Strona 23 z 65 PierwszyPierwszy ... 131415161718192021222324252627282930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 643

Temat: Termostat - wymiana JTD 1.9 16V

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

tak też myślałem ale lepiej się upewnić niż jeździć z uszkodzonym tym bardziej że jak jest temperatura minusowa na dworze to zimne powietrze jeszcze dodatkowo podczas jazdy chłodzi silnik...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Czy 2.4 ma ten sam termostat co 1.9 - jaką markę polecacie, gdzie kupić?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Witam.

Właśnie wróciłem z podróży bellą i nie obyło się po raz pierwszy bez niespodzianek.
    W trakcie jazdy górską trasą ale bez szaleństw (4 osoby + bagaże) nagle wyskoczył komunikat o zbyt wysokiej temp. płynu chłodzącego i rzeczywiście wskazówka była na czerwonym polu.Natychmiast zatrzymałem auto a w zbiorniczku z płynem lekkie bulgotanie.Przeczekałem aż do wystygnięcia i spadku wskazówki poniżej 90*C po czym zdecydowałem się jechać ale obserwować wskazania temp.Po przejechanych spokojnie 100 km nie przekraczając 2000 obr/min. wskazówka znów podjechała pod 120 stopni.Zatrzymałem auto,podniosłem maskę a tam cisza... płyn na poziomie średnio zagrzanego,wentylator ukł.chłodzenia nie pracuje a jedynie ten od klimy.Kiedy włożyłem kluczyk wskazówka zatrzymała się na 90 *C - w ciągu pół minuty ze 12o-tu ?!
    Dodam,że - silnik pracował bardzo ładnie (jak zwykle)
    - żadnych białych czy innych widocznych a niepokojących spalin
    - na trasie 180 km wskazówka podnosiła się zawsze gwałtownie w ciągu kilkunastu sek. z 90* C do 120* C sześć razy i zawsze się zatrzymywałem na ok.10 - 15 min. by się przekonać,że w zbiorniczku błoga cisza,wentylator ukł.chłodzenia nie pracuje a po ponownym włożeniu kluczyka po ok. minucie od wyłączenia silnika wskazówka za każdym razem lądowała na 90*C i utrzymywała się przez nast. kilkadziesiąt km.
    - pojawił się też problem z odpaleniem auta po kilkugodzinnym postoju
    Wiem,że sprawą muszę się szybko zająć ale może mi ktoś powiedzieć co pod maską mojej fury jest grane?

Stres i poziom adrenaliny - niepowtarzalne.
    Ostatnio edytowane przez Węgorz ; 29-06-2012 o 21:38

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Czesc
    Pisali juz tu koledzy o takich samych objawach...
    Moim zdaniem to sam termostat i wbudowany w nim czujnik temperatury, zmien termostat i bedzie GIT, ja zmienilem na VERNET a plyn polecam Valvoline MaxLife Coolant AF 50/50 ready to use; temperatura zamarzania ponizej -37C* a wrzenia +136C* -dla porownania paraflu gotuje sie juz przy +110C*
    A przy okazji zmiany plynu mozesz zastosowac srodek Valvoline Radiator Flush, jest tani a usuwa osad z ukladu przed zalaniem nowego plynu, ja tak zrobilem

Pozdrawiam

Mieszka w
    Skoczów
    Auto

Domyślnie

Dzięki Tomek 1986 i pozdrawiam.

Mieszka w
    Bristol UK
    Auto

Domyślnie

Pojemnosc ukladu chlodzenia to 7.5l ale caly nigdy nie zejdzie, ja przeplukalem uklad wyzej wspomnianym plynem i po zmianie termostatu weszlo 5l i bylo na max ale uklad z czasem sie jeszcze troszke odpowietrzy i u mnie po podrozy do polski 1500km kilkanascie dni po servisie uklad sie jeszcze odpowietrzyl po przegonieniu jej po niemieckiej autostradzie i w polsce zakupilem jeszcze literke i dolalem 300ml a po powrocie do UK dolalem jeszcze 200ml i teraz jest juz caly czas na max.

Po zmianie termostatu (u mnie nie trzymal temp.) jezdzi sie super! auto nagrzewa sie bardzo szybko i niewazne jak sie jedzie ZAWSZE jest 90C* a spalanie spadlo o jakies 0.5l na 100km
    (identyczna trasa do Londynu z Bristolu -190km przed zmiana i po zmianie i nie moglem uwiezyc ze spalanie bylo mniejsze o jakies 0.6l/100km)

