Strona 23 z 27 PierwszyPierwszy ... 131415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 265

Temat: Kupno 159 w automacie czy warto?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

KRS, jeżeli myślisz że wyznacznikiem umiejętności jazdy autem jest posiadanie skrzyni manualnej to zatrzymałeś się na etapie początków motoryzacji w dziewiętnastym wieku.
    Ja pomijam fakty wygody, szybkości i powtarzalności przełożeń w ogóle w nowych automatach. Tak jak przedmówca wspomniał, automat do diesla jest idealny. Jak dla mnie nawet słuszniejszy wybór. Nisko moment i moc, duży moment szybko dostępny. W skrzyni manualnej te cechy nie dają nic poza dobijaniem sprzęgła i dwumasy. Nie wspominając o tym że podczas każdego wyprzedzania kończy Ci się bieg i trzeba wajchować jak głupi. Automat to załatwia, płynne ruszanie bez zużywania (przeciążania) układu napędowego, szybkie zmiany idealnie dopasowane do krzywej mocy i momentu. W automacie z dieslem nawet tryb sportowy nie jest potrzebny. Ta skrzynia doskonale się dogaduje z dieslem eliminując większość wad tego silnika. Reakcja jest szybka, redukcje płynne. To co jest pokaraniem boskim w dieslu czyli moment - automat pięknie niweluje, umiejętnie potrafi wykorzystać.
    Oczywiście można z uporem krs`a brnąć w manuala, dowartościowywać się jego teorią ale radzę obiektywność i po prostu się przejechać.

Dlatego w przypadku 159 na prawdę warto wybrać automat. W końcu o innych tu nie piszemy.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 08-12-2015 o 06:10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    KRS, jeżeli myślisz że wyznacznikiem umiejętności jazdy autem jest posiadanie skrzyni manualnej to zatrzymałeś się na etapie początków motoryzacji w dziewiętnastym wieku.
    Ja pomijam fakty wygody, szybkości i powtarzalności przełożeń w ogóle w nowych automatach. Tak jak przedmówca wspomniał, automat do diesla jest idealny. Jak dla mnie nawet słuszniejszy wybór. Nisko moment i moc, duży moment szybko dostępny. W skrzyni manualnej te cechy nie dają nic poza dobijaniem sprzęgła i dwumasy. Nie wspominając o tym że podczas każdego wyprzedzania kończy Ci się bieg i trzeba wajchować jak głupi. Automat to załatwia, płynne ruszanie bez zużywania (przeciążania) układu napędowego, szybkie zmiany idealnie dopasowane do krzywej mocy i momentu. W automacie z dieslem nawet tryb sportowy nie jest potrzebny. Ta skrzynia doskonale się dogaduje z dieslem eliminując większość wad tego silnika. Reakcja jest szybka, redukcje płynne. To co jest pokaraniem boskim w dieslu czyli moment - automat pięknie niweluje, umiejętnie potrafi wykorzystać.
    Oczywiście można z uporem krs`a brnąć w manuala, dowartościowywać się jego teorią ale radzę obiektywność i po prostu się przejechać.

Dlatego w przypadku 159 na prawdę warto wybrać automat. W końcu o innych tu nie piszemy.
    Nic więcej w tym temacie .Mam 159 i automat i manual....oba 2.4 JTD delikatnie zrobione na 250KM.....jeśli miałbym decydować którą zostawiam bez chwili wahania zostawiłbym sobie AUTOMAT.Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Co to za bajki? Wygoda, wygoda, wygoda, słowo odmieniane na tysiąc sposobów. Dla Ciebie jazda autem to tylko wygoda, dla mnie przyjemność i coś więcej. Jadąc manualem po prostu mam większy wpływ na to, co zrobię z samochodem i w żaden sposób tego nie podważysz. Wygoda: dla wypasionego przedstawiciela cywilizacji zachodu rzecz kluczowa.
    Podpowiem Ci: zamontuj sobie w podsufitce zraszacz okularów. Nie będziesz musiał sam ich wycierać chusteczką, zostaną zroszone automatycznie, jak tylko Ci zaparują, z wrażenia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał motodoktor1 Zobacz post
    Nic więcej w tym temacie .Mam 159 i automat i manual....oba 2.4 JTD delikatnie zrobione na 250KM.....jeśli miałbym decydować którą zostawiam bez chwili wahania zostawiłbym sobie AUTOMAT.Pozdrawiam
    A ja bym się napił piwa. Tyle warte twoje argumenty. Chcesz wygody, masz automat. Zatrudnij w ogóle szofera, będzie jeszcze wygodniej. Ja lubię czuć auto i jeżdzić nim tak, jak chcę. Dlatego wybieram manual. No i nie lubię się nudzić w aucie. Ty lubisz,Twój wybór.
    Cudowne są te automaty. Czemu w ogóle robi się jeszcze manuale?? Przecież to taka uciążliwość i w ogóle, wiocha. XIX wiek.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

KRS, jak zwykle się napinasz. Chcesz to sobie wajchuj, nikt Ci za postępem nadążać nie każe.

