Z tego co pamiętam, to komputer przestaje pokazywać zasięg jeśli jest on mniejszy niż 50km.
A teraz z innej baczki, Panowie ile wam się udało najwięcej zatankować przy pustym baku? Ja dzisiaj na shellu zatankowałem 70,4 ON. To jest mój rekord, kiedyś udało mi się ponad 68l i myślałem że tego nie pobiję. Biorąc po uwagę fakt że zbiornik w 159 mieści 70l musiałem jechać na stację już na totalnych oparach.
Panowie ale takie zjeżdżalnie do zera może wam załatwić pompę. Z tym wskaźnikiem to we wszystkich autach tak jest. W mojej służbowej rav4 ostatnio dojechałem na stacje i zasięg mi pokazywał na 4 km. Jak zatankowalem to okazało się że miałem przynajmniej jeszcze 8 litrów.
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Jadąc od strony Białegostoku planowałem minąć Warszawę i wbić na A2. Rezerwa paliła się już przed Warszawą. Nie przewidziałem że nie było nawet 1 stacji na nowym odcinku. Zjechałem do Łowicza i zalałem 69.5l.
2 historia. Zapaliła mi się rezerwa i zajechałem prawie od razu na stację (franczyza ORLEN) w mojej miejscowości. Wybiło 74l. Nie kupuję już nawet coli tam.
Wczoraj krótka trasa Polkowice-Kożuchów-Lubin... jechałem bardzo spokojnie ze wszystkimi... prędkość max 90km/hPowiem Wam, że jazda była tak płynna, że aż przyjemna
Prawie nikt się nie wyprzedzał, wszyscy obserwowali budowę S3
Spalanie chwilowe oscylowało 4,5-5 litrów... nie wiem jaka średnia bo nie jestem zboczeńcem ecodriving'u.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
u mnie ciągle wg kompa 8,1 policzone 8,3 na trasie do roboty i spowrotem (50%miasto i 50%trasa, delikatne korki ale generalnie ciągle ruszanie z miejsca co podnosi zużycie oczywiście). Wymieniałem termostat i nie zauważyłem zmiany (może czujnik tylko był padnięty). Musze sobie jeszcze wtryski sprawdzić, ale elma muszę kupić i jeszcze się zastanawiam jaki wybrać.
Bez miasta zszedłbym do 7.
Może zbyt ekonomicznie nie jeżdże i dałbym rady nieco zejść, ale czasem musze mocniej przyspieszyć jak mi goście 60 w terenie niezabudowanym co chwila jeżdżą.
generalnie myślałem przed zakupem że na tej trasie mi góra 7,5 spali, ale i tak nie jestem zawiedziony. Dalej kupiłbym tę alfe. Miesięczne koszty paliwa i tak nie są wysoki (jakieś 300zł na dojazdy do pracy)
Aż sprawdziłem ile najwięcej udało mi się wlać do Alfy: 71,86 l
jako ciekawostka.
Dla ciągle narzekających "ale ta 159 dużo pali"zdjęcie z komputera pokładowego auta konkurencji.
Opel Insignia, 1.6 Turbo 170 koni.
Jak widać jazda po mieście z oszałamiającą prędkością 20 km/h
Skrzynia automat, opony zimówki.
Podrawiam
1.6 Turbo 170KM to benzyna możesz sobie porównać to spalanie z 1750Tbi
2.0CDTi 160KM napewno nie będzie palił 12l.