Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 223

Temat: Alfa Romeo 156 vs 166

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz 166 Zobacz post
    arnold777 a jakie będziesz miał fundusze na zakup alfy z takim silnikiem? Minimum to chyba trzeba mieć z 10 tys ja miałem około 13 i nic nie znalazłem co by mnie zadowalało.
    To chyba pecha miales/nie targowales/slabo szukałeś ja moja wziąłem za 11tys rocznik 02 stan naprawdę dobry, aczkolwiek nie idealny. Powiedzmy sobie szczerze, ideał to sobie musisz sam wymodzic.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Łukasz 166
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Peugeot 406 Coupe 3.0 Była Alfa Romeo 166 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    To chyba pecha miales/nie targowales/slabo szukałeś ja moja wziąłem za 11tys rocznik 02 stan naprawdę dobry, aczkolwiek nie idealny. Powiedzmy sobie szczerze, ideał to sobie musisz sam wymodzic.
    Może i miałem pecha po prostu Tylko że u mnie musiała być skrzynia manualna jakoś do automatu nie mam przekonania

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Łukasz 166 Zobacz post
    Tylko że u mnie musiała być skrzynia manualna jakoś do automatu nie mam przekonania
    Potwierdza się chyba teoria, że manuale zajeżdżone są po prostu, a automatami jeździli ludzie zupełnie inaczej - nie służyły do upalania
    A tak swoją drogą - jechałeś 166 w automacie? To nie to samo, co amerykańskie automaty... Ja akurat tylko takimi wcześniej miałem okazję jeździć i byłem miło zaskoczony Sportroniciem.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja w ubiegłym roku spotkałem się z całkiem cywilizowanym znajomym a on do mnie że automat to nie dla niego bo ciągle przekłada przy tej samej prędkości obrotowej nie kryłem oburzenia na jego ciemnotę tak więc wiesz.... różne pojęcie o tym ludzie mają

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Łukasz 166
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Peugeot 406 Coupe 3.0 Była Alfa Romeo 166 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Potwierdza się chyba teoria, że manuale zajeżdżone są po prostu, a automatami jeździli ludzie zupełnie inaczej - nie służyły do upalania
    A tak swoją drogą - jechałeś 166 w automacie? To nie to samo, co amerykańskie automaty... Ja akurat tylko takimi wcześniej miałem okazję jeździć i byłem miło zaskoczony Sportroniciem.
    Automatami wogóle nie miałem okazji jeździć jakoś i temu szukałem manuala Może kiedyś przyjdzie taki czas i następna Bella będzie w automacie skoro mówisz że nie jest zły Pożyjemy zobaczymy jak to będzie a na razie ciesze się z jady bo Belle prowadzi się po prostu zaj......

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    166 2,4 jtd 2000r. 166 2,4jtd 1998r.

Domyślnie

Niby 166 droższa, ale blachy nie trzeba robić, zawiecha podobno dłużej wytrzymuje i ogólnie bardziej dopracowany model
    Może to ktoś jeszcze potwierdzić, że 166 ma trwalsze zawieszenie od 156? W 166 zawiecha doprowadziła mnie do rozpaczy, sypie się non stop, nie da się tym samochodem jeździć. Myślałem o kupnie drugiego samochodu, właśnie o 156 i teraz czytam, że zawieszenie jeszcze gorsze...

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Kolego. Podstawowa sprawa w zawieszeniu wielowahaczowym. Robisz raz a porządnie (kompleksowo). W dodatku jak jeździsz jak walcem po wszystkim to rób tylko na oryginałach. Nie oszczędzaj.
    Jeżeli spełnisz powyższe warunki będziesz się cieszył zawieszeniem tak jak w innych autach z wielowahaczem. Niestety 166 ma bardzo skomplikowany zawias. Co po pierwsze kosztuje a po drugie jest wrażliwe na dziurawe polskie drogi.
    I tu nie ma sobie co wmawiać że alfa to szrot. Może jest trochę mniej trwałe zawieszenie ale to jest niewielka różnica w stosunku do "konkurencji" w klasie. Znam ludzi którzy mają "inne solidne auta" ale też na skomplikowanym wielowahaczu. I też płaczą że raz, dwa razy w roku wymiana zawiasu. Ale to jest po prostu efekt zpierd...a po dziurach.

Chcesz mieć wytrzymały zawias??? Kup sobie punto I. Ja nim latam po największych dziurach, polach lasach. Nie zwalniam na niczym. Żadne progi mnie nie spowalniają, wjeżdżam wszędzie. Wywożę nim kamienie z kopalni A w aucie po 50 tys km wszystko jest spasowane jak nowe. Ale dlatego bo z przodu są tylko dwa wahacze a z tyłu 4 łożyska na wahaczu z gumami belki. Tam się nie ma co psuć

Odnośnie porównania to fakt że 166 jest bardziej dopracowana. Ale wynika to jedynie z wyższej klasy. Tak sądzę. Nie spodziewałbym się jakiejś spektakularnej różnicy w trwałości.

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Jechałem ostatnio z jedym gościem acordem 2008 bodajże. 5 osób na pokładzie i wałił po wszystkich gulikach i wyrwach. Masakra. Nie wiem jak w hondzie z zawiechą, ale ja bym się zapłakał jakby ktoś moją alfa tak jeździł
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

W Polsce jak masz alfę albo fiata to jakakolwiek wymiana oznacza że masz szrota i się sypie. Jak tą samą czynność wykonujesz w aucie innej marki to jest już tylko zużycie eksploatacyjne które nikogo nie dziwi. Wręcz nie przykłada do tego uwagi

Użytkownik Rowerzysta Avatar beatles
    Mieszka w
    Kielce/Warszawa
    Auto
    BMW e28 520i + BMW e39 540i V8

Domyślnie

Jak dla mnie, to chcesz mieć spokój z zawiasem - kup np. BMW
    nie ma się co oszukiwać, takie np e39 z podobnych lat jak AR 166 jest lepszym samochodem. Innym pod każdym względem, mogącym nie odpowiadać, ale na jakość wykonania i rozwiązań narzekać nie można.

Co do wielowahacza - to w każdej marce to rozwiązanie jest po prostu do dupy. Właściciele Audi też płaczą, a np. Mercedesa czy BMW już nie

ale taki urok włoskich aut - ten styl ma swoją cenę. Ja tak to widzę

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia