Tak tylko w kwestii spawania - jednak lepiej zamiast nakrętki użyj konkretnej śruby uciętej tak aby został z niej łepek i z 1-2 cm 'śruby właściwej' - będzie to łatwiej obspawać bo to robota w poziomie i na samochodzie.
Tak tylko w kwestii spawania - jednak lepiej zamiast nakrętki użyj konkretnej śruby uciętej tak aby został z niej łepek i z 1-2 cm 'śruby właściwej' - będzie to łatwiej obspawać bo to robota w poziomie i na samochodzie.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
To najgorsza śruba w tylnym zawiasie . Dobrze wyczyścić i zlać jakims odrdzewiaczem. Potem spróbuj naprężyć z jednej strony ( od łebka ) kluczem a z drugiej nawalać . Ja osobiscie robiłem zawias na podnosniku u kumpla to miałem jak wziąsc zamach młotkiem . Ale męki było sporo . Tak samo jest na przodzie ze srubą zaciskającą widełki na amorze. Kto to wymyslił - nie mam pojęcia . Prom kosmiczny a nie zawieszenie.
A zdajesz sobei sprawę z tego, że zmęczenie materiału jakie będzie po wykręceniu tej śruby sprowadza realne prawdopodobnieństwo tego, że pęknie Ci w czasie jazdy? Ta śruba jest generalnie mówiąc jednorazowa, wykręć ją kluczem pneumatycznym albo na raz bijąc w jej wolny koniec przez nakrętkę a z drugiej szarpiąc kluczem. Dobry zestaw na 1/2 cala spokojnie to odkręci. I KONIECZNIE zamontuj nową srubę z nakrętką.
Ona mi wyszła i bez pneumata, ale musiałem konkretnie uderzyć młotkiem 2-3 kg.
Ale faktycznie ta śruba to porażka.
A co do śruby w widłach amortyzatora to też niedawno przerabiałem temat.
Jedna mi się ruszyła, ale dopiero po podgrzaniu palnikiem, a w drugiej łeb nie wytrzymał i się wewnątrz obmielił.
Musiałem wyciągać całą kolumnę, na warsztacie obciąłem łeb, nawierciłem wiertłem 8 mm i wybijakiem ją ruszyłem, ale też dopiero po podgrzaniu.
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
Niemożliwe iż jest to śruba na klucz 14mm. Miałem 3 156 i w każdej była to 19.... tak więc co jest nie halo. Mniejsza o to spróbuj ją dobrze wyczyscic i lac kilkukrotnie płynem hamulcowym. Na koniec nakręć nakrętke tak aby nie uszkodzic gwintu i spróbuj pare razy uderzyć, ewentualnie opukiwać ją z drugiej strony. Pewnie będzie zapieczona w tulejce (dystansie) między wahaczami. Ostatecznie palnik. Jak sie już uda to posmaruj dobrze nową, czy tą uratowaną smarem miedzianym - nie będzie już z nią nigdy takiego problemu po tym zabiegu![]()
Tak właśnie jest 19 ja poradziłem sobie żabą do hydrauliki i przedłużka. Grzałem zwrotnice wokół śruby a na sam koniec popsiukałem wd-40 po śrubie i bicie młotem. Po którejś próbie wyszłaA śrube kupiłem nową za 4.5 w sklepie. z wytrzymałością 10.9.
Nakrętka jest 19. Śruba ma taki dziwny łeb (jakby prostokątny), że idealnie pasuje na niego płaska 14 albo żaba. Generalnie poradziłem sobie uderzając z jednej strony młotkiem, a z drugiej obkręcając cały czas żabą. Zmontowane na smar, także w przyszłości powinno być o wiele łatwiej. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady.