Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
wycinka kata - przyczyniasz się do czyjegoś raka - ma to wieli sens rzeczywiście...
gdyby ode mnie to zależało to konfiskowałbym samochody złapane na ulicy z wyciętym katem i prasował je kostkarką na złomowisku
...wozy konne nie miały katów - może warto pomyśleć ? co prawda czasami wali od nich gównem ale to jest jednak eko
Hm... kolega pomylił się z DPF-em, bo to cząstkom stałym starają się udowodnić działanie rakotwórcze.
Myślę, że prędzej cię zabije smog z pieców co zimę opalanych węglem(węglowodory, pył zawieszony PM10, PM2,5), czy pozostałości po militarnych próbach nuklearnych niż brak katalizatorów, DPF-ów. Obecne technologie olei bezsiarkowych, CR doprowadziły do tego, że i bez tych dziadostw emisja szkodliwych środków jest bliska zeru. Dla przykładu tlenki, dwutlenki i trójtlenki siarki ze strony motoryzacji to tylko 3% emisji. Jak można zauważyć np. dla małopolski zanieczyszczenia przekraczają normę tylko w zimie, gdy zaczynają działać piece, a w innych sezonach jakoś normy nie są przekraczane mimo, że diesle jeżdżą bez DPF-ów, katów i co gorsza z zaciętymi EGR-ami. A i to normy przekraczane to nie związki powstałe w wyniku spalania ON ale pyły zawieszone z pieców. Jeśli ktoś nie wierzy to niech spoglądnie i poobserwuje raporty http://monitoring.krakow.pios.gov.pl/iseo/
Koledze ekologowi proponowałbym zająć się poważniej benzyniakami oraz stosowanym od początków XX wieku do lat 90-tych czterotlenkiem ołowiu, który do chwili obecnej oddziałuje na każdego z nas i jest wyjątkowo kancerogenny. Był zastosowany mimo tego, że WHO i inne organizacje wiedziały o tym, że jest wyjątkowo szkodliwy ale dla dobra postępu cywilizacyjnego....
A co do koni - proponuję więc przesiąść się do dorożki, koniowi na tyłku przypiąć znaczek Alfy i pomykać ulicami miasta udając 159-tkę lub nawet C4
- - - Updated - - -
Uwaga na frytki, chipsy i chrupkie pieczywo ! Podając je komuś przyczyniasz się do czyjegoś raka ! Zawierają akryloamid, który jest w grupie 1 substancji rakotwórczych (Amerykańska Agencja Środowiska, IARC, WHO). Potwierdzone naukowo przez Szwedzki Narodowy Instytut Żywności.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 05-09-2013 o 21:31
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
ja nic nie wycinam z auta - to co wymyslił producent aby chronic środowisko zostaje w aucie...
w cywilizowanym kraju auta są poddawane badaniom technicznym, w dziczy PL kto by sobie zawracał głowę emisją, normą Euro itp...
a nawet jesli to na innej stacji za flaszkę będzie przychylne oko i złom kolejny rok dumnie będzie turlał się po tej dziwnej krainie
jako że nie wycinam to się nie przesiądę... koniki radziłem wycinającym...
...zdaje się że mój post jest sprzeczny ideologicznie z prowadzonym przez przedmówcę biznesikiem - cóż, demokracja, mam inne zdanie
- - - Updated - - -
tak na marginesie - kolega wycinający wie czym jest homologacja pojazdu ? tak, wie doskonale ale ma głęboko... podobnie jak wielu
innych - fanów HIDów i innych bzdur niegodnych cywilizacji i kultury technicznej
votum separatum.
Kolego, jaki masz przebieg w aucie? Bo po ok. 150.000 km katalizator tłumi tylko wydech, więc bez takich... A za dorabiane oślepiające ksenony tez bym rwał jaja.
