Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Desperados
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich,
    jestem tu pierwszy raz i planuje zakup mojej 1 Alfy. Interesuje mnie 159 silnik 1.8 MPi. Czy wiecie cos na temat tego auta i komisu. Czy warto tu kupować. Czy ewentualnie ktos mogłby obejżec to auto w wolnej chwili. Jestem z Łodzi i mam zamiar wybrać się na oględziny w sobotę 26.01. Napisałem juz o numer VIN i bede miał sprawdzony przez kolegę z ASO. Gdzie ewentualnie jest najbliższe ASO Alfy w tym rejonie.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-vat...C27648361.html
    Dzięki za odpowiedzi.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/malo...#ixzz2Ih8owX3o

Użytkownik Świeżak Avatar Kattom
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.8 MPI 140KM; AR Giulietta 1,75 TBi 240KM 8C ; AR Giulia Veloce TI 280KM CR

Domyślnie

W Chełmie Śląskim mieszkają poczciwi ludzie. Może się okazać, ze warta uwagi.
    Na pewno wyposażenie jest rewelacyjne. Sam pewnie zdecydowałbym się podjechać i zobaczyć gdybym wciąż był na etapie zakupu.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    mega
    Teraz będzie offtopic
    W nawiązaniu do dyskusji - które auto oferuje pakiet z podwójnymi szybami, he? http://www.youtube.com/watch?v=z5TFtvfd6gQ - z pozdrowieniami z Krakowa

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał krissis Zobacz post
    czytam te Wasze posty o utracie wartości auta z ciekawością. Pojawiło się naprawdę wiele ciekawych wniosków, moim jednak zdaniem w Polsce mało kto przy kupnie używane samochodu kieruje się późniejszą utratą jego wartości. Prawda jest taka że liczy się cena i tylko cena. Dlatego tak wielu handlarzy, powiedzmy mało rzetelnych, ma na naszym rynku się aż tak dobrze. Sprzedają samochody po dzwonach, z przekręconymi licznikami, ale za stosunkowo niską cenę.
    Ale powiem Ci, ze to powoli się kończy - zobacz, ile masz obecnie na Allegro 159-ek z lat 2006-2008, z przebiegami podchodzącymi pod 200.000 km. 2-3 lata temu to było nie do pomyślenia, że ktoś będzie wystawiał 3-4 letnie auto, które lada moment będzie miało dwójkę na początku 6-cyfrowego licznika przebiegu. Jest natomiast coraz więcej możliwości weryfikacji autentyczności przebiegu i wielu handlarzy na tym poległo. Ludzie zaczynają rozumieć, że nie jest sztuką kupić tanio auto i dołożyć do niego 5-10 tysięcy złotych przez następne parę miesięcy eksploatacji. Do tego dochodzi zmarnowany na naprawy czas, na szukanie sensownego mechanika, przy nietypowych usterkach można naprawdę dużo złotówek wyłożyć, nim ktoś dojdzie, co w aucie jest ukryte. Wystarczy spojrzeć, co się dzieje z limuzynami typu A8, BMW seria 7, Mercedes S-klasa - obecnie kupisz takie auto za naprawdę śmieszne pieniądze, stosunkowo jeszcze młode. 50 tysięcy i możesz się bujać prawie 300-konną A8 4.0 TDI z 2003-2004 roku. To tyle samo, co się wydaje na Alfę z 2009 roku. A prestiż nieporównywalnie większy. Tylko że utrzymanie takiej A8 to jest kosmos dla przeciętnego Kowalskiego - tam się naprawy liczy nie w setkach, ale w tysiącach złotych. I Ci, co już się na takich rozwiązaniach przejechali (tani zakup luksusowego auta), więcej się w podobne historie niechętnie władują - i grono potencjalnych odbiorców tego typu aut ciągle maleje. Dochodzi do tego malejąca ustawicznie ilość wolnej przestrzeni parkingowej - i za parę/paręnaście lat będzie tak, że najlepiej cenę trzymać będą auta małe (miejskie).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał garret Zobacz post
    Teraz będzie offtopic
    W nawiązaniu do dyskusji - które auto oferuje pakiet z podwójnymi szybami, he? http://www.youtube.com/watch?v=z5TFtvfd6gQ - z pozdrowieniami z Krakowa
    Hehe, wczoraj większość samochodów tak miała, plus dodatkowa powłoka ochronna lakieru o grubości c.a. 1 cm.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Kattom Zobacz post
    W Chełmie Śląskim mieszkają poczciwi ludzie. Może się okazać, ze warta uwagi.
    Na pewno wyposażenie jest rewelacyjne. Sam pewnie zdecydowałbym się podjechać i zobaczyć gdybym wciąż był na etapie zakupu.
    Rewelacyjne wyposażenie? Skóra + wielofunkcyjna kierownica. Tyle chyba ponad standard.

