No oczywiście że jest, wiesz jak działają te lampy w 156 ?![]()
No oczywiście że jest, wiesz jak działają te lampy w 156 ?![]()
Nie no panowie jeszcze raz
Fabrycznie lampy biksenon są zbudowane tak. SOczewka z przysłoną i osobno drogowe. Jak mrugasz długimi (tzw pozycja niestabilna) to napięcie idzie na zwykłą żarówkę w zwykłym lustrze. Nie na przysłonę. A jak przełączysz drogowe na stałe to nie zapalają się żarówki w osobnych drogowych tylko uchyla się przysłona i masz długie ksenonowe. Wtedy możesz zrobić jak danus pisze.
Jeżeli jednak u Ciebie jakkolwiek aktywujesz drogowe (włączenie albo impuls) i zapalają się zarówno żarówki w drogowych i biksenony (opuszcza przysłona) to nie możesz tak zrobić i musisz zrobić sobie układ który odetnie zasilanie przysłony przy aktywowaniu DRL na drogowych.
No i wszystko jasneDziękuję!
![]()
Usystematyzujmy.
Jak zapalasz długie to:
- podnosi się przesłona bixenonu
- Co w tym czasie dzieje się z żarówką od długich ?
Czy ta żarówka od długich zapala się w ogóle ?
Opisz najlepiej krok po kroku jak działają te światła, ze szczególnym naciskiem na działanie żarówki od długich i jej powiązania z bixenonem.
EDIT:
W takim przypadku odpinasz kabel od żarówki długich i zostawiasz długie na samym xenonie. W miejsce odpiętego kabla od żarówki podpinasz moduł DRL i temat rozwiązany![]()
Ostatnio edytowane przez danus77 ; 23-02-2017 o 20:44
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
Jak to po co? Bo w nocy biksenon jest lepszy od H7. A do mrugania lepsze są H7. No po to to wymyślili i to nie jest głupiea Ty każesz chłopakowi kable ciąć i cofać się do lat 80-tych
no ale spoko, może anakin też wyjdzie z założenia że mu do mrugania drogowe nie są potrzebne
![]()
156 nie ma w kostce reflektora osobnego impulsu na blinde i drogowe. Przekaźnik 561 załatwia temat. Można zrobić tak żeby przesłona pracowała dopiero w momencie włączenia się świateł mijania. Długie bez włączonych świateł mijania są tylko na żarówce. Po włączeniu świateł mijania są na przesłonie i żarówce lub tylko na przesłonie w zależności od tego kto co chce. Przekaźnik chowamy w obudowie lampy. W takim układzie napięcie z modułu DRL nie "dotyka" przesłony
Nie rozumie sensu jednoczesnego zapalania i jazdy na długich na ksenonie i żarówce. Przecież jak jedzie w nocy na obu światłach to przewaga ksenonu idzie w diabły. Co do mrugania, to zastanów się jak często tego używasz, prędzej do szybkiego podświetlenia zakrętu / przeszkody / pieszego etc.. Ale na taką okoliczność to i ksenon wystarczy.
Dokładnie ja też. Ale tak będzie skoro ktoś przysłonę podpiął pod drogowe
Ja? Kilka razy dziennie. Jak policja stoi, jak ktoś świateł nie zapali. A nie wspomnę już o nocy gdzie ja przed każdym wyprzedzaniem daję impuls ostrzegawczy że wyprzedzam.
Więc w przypadku Anakina pozostaje przekaźnik tak jak pisałemalbo tak jak reggie pisze - też tak może być.