Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Wycinka katalizatora 1.9 JTDm

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał kompot Zobacz post
    Zawsze warto go wyrzucić, jest szansa na minimalnie lepsze wstawanie turbosprężarki i delikatne poprawienie góry.
    Jest największa szansa, że zaburzy działanie turbawki. To tak samo jak wycinanie przez fachmanów DPF-ów bez korekt N75. Potem ludzie płaczą, że im overboost faluje, a na autostradach mają efekt przyspieszania i zwalniania.
    Mam cały składzik takich logów...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

alfagt19jtd
    Gość

Domyślnie

wycinka kata - przyczyniasz się do czyjegoś raka - ma to wieli sens rzeczywiście...

gdyby ode mnie to zależało to konfiskowałbym samochody złapane na ulicy z wyciętym katem i prasował je kostkarką na złomowisku

...wozy konne nie miały katów - może warto pomyśleć ? co prawda czasami wali od nich gównem ale to jest jednak eko

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Hm... kolega pomylił się z DPF-em, bo to cząstkom stałym starają się udowodnić działanie rakotwórcze.
    Myślę, że prędzej cię zabije smog z pieców co zimę opalanych węglem(węglowodory, pył zawieszony PM10, PM2,5), czy pozostałości po militarnych próbach nuklearnych niż brak katalizatorów, DPF-ów. Obecne technologie olei bezsiarkowych, CR doprowadziły do tego, że i bez tych dziadostw emisja szkodliwych środków jest bliska zeru. Dla przykładu tlenki, dwutlenki i trójtlenki siarki ze strony motoryzacji to tylko 3% emisji. Jak można zauważyć np. dla małopolski zanieczyszczenia przekraczają normę tylko w zimie, gdy zaczynają działać piece, a w innych sezonach jakoś normy nie są przekraczane mimo, że diesle jeżdżą bez DPF-ów, katów i co gorsza z zaciętymi EGR-ami. A i to normy przekraczane to nie związki powstałe w wyniku spalania ON ale pyły zawieszone z pieców. Jeśli ktoś nie wierzy to niech spoglądnie i poobserwuje raporty http://monitoring.krakow.pios.gov.pl/iseo/
    Koledze ekologowi proponowałbym zająć się poważniej benzyniakami oraz stosowanym od początków XX wieku do lat 90-tych czterotlenkiem ołowiu, który do chwili obecnej oddziałuje na każdego z nas i jest wyjątkowo kancerogenny. Był zastosowany mimo tego, że WHO i inne organizacje wiedziały o tym, że jest wyjątkowo szkodliwy ale dla dobra postępu cywilizacyjnego....

A co do koni - proponuję więc przesiąść się do dorożki, koniowi na tyłku przypiąć znaczek Alfy i pomykać ulicami miasta udając 159-tkę lub nawet C4

- - - Updated - - -

Uwaga na frytki, chipsy i chrupkie pieczywo ! Podając je komuś przyczyniasz się do czyjegoś raka ! Zawierają akryloamid, który jest w grupie 1 substancji rakotwórczych (Amerykańska Agencja Środowiska, IARC, WHO). Potwierdzone naukowo przez Szwedzki Narodowy Instytut Żywności.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 05-09-2013 o 21:31
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

alfagt19jtd
    Gość

Domyślnie

ja nic nie wycinam z auta - to co wymyslił producent aby chronic środowisko zostaje w aucie...

w cywilizowanym kraju auta są poddawane badaniom technicznym, w dziczy PL kto by sobie zawracał głowę emisją, normą Euro itp...
    a nawet jesli to na innej stacji za flaszkę będzie przychylne oko i złom kolejny rok dumnie będzie turlał się po tej dziwnej krainie

jako że nie wycinam to się nie przesiądę... koniki radziłem wycinającym...

...zdaje się że mój post jest sprzeczny ideologicznie z prowadzonym przez przedmówcę biznesikiem - cóż, demokracja, mam inne zdanie

- - - Updated - - -

tak na marginesie - kolega wycinający wie czym jest homologacja pojazdu ? tak, wie doskonale ale ma głęboko... podobnie jak wielu
    innych - fanów HIDów i innych bzdur niegodnych cywilizacji i kultury technicznej

votum separatum.

