Strona 22 z 44 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223242526272829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 432

Temat: Termostat TS, JTD

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Ja mam 1.9 JTD 8V 115 KM - przed wymianą termostatu zero grzania po wymiani na Verneta - wskaźnik kabinowy pokazuje dokładnie tak jak u Ciebie na zdjęciu. Też się trochę z tym bujałem - dziś podpiełem pod kompa i temperatura 84 st.

Z tym, że u mnie nie dochodzi do 90 st. nom chyba, że postoi na luzie, jade długo w korku albo kręce go na wysokich obrotach i wszystko o tej porze roku bo inaczej jest latem. Ale oprócz tego nie ma też takich wachań, że dochodzi do 90 i spada do 50 - to coś nie halo. Wyraźnie termostat puszcza na cały obieg podobno Vernety tak mają (mi się trafił dobry)

To, że wskaźnik pokładamy przekłamuje i nie stoi równo na 90 st to norma ale to, że temperatura dochodzi i spada to już raczej wina termostatu.

Ewentualne wątpliwości rozwiąże podpięcie od kompa albo organoleptycznie sprawdzenie rur i chłodniczy - czy są ciepłe czy zimne - chociaż Ty masz wachania to na wiele się moze nie zdać.

Ja bym reklamował termostat albo wymienial (zgodnie z radami Macka-156) na Behra

MAJSU
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Ja mam 1.9 JTD 8V 115 KM - przed wymianą termostatu zero grzania po wymiani na Verneta - wskaźnik kabinowy pokazuje dokładnie tak jak u Ciebie na zdjęciu. Też się trochę z tym bujałem - dziś podpiełem pod kompa i temperatura 84 st.

Z tym, że u mnie nie dochodzi do 90 st. nom chyba, że postoi na luzie, jade długo w korku albo kręce go na wysokich obrotach i wszystko o tej porze roku bo inaczej jest latem. Ale oprócz tego nie ma też takich wachań, że dochodzi do 90 i spada do 50 - to coś nie halo. Wyraźnie termostat puszcza na cały obieg podobno Vernety tak mają (mi się trafił dobry)

To, że wskaźnik pokładamy przekłamuje i nie stoi równo na 90 st to norma ale to, że temperatura dochodzi i spada to już raczej wina termostatu.

Ewentualne wątpliwości rozwiąże podpięcie od kompa albo organoleptycznie sprawdzenie rur i chłodniczy - czy są ciepłe czy zimne - chociaż Ty masz wachania to na wiele się moze nie zdać.

Ja bym reklamował termostat albo wymienial (zgodnie z radami Macka-156) na Behra
    Skoro po nagrzaniu pokazuje idento tzn że wszystko git. Z otwarciem nie halo bo widocznie marne termostatu robi Vernet i nie uchyla się płynnie ale trudno się mówi. Wyciąganie tego termo. wkładanie starego, później czekanie 2 tyg. na rozpatrzenie reklamacji i wkładanie nowego to nie dla mnie Mam ciekawsze rzeczy do robienia.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0ts 2000r

Domyślnie

witam kolegów. moja bella sie rozgrzewa dobrze. łapie temperatuer az do 95stopni moze 98 i termostat sie otwiera i psada ponizej 90 i wraca spowrotem. ogrzewanie dziala bardzo dobrze tylko nie wiem czy nie za bardzo mi sie grzeje??

Bobik88
    Gość

Domyślnie

A powiedzcie mi Vernet jest wporządku?? Chce juz zmienic bo u mnie czytajac ze wskaznika i forum jest niedogrzany po 25 km jadac droga ekspresowa nawet nie drgnął, dopiero po wjechaniu w zwiekszona ilosc swiateł. Czy juz wymieniajac termostat wymienic odrazu czujnik zapobiegawczo?? koszt wzrasta o 35 zł ale robocizna jedna a pozniej powinna byc pewnosc wskazywania dobrej temp.