Desperados, ogółem o silniku 1.8 MPi chodzą głosy, że jest za słaby dla samochodu o takiej masie. Ale to wszystko chyba indywidualne preferencje. Jedź, przejedź się i sam się przekonasz.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tradelux
    Auto
    Brera

Domyślnie

Cytat Napisał Desperados Zobacz post
    Witam wszystkich,
    jestem tu pierwszy raz i planuje zakup mojej 1 Alfy. Interesuje mnie 159 silnik 1.8 MPi. Czy wiecie cos na temat tego auta i komisu. Czy warto tu kupować. Czy ewentualnie ktos mogłby obejżec to auto w wolnej chwili. Jestem z Łodzi i mam zamiar wybrać się na oględziny w sobotę 26.01. Napisałem juz o numer VIN i bede miał sprawdzony przez kolegę z ASO. Gdzie ewentualnie jest najbliższe ASO Alfy w tym rejonie.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-vat...C27648361.html
    Dzięki za odpowiedzi.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/malo...#ixzz2Ih8owX3o

To poproś o oryginalne numery holenderskie jeszcze
    ---
    Bezwypadkowe auta na zamówienie. | Ogłoszenia: trade-lux.otomoto.pl
    Części eksploatacyjne do grupy FIAT/PSA

Dawid04fcb
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Również chciałbym zakupić 159 sw i mam tutaj taką ofertę z otomoto: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C27606001.html
    Co o tym sądzicie? Może ktoś kojarzy tego sprzedającego? Auto wydaje się w porządku, cena niska jak na ten rocznik i to wyposażenie. Proszę o jakąś radę.

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

jak jesteś zainteresowany to na początek poproś o VIN... aczkolwiek cena żenua, ale jak ktoś lubi ekstremalne przypadki to ok
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid04fcb Zobacz post
    Witam!
    Również chciałbym zakupić 159 sw i mam tutaj taką ofertę z otomoto: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C27606001.html
    Co o tym sądzicie? Może ktoś kojarzy tego sprzedającego? Auto wydaje się w porządku, cena niska jak na ten rocznik i to wyposażenie. Proszę o jakąś radę.
    Po zdjęciach to ciężko - trzeba jechać i zobaczyć, odpalić, ogarnąć miernikiem lakier, przejechać się....

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Dawid04fcb
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł_NS Zobacz post
    jak jesteś zainteresowany to na początek poproś o VIN... aczkolwiek cena żenua, ale jak ktoś lubi ekstremalne przypadki to ok
    Cena niska, gość przez telefon wydaje się w porządku. Uważasz, że szkoda zawracać sobie głowę?
    Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Po zdjęciach to ciężko - trzeba jechać i zobaczyć, odpalić, ogarnąć miernikiem lakier, przejechać się....
    No własnie najlepiej na żywo zobaczyć ale też jestem z Częstochowy, a jechać 420km obejrzeć lipę to trochę szkoda.
    Może wiecie coś o tym sprzedawcy chociaż??