Pozdrawiam

Mieszka w
    Skoczów
    Auto

Domyślnie

Większość forumowiczów wymieniała termostaty z powodu niedogrzania silnika a u mnie trzyma przez jakiś czas podręcznikowe 90 stopni a potem wio do 130 stopni.Zrobiłem dziś razem z kolegą elektrykiem sam. eksperyment - podgrzałem silnik tak aby wymusić pracę wentylatora i przy wskazaniu 90* C włączył się ( nie mam pojęcia który bieg i bez pracującej klimy ). Czekaliśmy by sprawdzić kiedy wyłączy się ale się nie doczekaliśmy - cały czas wskazanie 90* C za to płyn w zbiorniczku zaczął już lekko buzować i wentylator pracował non stop.Zastanawiam się czy układ nie jest zapowietrzony,nie dam też sobie ręki uciąć,że podczas wymiany rozrządu i pompy wody gość który to robił zadbał o prawidłowe napełnienie układu.Wkrótce powymieniam termostat i czujnik temp. wody oraz płyn ale póki co próbuję poukładać w jakąś logikę to co dzieje się teraz i nie bardzo mi to idzie...Pozdrawiam.

PS - czy kompletny termostat oznacza,że jest razem z tym czujnikiem czy też w handlu występują te części osobno?

Mieszka w
    Bristol UK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Węgorz Zobacz post
    PS - czy kompletny termostat oznacza,że jest razem z tym czujnikiem czy też w handlu występują te części osobno?
    W naszym wypadku czujnik jest wbudowany w termostat wiec nie kupisz bez.

Z tego co pamietam byl ktos w tym temacie co mial takie objawy jak Ty czyli skakanie temperatury z 90C* na 130C* i wymiana termostatu pomogla.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Termostat nie jest zbyt drogi, latwy do wymiany wiec pewnie od tego trzeba zaczac.

Pisales ze ni bylo zadnego bialego dymu - ale zastanawiam sie czy np przy bardzo minimalnym przedmuchu na uszczelce pod glowica taki bys byl w stanie zaobserwowac. Czy plynu caly czas jest tyle samo? Czy nie zmienil koloru? Odrobina spalin dostajaca sie do ukladu chlodzenia moze go zapowietrzac i obnizac skutecznosc.

Rozumiem ze niedawno wymieniales rozrzad i pompe wody, wiec pewnie Cie ponizsze nie dotyczy(chyba ze cos bylo wadliwe lub zle zalozone), ale napisze, moze komus innemu sie przyda. U mnie kiedys podskoczyla temperatura na chwile podczas jazdy po autostradzie (bez szalenstw rowniutkie 160km/h), zwolnilem, ale zanim mialem sie gdzie zatrzymac szybko spadla. po zagladnieciu pod maske wszystko wydawalo sie w miare OK, choc mialem wrazenie ze jest mniej plynu (nie bylem pewien bo dopiero co kupilem samochod). pojechalem jakies 80km/h przez pare minut, wszystko bylo git. Niestety po kolejnych 100km znow temperatura, tym razem auto przestalo jechac - okazalo sie ze rozsypala sie pompa wody wiec i poszedl pasek rozrzadu.

Mieszka w
    Skoczów
    Auto

Domyślnie

Dzięki koledzy za wszelkie sugestie. Zmiany zacznę od rzeczy najprostszych, najbardziej oczywistych i mam nadzieję,że to wystarczy. Dam znać kiedy rozwiążę problem.Pozdrawiam.

No i wróciłem od mechanika - po podłączeniu kompa wyszło ,że czujnik temp. płynu ma prawidłowe wskazania - z tym,że pokazuje płynnie wzrost temp. płynu a wskazówka wisi sobie na 90* C i dopiero kiedy komp wskazuje ok.115*C ona rwie się do góry.Wentylator chodzi jak trzeba na każdym biegu.
    Po badaniach organoleptycznych okazało się ,że przy tej wysokiej temp.płynu zupełnie zimny jest ten dolny wąż a górny gorący co jednoznacznie wskazuje winnego - TERMOSTAT ( jak pisaliście - szacunek ),który po nagrzaniu zimnego silnika nie otwierał pełnego obiegu za to skutecznie zapowietrzał układ...Pozdrawiam.

odcinek 3.

Nowy termostat BEHR założony,układ zalany Valvoline a wcześniej na starym płynie przepłukany cleanerem,ślicznie odpowietrzony i...jestem w punkcie wyjścia.
    Po nagrzaniu wody w małym obiegu do ok.90stopni uruchamia się wentylator ale węże do nagrzewnicy zimniutkie choć podobno powinny być gorące nim odpali wentylator.Nawiew dmucha zimnym powietrzem.Wąż górny gorący ale miękki a dolny zimny jakby pusty.Na sugestię kolegi odpiąłem powrotny wężyk ze zbiorniczka wyrównawczego i włożyłem do butelki po czym odpaliłem silnik. W ciągu kilkunastu sekund nalało się +- pół kieliszka i przez następne 10 minut ani kropelki.
    Trzy miesiące temu wymieniony rozrząd wraz z pompą wody.
    Co koledzy na to? Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Węgorz ; 14-07-2012 o 16:44