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Kolego, jaki masz przebieg w aucie? Bo po ok. 150.000 km katalizator tłumi tylko wydech, więc bez takich... A za dorabiane oślepiające ksenony tez bym rwał jaja.
    Ostatnio edytowane przez kompot ; 08-09-2013 o 21:55

alfagt19jtd
    Gość

Domyślnie

zawsze można wymienić katalizator na nowy - nie jest to zabronione

62kkm jakoś

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfagt19jtd Zobacz post
    ja nic nie wycinam z auta - to co wymyslił producent aby chronic środowisko zostaje w aucie...

w cywilizowanym kraju auta są poddawane badaniom technicznym, w dziczy PL kto by sobie zawracał głowę emisją, normą Euro itp...
    a nawet jesli to na innej stacji za flaszkę będzie przychylne oko i złom kolejny rok dumnie będzie turlał się po tej dziwnej krainie

jako że nie wycinam to się nie przesiądę... koniki radziłem wycinającym...
    Jeśli kolega uważa PL za dzicz, to proponuję nie pisanie na forach polskojęzycznych. Warto by też nie zachowywać się jak dzikus i nie obrażać ludzi do których się zawraca. W dobrym tonie jest zachowanie tego typu poglądów dla siebie. Jak mogę domniemać po powyższej wypowiedzi kolega posiada niską kulturę osobistą.

No to aluzja z konikiem była trochę nie na miejscu No ale logika nigdy nie była mocną stroną "zielonych". Dla przykładu, najpierw wypchają do atmosfery tysiące śmiecia pozostałego po obróbce metali ziem rzadkich, a potem opowiadają jak to powstałe "wozidło" jest ekologiczne Warto też wspomnieć o nielegalnym wykorzystywaniu nieletnich do procederu wydobycia tych pierwiastków, którzy często tracą zdrowie i życie. Ale eko-terroryzm ponad wszystko. O samej emisji już podawałem informacje opierając się, w przeciwieństwie do przedmówcy na dowodach z badań.

...zdaje się że mój post jest sprzeczny ideologicznie z prowadzonym przez przedmówcę biznesikiem - cóż, demokracja, mam inne zdanie
    Czy ja usuwam katalizatory ? Czy to kolega czytać ze zrozumieniem nie potrafi ?
    Na marginesie słowo "ideologicznie" jest zdecydowanie nie na miejscu, bo nie widać tutaj aby nawiązywało to do jakiegoś zbioru uporządkowanych poglądów. Antoine Desttut De Tracy przez takie twory w grobie się przewraca. Dobrze by było aby prosty lud używał prostego, zrozumiałego dla niego języka.

- - - Updated - - -

innych - fanów HIDów i innych bzdur niegodnych cywilizacji i kultury technicznej
    Dla czego to niegodnych cywilizacji ? Może kolega rozszerzyć pojęcie kultury technicznej i związku tego tworu językowego z wycinaniem katalizatorów ? - to pytania czysto retoryczne i takie wyświechtane slogany, nic nie znaczące nie przemawiają do mnie

Na szczęście nie jest wielu eko-terrorystów na świecie i każda awaria samochodu nie kończy się jego złomowaniem, a my nie musimy poruszać się na rowerkach w obcisłych majtkach.

votum separatum.
    Jeszcze kolega członkiem ZBoWiD-u zostanie

P.S. I to by było na tyle - przepraszam czytających za mój OT. A kolega jeśli ma jakieś techniczne uwagi, to prosiłbym o ich zamieszczenie zamiast bicia eko-piany. W innym przypadku proszę skargi, żale i płacze wnosić za pośrednictwem www.greenpeace.org

- - - Updated - - -

Pozwolę sobie jeszcze dodać w kwestii moralności ekologów:

" Uzyskanie 1 kg platyny wymaga wydobycia około 150 ton rudy z głębokości 1000 metrów. Wydobyta ruda poddawana jest mieleniu, sortowaniu a następnie obrobiona metodami pirometalurgicznymi i hydrometalurgicznymi. W czasie tego procesu powstaje wiele produktów odpadowych wymagających składowania. Proces technologiczny przeróbki rud platynowych jest bardzo energochłonny, a ponadto powoduje szkody w środowisku naturalnym. W 1993 roku do produkcji katalizatorów na całym świecie zostało zużytych około 52 tony platyny i 11 ton rodu, co stanowi odpowiednio 42% i 90% ogólnego zużycia tych metali. W 1994 roku w Europie Zachodniej dopuszczonych do ruchu było około 44,5 mln samochodów wyposażonych w katalizatory. Ilość materiałów zużytych do produkcji katalizatorów w tych pojazdach to około 66,5 ton platyny i 13 ton rodu. Przeciętna trwałość katalizatorów właściwie eksploatowanych to około 80 tysięcy km, czyli biorąc pod uwagę roczny przebieg pojazdu jest to okres 4 lat. "

alfagt19jtd
    Gość

Domyślnie

awaria samochodu powinna się kończyć jego naprawą (awaria katalizatora - wymianą na sprawny)
    reszty nie komentuję bo i po co

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

reszty nie komentuję bo i po co
    To słuszna postawa jeśli nie masz nic w kwestii technicznej do przekazania. Skończy się OT i bicie eko-sloganowej piany bez argumentów.