Ostatnio edytowane przez kompot ; 08-09-2013 o 21:55
ex Alfa Romeo GT JTD Q2 http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/98036-gt_1_9jtd_q2_kompot.html
zawsze można wymienić katalizator na nowy - nie jest to zabronione
62kkm jakoś
Jeśli kolega uważa PL za dzicz, to proponuję nie pisanie na forach polskojęzycznych. Warto by też nie zachowywać się jak dzikus i nie obrażać ludzi do których się zawraca. W dobrym tonie jest zachowanie tego typu poglądów dla siebie. Jak mogę domniemać po powyższej wypowiedzi kolega posiada niską kulturę osobistą.
No to aluzja z konikiem była trochę nie na miejscuNo ale logika nigdy nie była mocną stroną "zielonych". Dla przykładu, najpierw wypchają do atmosfery tysiące śmiecia pozostałego po obróbce metali ziem rzadkich, a potem opowiadają jak to powstałe "wozidło" jest ekologiczne
Warto też wspomnieć o nielegalnym wykorzystywaniu nieletnich do procederu wydobycia tych pierwiastków, którzy często tracą zdrowie i życie. Ale eko-terroryzm ponad wszystko. O samej emisji już podawałem informacje opierając się, w przeciwieństwie do przedmówcy na dowodach z badań.
Czy ja usuwam katalizatory ? Czy to kolega czytać ze zrozumieniem nie potrafi ?
Na marginesie słowo "ideologicznie" jest zdecydowanie nie na miejscu, bo nie widać tutaj aby nawiązywało to do jakiegoś zbioru uporządkowanych poglądów. Antoine Desttut De Tracy przez takie twory w grobie się przewraca. Dobrze by było aby prosty lud używał prostego, zrozumiałego dla niego języka.
- - - Updated - - -
Dla czego to niegodnych cywilizacji ? Może kolega rozszerzyć pojęcie kultury technicznej i związku tego tworu językowego z wycinaniem katalizatorów ? - to pytania czysto retoryczne i takie wyświechtane slogany, nic nie znaczące nie przemawiają do mnie
Na szczęście nie jest wielu eko-terrorystów na świecie i każda awaria samochodu nie kończy się jego złomowaniem, a my nie musimy poruszać się na rowerkach w obcisłych majtkach.
Jeszcze kolega członkiem ZBoWiD-u zostanie
P.S. I to by było na tyle - przepraszam czytających za mój OT. A kolega jeśli ma jakieś techniczne uwagi, to prosiłbym o ich zamieszczenie zamiast bicia eko-piany. W innym przypadku proszę skargi, żale i płacze wnosić za pośrednictwem www.greenpeace.org
- - - Updated - - -
Pozwolę sobie jeszcze dodać w kwestii moralności ekologów:
" Uzyskanie 1 kg platyny wymaga wydobycia około 150 ton rudy z głębokości 1000 metrów. Wydobyta ruda poddawana jest mieleniu, sortowaniu a następnie obrobiona metodami pirometalurgicznymi i hydrometalurgicznymi. W czasie tego procesu powstaje wiele produktów odpadowych wymagających składowania. Proces technologiczny przeróbki rud platynowych jest bardzo energochłonny, a ponadto powoduje szkody w środowisku naturalnym. W 1993 roku do produkcji katalizatorów na całym świecie zostało zużytych około 52 tony platyny i 11 ton rodu, co stanowi odpowiednio 42% i 90% ogólnego zużycia tych metali. W 1994 roku w Europie Zachodniej dopuszczonych do ruchu było około 44,5 mln samochodów wyposażonych w katalizatory. Ilość materiałów zużytych do produkcji katalizatorów w tych pojazdach to około 66,5 ton platyny i 13 ton rodu. Przeciętna trwałość katalizatorów właściwie eksploatowanych to około 80 tysięcy km, czyli biorąc pod uwagę roczny przebieg pojazdu jest to okres 4 lat. "
awaria samochodu powinna się kończyć jego naprawą (awaria katalizatora - wymianą na sprawny)
reszty nie komentuję bo i po co