No to teraz moja decyzja.
Pozostaje jeszcze co z naszymi markami Lotos i Orlen, czy rzeczywiście tak kiepskie, że nikt ich nie zaleca?
Przy wymianie co ~10tys. (w moim przypadku równoznaczne z 1/rok) nie są warte zachodu?.
No to teraz moja decyzja.
Pozostaje jeszcze co z naszymi markami Lotos i Orlen, czy rzeczywiście tak kiepskie, że nikt ich nie zaleca?
Przy wymianie co ~10tys. (w moim przypadku równoznaczne z 1/rok) nie są warte zachodu?.
Ja leję Millers Oils EE Longlife C3 5w30 z racji posiadania DPFa, do tego płukanka co wymianę (od pablo). Ostatnio się walnąłem przy odczycie przebiegu i miałem 200700 km a przeczytałem 207000 km czyli zmieniłem olej nie po ~10kkm a po ~3kkm
Po wywaleniu DPFa można lać lepsze oleje, raz że 5w40, dwa, że nie muszą być Low SAPS.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
a ile +/- kosztuje wymiana oleju + filtra w niezależnym serwisie? np. w pablogarage?Alfa 159 2.0jtdm, bo po przesiadce z Astry trochę się przeraziłem. ASO alfy wyceniło usługę na 650zł
W ASO Opla płaciłem 199zł a silnik dobrze tu znany bo 1.9cdti (z19dth)
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Zastanawiałem się ostatnio czy nie zastosować oleju Mitasu Japan.
Olej w wyższej półce cenowej. Karta charakterystyki bardzo obiecująca. Olej spełnia normy CI-4 , 5w40. Wszystko wygląda super. I jeszcze to hasło "quality.always". (Czyli to co cenimy w japońskich produktach: jakość, jakość i jeszcze raz jakość)
Pojawił się jeden problem. W internecie trudno cokolwiek znaleźć na temat tej marki olejów. Kiedy firma została założona etc.
Jedno co udało się znaleźć to informację że firma ma obrót roczny ok 700 tys. dolarów, siedzibę w Japonii i zatrudnia, uwaga: 2 osoby (to nie pomyłka).
Drążyłem temat dalej i na jednym z forów znalazłem:
cyt. "Some time ago (about 2-3 years or so), businessmen from the Russian Far East created new "Japanese-like" motor oil brands for the Russain market: Mitasu, Takumi, Totachi, Yokki. The oils are blended in Singapore, the trademarks were registered in Japan, have japanese-like names and marketed as "True Japanese product""
O ile to prawda, to pewien biznesmen z Rosji, stworzył japońsko-brzmiące nazwy kilku firm, a oleje są produkowane poza Japonią. W Japonii zarejestrowano tylko znaki handlowe. W świetle prawa są to więc produkty "japońskie".
W praktyce wygląda jednak na to, że oleje wcale japońskie nie są. Nie mam na ten temat wiedzy, ale domyślam się, że w ich produkcji nie stosuje się japońskich patentów, japońskiej myśli technicznej i td.
Piszę ku przestrodze. Jeśli informacje do których dotarłem są prawdziwe, to musimy uważać, by nie dać się nabrać na fikcyjne-solidne "japońskie", "niemieckie" i td. produkty.
Zachęcam Was do refleksji nad tym postem i podzielenia się uwagami.
Witam!
Alfa 159 1.9 8V z DPF. Przebiej 208k kliometrów.
Co wybrać, to: http://lejolej.pl/pl/p/Penrite-HPR-DIESEL-5-5W40/200
czy to: http://lejolej.pl/pl/p/Liqui-Moly-To...100-5W40-5L/74
Aktualnie wlany Specol z AR9100. Alfa dość mocno klekocze, zwłaszcza pod koniec wymiany (aktualnie 10 tysięcy zrobione na tym oleju).
W 8V nie należy regulować luzu zaworowego? Może tym spowodowana jest głośna praca.
W książce napisali, że co 60k kilometrów, ale w pobliżu mojego miejsca zamieszkania nikt inny jak ASO tego raczej nie zrobi :/
Dodam, że ASO u nas kiepskie. Wracając do tematu, który olej wybrać?
Ostatnio edytowane przez Jfuel ; 23-09-2016 o 13:21
Wybacz ale każdy mechanik z doświadczeniem Ci wyreguluje luzy zaworowe w JTD 8V. Ja mieszkam na zadupiu, a nie było z tym najmniejszych problemów. Którego z tych olejów nie wybierzesz będzie ok ale nie masz gwarancji, ze się coś wyciszy. Klepanie może być tez spowodowane wtryskami.