I TAK ma byc!!! (sprawdzone na dwoch nowych przepywomierzach)
W plikach definicji do JTD jest blad. Zakladajac takie wskazania przeplywomierza ten samochod z miejsca by nie ruszyl (BOSCH podaje minimalne wskazanie tego przeplywomierze dla okolo 1,2 V)
Wartosci pomnoz przez 5 i to da ci przyblizony wynik. Niestety dokladnego mnoznika nie znam, bo Unidiag ledwie dziala z JTD podczas jazdy (przynajmniej u mnie max czas pomiaru to 15-20sek) i nie moge uzyskac pelnego wykresu, ktory mozna by porownac z katalogiem.
Na jalowym to sobie chodzi bez problemu.
Jesli zalozysz ze max wskazanie to okolo 0,95 V to daje ci jakies 4,75 w rzeczywistosci co pewnie odpowiada prawdzie.
I ja dorzucę swoje trzy grosze
Udało mi się wczoraj połączyć z moją AR 166 2.4 JTD, wersja 136 KM z '98 roku.
Wgrany plik definicji to: AlfaFiatLancia_24JTD_EDC15.def
Porobiłem trochę screenshoot'ów i pomiarów, to może ktoś będzie miał jakieś odniesienie.
Tyle, że od razu uprzedzam, że autko ma przejechane 153 000 km (wg. licznika) i 108 000 km (wg. Odometer'a - być może przekręcony licznik był lekko... tego to nie wiem). Póki co żadna przepływka nie była wymieniana jeszcze od nowości, tak samo jak kilka innych części w tym autku, zatem myślę, że można uwierzyć pomiarom
Jedyny błąd jaki mam to błąd P0404, związany ze sterowanie EGR'a, który jest i tak zaślepiony, więc raczej nie powinien powodować błędnych wskazań innych kontrolowanych przez ECU urządzeń.
Pierwszy screen przedstawia ustawienia, z jakimi udało mi się połączyć.
Drugi i trzeci screen to identyfikacja ECU.
Kolejne 12 screenów, to informacje jakie uzyskałem na odpalonym silniku i biegu jałowym. Silnik "chodzi" na tyle stabilnie, że utrzymuje ok. 800 RPM (+/- 0,5% wahań). Nie dodawałem zbędnych wyników np. doładowania, gdyż po prostu go nie ma przy tych obrotach.
W następnym poście reszta moich screenshot'ów jak i wykresów (limit zdjęć wyczerpany...) --->
Ostatnio edytowane przez grzgar ; 25-08-2009 o 13:46 Powód: niepotrzebne nikomu moje dane osobowe na screenshot'ach ;)
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Chcę sprawdzić, czy wymiana rury Turbo-->IC na kwasówke wpłynie na poprawę osiągów. Tutaj jest temat o rurach: http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?p=141223#141223
Podpowiedzcie które parametry i jak pomierzyć? Zrobiłbym diagnostykę przed i po modyfikacji...
------> ciąg dalszy posta, znajdującego się 2 posty wyżej...
2 pierwsze zdjęcia to "końcówka" pomiarów z poprzedniego posta.
8 ostatnich zdjęć to wykres obrotów i napięcia, bądź obrotów i przepływności powietrza.
Odcięcie zapłonu w Dieselu? Nie wiem przy ilu ono jest, ale do max 5 000 obrotów robiłem pomiary, co i tak dobrze jest widoczne na screen'ach.
Ostatnie 4 screen'y, to wykres z "krótkiej" przejażdżki, oczywiście na rozgrzanym silniku, wraz z "przewietrzeniem" turbiny. Efekt pracy przepływki bardzo dobrze jest widzialny na screen'ach.
To o czym bubu wcześniej pisał, czyli przeliczenie mg/injection na kg/h, to wychodzi u mnie mniej więcej tak:
60 (minuty) * 2 (pełne obroty, czyli 4 suwy) * 800 (obrotów) = 96 000
Teraz te 96 000 * 500 mg/injection = ~480 kg/h
Z tego wynika, że przepływka jest OK, zatem tak jak napisałem wcześniej, może to być jakieś tam odniesienie.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
czy w Warszawie lub okolicach jest ktoś kto byłby w stanie uruchomić mi unidiaga??
robiłem już wszystko (krok po kroku) na mojej Viście i Xp'eku ale całyh czas wyskakuje mi EEFFACE...
dodam że bez problemu łączę się z każdym samochodem grupy VAG na kablach które mam.
POZDRO
P.S gg 3805689, kom 602-306-363
Alfa Romeo 156 2.4 JTD SW <-była
AR 156 1.8TS SW <- była
Alfa 159 Q4 <- była
Giulietta 2.0 JTDm <- była
Polska 156 jtd - byla
145 QV - jest
- jak pamietam to EEFACE występuje jak Unidiag łączy się do zablokowanego portu wirtualnego lub sprzętowego.
- brak poprawnego odłączenia programowego handlera ( uchwytu ) powoduje to, że dany port nie jest osiągalny, pomaga restart systemu.
- w viscie musi być SP1, minimum
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Bubu więc tak.
problem EEFFACE rozwiązany na Viście na nowo zainstalowanym Unidiagu już nie występuje, ale dalej nie łączy....
mam już dość walki z tym ustrojstwem![]()
Alfa Romeo 156 2.4 JTD SW <-była
AR 156 1.8TS SW <- była
Alfa 159 Q4 <- była
Giulietta 2.0 JTDm <- była
Polska 156 jtd - byla
145 QV - jest
u mnie to samo nie moge sie za cholere połączyć z moim kopem juz probowalem chyba wszystkiego![]()
mi do tej pory nie nie udało się połączyć z 1.9 lub 2.4
- ale są tacy na forum, co się połączyli od czego to zależy, ciekawe.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm