Temat: Zakup Alfy 166

jersey
    Gość

Domyślnie

Ja użytkuję, od paru miesięcy JTD. I wiem tyle - TS czy V6 w czystej benzynie to byłoby marnowanie ciężko zarobionych pieniędzy i puszczanie ich z dymem przez wydech. Przy dwukrotnie większym spalaniu (w trasie powiedzmy 70% większym) przy moim przebiegu rocznie na paliwie zaoszczędzam w porównaniu do V6 jakieś 5-6 tysięcy. Po pół roku zwraca się koszt założenia LPG. A potem kasę można zainwestować w utrzymanie auta, w jego upiększenie (nowy lakier, nowa tapicerka) czy nawet w wycieczkę do ciepłych krajów. Po co wydawać zbędne pieniądze na PB skoro można zalać ON?

ALE samo JTD to też wcale nie jest takie wspaniałe. Układ doładowania i wtryski w samochodach które kupujemy (w większości) czyli z silnikami mającymi bliżej 500 niż 200 tysięcy przebiegu są na wykończeniu i grożą finansową katastrofą która szybko wchłonie oszczędności na paliwie. Ja się o tym właśnie przekonuję V6 czy TS z LPG to chyba najlepszy pomysł na oszczędzanie.

No, ale ja mam inne pytanie. Ponieważ moja Bella idzie sobie w świat jak tylko ją odpicuję i znajdzie się chętny to myślę właśnie o powrocie do PB i założeniu LPG. Kasa na wymarzone coupe poszła na mieszkanie i teraz starsze, tańsze wozy to jedyna z możliwości. Patrzyłem sobie na ceny 166 z V6 (2.5 litra) na otomoto i w zasadzie wszystkie z roczników powiedzmy 98-01 kosztują w okolicach 6-8 tysięcy. To samo dotyczy 156 (te są trochę droższe, dobijają do 9 tysi). Te wozy są faktycznie takie tanie, czy teraz jest jakiś sezon ogórkowy i same szroty w ogłoszeniach?
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 03-04-2014 o 19:28

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Te wozy są faktycznie takie tanie, czy teraz jest jakiś sezon ogórkowy i same szroty w ogłoszeniach?
    Nie wyczujesz, to nie kiełbasa
    No niestety ale nie ma reguły. Trzeba jeździć, oglądać, węszyć.
    Odnośnie coupe. Uważam że w tamtych latach był zacny wybór

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Patrzyłem sobie na ceny 166 z V6 (2.5 litra) na otomoto i w zasadzie wszystkie z roczników powiedzmy 98-01 kosztują w okolicach 6-8 tysięcy.
    Takie są ceny ustalone przez rynek. Utrzymują się już długo i raczej do góry nie pójdą
    Sprzedawałem moją 2.5 w zeszłym roku, zacząłem od bodajże 8500, a sprzedałem finalnie za 5500...

Jeżeli myślisz o V6+LPG, to jeżeli możesz dorzuć te 2tys. i weź 3.0 - naprawdę warto. Jeśli chodzi o spalanie to dodajesz 2l LPG/100. Tudzież robisz przelotowy wydech i 3.0 pali tyle samo co 2.5
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    147 1.9 JTD 16v 2004r

Domyślnie

jutro jadę oglądać a możliwe że kupić jak będzie wszystko ok tą alfe http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#ecb243cf9a

powiedzcie mi na co głownie zwrócić uwagę przy oględzinach, żeby na minę się nie wpakować.

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

standardowo - swiatla, wycieraczki, przelaczniki, generalnie elektryka. moja zaczyna swirowac z tymi rzeczami ostatnio. zuzycie opon (porownanie stron wewnetrznej i zewnetrznej, tylne kola czy nie stoja tak /-\. silnik jak pracuje na gazie i benzynie, na zimno i na cieplo, korek oleju odkrec zobacz jak wyglada od spodu itd. zawias czy nie tlucze, obejrzyj gumy od tulejek w zawiasie - ja mam swoje do wymiany bo sparcialy ze starosci, mimo ze tuleje nie sa powybijane. najlepiej wez ze soba kogos, kto w razie czego wyleje zimna wode na glowke.
    ja juz pare razy poleglem, a teraz sam mi rozgrzales beret ta 166 z gdyni - jutro sprobuje ja obejrzec, mimo ze nie planowalem zakupu drugiej 166.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    147 1.9 JTD 16v 2004r

Domyślnie

Ja tą z gdyby póki co odpuściłem ze względu że trzeba lakierować błotnik prawy tył, zderzak, nowe progi wstawić i polakierować i wymienić koniecznie w niedługim czasie rozrząd. Dlatego zdecydowałem się że pojadę obejrzeć tą za 9tyś. Małżeństwo jest 5 lat właścicielami, drugimi od nowości, z rozmowy wynikało ze zadbany egzemplarz, ale to się okaże jutro po południu jaka jest prawda, napewno zdam relacje co i jak.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

spoko, czekamy, ja jak sie jutro spotkam z panem z gdyni to tez cos napisze

Użytkownik Rowerzysta Avatar beatles
    Mieszka w
    Kielce/Warszawa
    Auto
    BMW e28 520i + BMW e39 540i V8

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Takie są ceny ustalone przez rynek. Utrzymują się już długo i raczej do góry nie pójdą
    Sprzedawałem moją 2.5 w zeszłym roku, zacząłem od bodajże 8500, a sprzedałem finalnie za 5500...

Jeżeli myślisz o V6+LPG, to jeżeli możesz dorzuć te 2tys. i weź 3.0 - naprawdę warto. Jeśli chodzi o spalanie to dodajesz 2l LPG/100. Tudzież robisz przelotowy wydech i 3.0 pali tyle samo co 2.5
    reguły nie ma. Ja kupiłem swoją za sporo więcej niż mówicie, a sprzedałem za jeszcze więcej niż zapłaciłem po...miesiącu.

naprawdę dobre auta są w cenie

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

drq - i co z tymi ogledzinami tej za 9? byles, kupiles?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    147 1.9 JTD 16v 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał m4rk Zobacz post
    drq - i co z tymi ogledzinami tej za 9? byles, kupiles?
    Byłem wczoraj, oglądałem, nie kupiłem 600km zrobiłem na marne, niestety..

miała być w bardzo dobrym stanie, jedynie do wymiany niedługo tylne amorki... i miał być malowany tylko jeden tylny błotnik, ok był malowany, ale był też dach, błotnik z przodu, oba zderzaki wymagają pomalowania, wnętrze podniszczone, wydech do wymiany cały od początku do końca, dziura przy samych portkach, resztą klecona, klejona na jakieś kleje do wydechów, z oryginalnego wydechu nie zostało tam nic. Silnik się dławił, nie chodził jak 230km, z auta na kilometr śmierdziało gazem, nawet że jak przyjechałem to auto stało zimne to już było czuć gaz.. kontrolka poduszki się pali, jakieś komunikaty na komputerze też, na rozrządzie zrobione już 75tyś km więc też wypadało by myśleć o wymianie, szyba przednie nieoryginalna ( resztą o dziwo tak ) auto w ogłoszeniu jest z 2000r, a w dowodzie rej jest 1999r, opony tylne śmietnik, przód zimowe są ok. Na plus to napewno że nie jest pognita.

A Ty oglądałeś tą z Gdyni?