no i jak z tymi jenoxami ? ktos? cos ?
Znaczenie ma też rynek, na jakim sprzedane było auto. Te jeżdżące w ciepłym klimacie nie potrzebują tak dużego prądu rozruchowego.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jaki powinien być Aku do 1,9 Jtdm 150KM chodzi mi o parametry
Jeżdżę miasto trasa
Wystarczy przeczytać choćby parę/paręnaście ostatnich postów, miałbyś przegląd co fabryka wsadza a co ludzie montują i nie musiałbyś pytać a my odpowiadać na to samo. Ale skoro już piszę to generalnie ludzie biorą ok 75Ah z jakimś dużym prądem rozruchowym typu 600-800A żeby w zimie dał radę mimo grzania świec (które biorą dodatkowo do ok 50A przez chwilę). W zimie aku będzie miał gorsze parametry, może być niedołądowany, stąd potrzebny zapas w nominalnych parametrach, bo tak dobrych nie zaoferuje rano w zimie.
A co sądzicie o Aku HERTZ BATTERIEN POLSKA??? Mam możliwość kupna takiego o parametrach 78Ah 780A wg EN podobno polska produkcja
Ja polecam Vartę Silver E44, 77AH. Od 4 lat kręci jak nówka. Auto garażowane pod chmurką, palił bez problemu w największe mrozy.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Mój Magneti Marelli 70Ah odmówił posłuszeństwa, stał kilka dni bez odpalania, podczas kilku chłodniejszych październikowych nocy. Był od nowości, auto z 2006, więc trochę pojeździł. Teraz mam AD OPTIMA 74Ah 680A, który jest od Jenoxa. Na razie ok, ale za krótki czas, żeby podsumowywać. A Magneti M już nawet po doladowaniu prostownikiem wytrzymywał tylko noc. Powodzenia przy wyborze.
159-ka ma to do siebie że wrażliwa jest nawet na delikatne spadki napięcia, wyrzuca wtedy w ECU cuda. Poza tym rozrusznik nie należy do mocnych stron tego auta. Zaleca się do niej akumulatory o podwyższonej mocy rozruchowej. Auto wtedy lepiej odpala, poprawia się kultura rozruchu silnika. Polecić mogę akumulator Fiamm 75ah 730A jest to włoski akumulator stosowany również na pierwszy montaż w fiacie i nie tylko w przystępnej cenie ok 290zł , oraz bosh silver s5 77ah i 780A w cenie nieco droższej bo ok 350zł
Ja miesiąc temu zakupiłem akumulator na stronie Fiat-autoparts. Magneti Marelli 71 751 146 moc rozruchowa 770. Po wymianie zero błędów podczas rozruchu i zapala na dotyktakże polecam.