jeżeli nie wierzysz to kup G12++ i zalej pół na pół z Borygiem różowym. Zobaczysz co ci wylezie za jakis czas. Poza tym, kiedyś gdzieś czytałem że w 156 były dwa rodzaje Paraflu lane seryjnie, mieszalny i nie mieszalny, niemieszalny to był chyba UP

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Paraflu, mieszany
    sprawdzaj co jakiś czas, przy V-ce to konieczne, bo ubywa (zależy od stylu jazdy i pogody) - to tak z doświadczenia

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Jarosław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Oczywiście, ze nie trzeba baaa jak chcesz to sobie nawet kranówki możesz dolać ale pisałem powyżej dlaczego warto wymieniać. Masz podane dwa główne powody. Kupiłeś Alfe GT z V6 i szkoda Ci kilkudziesięciu złoty na nowy płyn? Z tym uzupełnianiem to jak musisz co jakiś czas uzupełniać to masz coś nie tak z układem. Mi przez 3 lata odparowało może ze 100ml płynu z układu w JTD
    Nie szkoda mi. Płyn wymienię na nowy przed zimą. Teraz doleję i zobaczę czy dalej będzie ubywał. Jak tak to poszukam przyczyny. Dzięki za uwagi.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Paraflu, mieszany
    sprawdzaj co jakiś czas, przy V-ce to konieczne, bo ubywa (zależy od stylu jazdy i pogody) - to tak z doświadczenia

Pozdrawiam.
    No, czyli jednak miałem rację, bo ostatnio trochę ostrej jazdy było a upały też dały znać o sobie. Dzięki Archi. Ten Paraflu jest ogólnie dostępny czy trzeba zamawiać?