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Marek, wszystko świetnie co pisałeś. Ale co do zużycia dwumasy się nie zgodzę bo przecież automat też nie jest wieczny. Weź pod uwagę to, że podczas większy h prędkości automat może się przegrzewac, ale nie musi nie wiem czy 159 ma chlodniczke czy nie.. Jeździłem automatem jest pięknie, ale może na starość... P.s niektóre auta z automatem mają pomniejszony fabrycznie moment obrotowy, żeby przetrwać okres gwarancyjny.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

KTS, No własnie ciekawe, że ogromna większość osób, która przesiadła się na automat już nigdy nie wraca do manuala.

Większość aktualnych miłosników automatów (w tym ja) też kiedyś mówiło, że manual to babskie rozwiązanie, że mniejsza przyjemność z jazdy itp. Do czasu zrobienia kilku tysięcy automatem. Ja rozumiem stare asb, które biegi zmieniały całe wieki, ale te w miare nowoczesne nie tylko szybko, ale też w optymalnym momencie zmieniają biegi.
    I można się skupić na prowadzeniu auta, zamiast na machaniu lewarkiem. Dwie ręce na kierownicy w każdej sytuacji
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    KTS, No własnie ciekawe, że ogromna większość osób, która przesiadła się na automat już nigdy nie wraca do manuala.

Większość aktualnych miłosników automatów (w tym ja) też kiedyś mówiło, że manual to babskie rozwiązanie, że mniejsza przyjemność z jazdy itp. Do czasu zrobienia kilku tysięcy automatem. Ja rozumiem stare asb, które biegi zmieniały całe wieki, ale te w miare nowoczesne nie tylko szybko, ale też w optymalnym momencie zmieniają biegi.
    I można się skupić na prowadzeniu auta, zamiast na machaniu lewarkiem. Dwie ręce na kierownicy w każdej sytuacji
    Taa.. To dwie ręce ręce na kierownicy to jest serio super sprawa.. Ja sobie tylko mogę na to pozwolić na 6 biegu na autostradzie...

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Ja wykorzystuje drugą rękę akurat do trzymania partnerki za kolano czy inne czesci ciała -i to jest przyjemnosc z jazdy a nia trzymac za lewarek :-P

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Przypominam że temat nie jest o upodobaniach każdego z nas tylko czy warto kupić automat. To że niektórzy twierdzą że manual jest lepszy bo tak lubią a inni lubią automat to nie w tym temacie.
    Pamiętajmy że skrzynia automatyczna ma jeszcze jedną zaletę (poza wspomnianymi). Chroni układ przeniesienia napędu przed domorosłymi zachowaniami.
    Ograniczenia momentu nie mają nic do rzeczy. Moment do niczego Ci nie jest potrzebny. Dobijasz nim tylko układ napędowy. Osiągi daje moc silnika nie moment. A w przypadku automatu nie jest istotne dla Ciebie gdzie ten moment się znajduje (bo moc i moment jest powiązany) bo automat wszystko za kierowcę wyliczy i zrobi.

Skrzynia automatyczna, nawet te starsze (z przed 5-10 lat) i tak w realu będą szybsze od manuala. Raptem kilku z tłumu przemądrzalskich jest w stanie nadążyć z wajchowaniem za automatem. I nie pisze tu o prostej i przełożeniu dwóch biegów. Tylko o jeździe w cyklu, w ruchu.
    W necie jest sporo testów aut ze skrzynią automatyczną i manualną a tymi samymi silnikami. Fakt, super kierowca z super umiejętnościami będzie szybciej przekładał. Zyska może te dziesiąte części sekundy przewagi. A cała reszta ludzi zginie w czeluściach czasu na mieszaniu kopytami i łapami. Ani ja ani KRS czy inni tu ameryki nie odkryją.
    A że każdy lubi co innego to nie temat o tym. Masz manual, lubisz to to tak jeździj. Kto ma automat to lubi to i tak jeździ. Dla mnie automat w dużym aucie to niezbędnik. W małym już niekoniecznie. W małym sportowym też bym preferował manuala. Dla tej frajdy z ciągnięcia auta wysoko. W limuzynie to jest po prostu nudne.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Moment do niczego Ci nie jest potrzebny. Dobijasz nim tylko układ napędowy. Osiągi daje moc silnika nie moment. .
    Przeczytałem to zdanie z lubością. To jest hit. Naprawdę. Dalsza dyskusja na tym poziomie nie ma sensu.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?