darian124
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Bobik88 Zobacz post
    A powiedzcie mi Vernet jest wporządku?? Chce juz zmienic bo u mnie czytajac ze wskaznika i forum jest niedogrzany po 25 km jadac droga ekspresowa nawet nie drgnął, dopiero po wjechaniu w zwiekszona ilosc swiateł. Czy juz wymieniajac termostat wymienic odrazu czujnik zapobiegawczo?? koszt wzrasta o 35 zł ale robocizna jedna a pozniej powinna byc pewnosc wskazywania dobrej temp.
    Ja ostatnio zmieniłem na verneta i nie widze zadnych problemow, zalalem uklad nowym plynem ale czujnika nie zmienialem... Przed wymiana termostatu auto ledwo sie nagrzewalo, po wymianie wszystko jest ok, według wskazan temperatura jest taka jaka powinna byc no i generalnie wszystko cacy tyle ze przy tych temperaturach co teraz sa na zewnatrz auto ciezko ma sie zagrzac na postoju, dopiero po przejechaniu jakiegos kawalka temperaturka goni w gore i jest git od siebie nie widze zastrzezen do verneta, ale to moje subiektywne zdanie Pozdrawiam

Bobik88
    Gość

Domyślnie

dzieki Darian za opinie, tak czy inaczej musze na ktorys wymienic bo podczas jazdy do 3 tys obrotów trzyma mi ale 55 stopni na ogrzewaniu 26. wiec zmarzne w zimie

madtoc
    Gość

Domyślnie

czytam te wasze posty od godziny... a co powiecie na to, wskaznik w mojej alfie po przejechaniu ponad 40 km nawet nie drgnie pokazuje 50 st. wczoraj zrobiłam jej test ekstremalny na postoju prze 5 min po lekkim trzymaniu na obrotach doszła mi do 90 st., ponadto komp mimo wymiany czujnika pokazuje mi cały czas błąd czujnika temperatury, a problemy ze stukaniem silnika (metalicznym dochodzi od stronie kierowcy- inny temat ale najwidoczniej z tym związany) ustają. Czyżby termostat walnięty. Jakie są następstwa jazdy na niedogrzanym silniku - napewno poważne ale co pada teoretycznie jako pierwsze bo boje się jeździć zanim dojdzie do wymiany (stuki mam od 4 mies. i żaden mechanik nie chce się tego podjąć - luzy zaworowe zrobione)

Crokus
    Gość

Domyślnie

Najgorzej to ma chyba olej, nie dogrzewa się i nie ma tych samych właściwości smarnych co rozgrzany, tak samo turbina, ale zaraz nic się nie rozleci od niedogrzania, gorzej z przegrzaniem. Jak nie da rady na ecu sprawdzić temp. to trzeba zobaczyć rurę od termostatu do chłodnicy, albo termometrem temperaturę płynu w zbiorniku. Wymieniałem na verneta 2 tygodnie temu i w dzisiejszych temperaturach termostat puszcza po 7 kilometrach, wcześniej musi być na małym obiegu i wąż do chłodnicy musi być zimny.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ozzzi
    Mieszka w
    Modliborzyce/Janów Lubelski. LJA
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2000 Była, Teraz Alfa Romeo 156 1.8TS Sportwagon FL, Opel Astra G OPC

Domyślnie

Ja jestem jak na razie zadowolony z Verneta trzyma temperaturę ładnie nic nie świruje wskazówka stoi jak wmurowana koło 90st i jest gorąco w środku

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał madtoc Zobacz post
    ...a co powiecie na to, wskaznik w mojej alfie po przejechaniu ponad 40 km nawet nie drgnie pokazuje 50 st. wczoraj zrobiłam jej test ekstremalny na postoju prze 5 min po lekkim trzymaniu na obrotach doszła mi do 90 st., ponadto komp mimo wymiany czujnika pokazuje mi cały czas błąd czujnika temperatury, .... Czyżby termostat walnięty. ...)
    Co prawda wskaźnik kabinowy jest do D... ale pewnie masz na 100% walnięty termostat. I pewnie niestety stukające panewki...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)