Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Opadający pedał sprzęgła

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kuba18nh
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

już powoli głupieje z tym autem. dziś zadzwoniłem jeszcze do dwóch warsztatów robiących alfy w jednym gość mi powiedział, żeby właśnie odpowietrzyć jeszcze raz bo może być nadal zapowietrzone i skoro nie ma wycieku nie świadczy to o uszkodzeniu łożyska, natomiast drugi jak mu powiedziałem że wycieku nie ma, płynu nie ubywa stwierdził że może odkładać się w kielichu skrzyni... ze zbiorniczka nie ubywa ale sie odkłada

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Strawko Zobacz post
    Spróbuj odpowietrzyć według wskazówek:
    http://bit.ly/17KHiwW

tyle że ja nie mam odpowietrznika na skrzyni żeby go odkręcić, u mnie wychodzi sam króciec

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 ts distinctive

Domyślnie

wiem,że to się może wydać głupie, ale może Ci się podwniład dywanik? Ja też ejchałem i nagle wpadło mi sprzegło, po kilku dniach okazało sie,że była to wina dywanika, który po prostu trzymał sprzęgło

Użytkownik Ogier Avatar Rufi76
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Jak wchodzi przewód giętki do końcówki wysprzęglika to nie masz takiego plastikowego dzyndzla skierowanego pionowo do góry? Jego się nie odkręca tylko jest po to żeby nałożyć na niego wężyk żeby jak się odpowietrza nie uświnić skrzyni płynem hamulcowym. Odpowietrza się tak że pociągasz metalową zawleczkę trzymającą przewód giętki do góry(wyskoczy gdzie z 1 cm) i wtedy ktoś naciska na sprzęgło. Jak jest dobrze ściągnięta zawleczka to przewód wyskakuje o pare milimetrów i wężykiem płynie płyn hamulcowy. Jak ścieknie to należy wcisnąć przewód na swoje miejsce i dopiero wtedy osobo wciskająca sprzęgło może je puścić. Tak należy upuścić płynu ze 3 razy i na koniec należy wcisnąć zawleczkę na swoje miejsce.
    Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 13-08-2013 o 18:35

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

dokładnie robię tak jak pisze Rufi76. tak też robiłem dzisiaj i tu ciekawostka, po kilkukrotnym odpowietrzaniu przestało leciec, wyciągnąłem ten przewód doprowadzający, drugi pompował i nie leciała ani kropla płynu :/ po tym można dojść do wniosku że wężyk doprowadzający płyn ze zbiorniczka do pompy sprzęgła jest zatkany, pompa nie podaje płynu dalej przez co nie ma sprzęgła... jeśli źle myślę to mnie poprawcie ale oszaleć już można

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

zakładając że jest płyn w zbiorniczku (trzeba zawsze utrzymywać max przy odpowietrzaniu bo przynajmniej u mnie zbiorniczek podzielony jest na sekcje i w pierwszych jest a w tej od sprzęgła susza) i pompa jest sprawna to wszystko na to wskazuje że jest gdzieś zator przed pompką.
    Ostatnio edytowane przez Rufi76 ; 13-08-2013 o 21:40

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

płynu jest max, i tak jak dzisiaj dolane pod max trochę zeszło po się udało coś odpowietrzyć i STOP, ani kropla wiecej. teraz najlepiej było by wyciągnąć cały przewód zbiornik-pompa, wie ktoś jak można bez boleśnie wyjąć ten zbiorniczek? bo miejsca to tam praktycznie nie ma

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V 120KM

Domyślnie

Przypomniałem sobie że jak odpowietrzałem to trzeba było podciągać pedał sprzęgła do góry bo przy odpowietrzaniu nie chciał sam wracać i zatrzymywał siętak mniej więcej w połowie. Taki mały detal ale robi wielką różnice. Po odpowietrzeniu oczywiście sam później wraca.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

A nie masz uszkodzonej pompy sprzęgła (to, przy pedale)? U mnie padła po roku użytkowania (kupiona oryginalna)... Konkretnie strzeliła sprężyna wewnątrz pompy sprzęgła, w związku z czym pedał nie odbijał do końca, a na dodatek układ się zapowietrzał. Wystarczyło wymienić i jest OK.
    Mechanik nie mógł uwierzyć i rozbebeszył pompę, i ze zdziwieniem powiedział: "jak oni to kur.a zrobili, że po niecałym sprężyna pękła?"...

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

pompa nowa sachsa