moze jest na granicy i sporadycznie jest poniżej, albo zaokrągla wyswietlany pomiar do 2.3 a jest nie wiem np 2.26 i się skarży. informatycy często tak piszą software że takie kwiatki wychodzą, z jednej strony sprawdzą pomiar na wartości bez zaokrąglenia czyli dobrze, ale potem wyświetlą zaokrągloną i głupio wygląda bo niby wszystko OK. spróbuj dopompować minimalnie a swoja drogą zgłoś to do ASO żeby przekazali do Włoch - może kiedyś poprawią soft.
Ale 2.3 to nie jest granica, ja regularnie z przodu widzę 2.1 i jest ok...
Wartości w tabeli ciśnień są różne dla różnych rozmiarów opon i silników. Zakładam, że graniczne cyfry są programowane w kompie w zależności od konkretnego modelu (na jakim rozmiarze wyjechał z fabryki).
Coś mi świta, że kiedyś wyskoczył mi podobny kwiatek, ale dopompowałem i nie było problemu. Pamiętajmy że w tabeli są zalecane wartości dla auta bez obciążenia. Z obciążeniem zaleca się wyższe ciśnienie.
aha, no to może pamięta że był jakiś problem - jedź do ASO, niech się połączą z modułem TPMS i spradzą jakie tam są błędy.
albo jak kolega wyżej sugeruje, ciśnienia bardzo różnią się w zależności od oryginalnej konfiguracji z jaką auto wyjechało - np dla 16" na przodzie ma być 2.7bar, dla większości innych 2.2bar a dla 18" z różnymi szerokościami opon/felg prżód/tył, zalecają na przód tylkko 2.0bar. wartości na tyle o ok 0.2-0.3bar większe, więc też kolega ma trochę dziwnie napompowane te koła.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 09-02-2018 o 15:28
albo spuścić, zależy jakie ma kolega koła i jakie ma wprogramowane wartości (może jeśli kolega zmienił felgi na inny rozmiar trzeba to dostosować jakoś). poza tym różnica przód - tył trochę mała - w instrukcji są większe.
Mniejszy profil, to mniejsze ciśnienie? Chyba na opak. Masz mniejszą poduszkę powietrzną, więc musi ona być twardsza, aby się tak nie uginała. No i dochodzi ochrona felgi - opona o niskim profilu i mniejszym ciśnieniu ugina się bardziej i dostaje się feldze. Chyba nie tak ma być.
Jakiś czas temu byłem z odwiedzinami u kolegi wulkanizatora. Podjechał gościu giulią i gada, że mu czujniki pokazują za mało luftu. Spojrzałem i było chyba 2.2 i 2.3 na kompie. Dopompowałem mu do 2.5 czy 2.6 kazałem pojeździć trochę i już nie wrócił z problemem.
podałem tylko dane z instrukcji, faktycznie wygląda to odwrotnie niż np dla 159, gdzie niższy profil to było większe ciśnienie. tyle że tam nie trzymali średnicy koła, a w Giuli trzymają, do tego część z podawanych opon na pewno jest RunFlat i tam ciśnienie może być inne (nie znam się). chociaż właściwie ta odwrotna "zasada" jest dla bardzo wysokich a wąskich opon 205/60R16, a takie mogły być w wersji Business oryginalnie u kolegi [MENTION=76368]Chrisu[/MENTION] założone albo przynajmniej wprogramowane wartości w fabryce czy ASO
poniżej tableka z instrukcji:
![]()
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 09-02-2018 o 20:42