Chyba ciężko narzekać, że Alfa dostanie silnik od Maserati? Z benzyną V6 będzie podobnie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
TDI jest podane na polskiej stronie Maserati i na wikipedii... i o ile to drugie zrodlo jest raczej malo wiarygodne o tyle strona juz tak. To moze byc chwyt, wszak polaki-cebulaki kochaja TDI
Radosuaf, nie narzekam, ze silniki od Maserati bo mnie w to graj.... tylko ze caly czas do tej pory slyszalem o "V6 JTDm". No ale po co projektowac nowy silnik, skoro jest juz gotowy. Pytanie tylko do uzytkownikow Maserati Ghibli diesel (haha), jak Wam się sprawuje dieslowski V6?hue hue
A tak serio, to gdzie jeszcze pakują tego diesla?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
W koncernie Fiata na pewno nigdzie indziej... Zresztą mogliby chyba jedynie do Jeepa.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Właśnie tak robią, a właściwie w Jeep'ie zaczęli a potem dostał go Ghibli.
A co do "literek" to tylko literki.
Alfa (VM) była jednym z pionierów disla w osobówkach - i wtedy oznaczenie było TD, wraz z rozwojem technologii i marketingu dodawane są kolejne "literki", ale to bez znaczenia - bo ważna jest technologia pod nimi ukryta.
Alfa Romeo Nel Cuore
Wygląda na to, że ten dieslowski V6 jest w JEEP Grang Cherokee (190-250KM) i ma oznaczeniae CRD.
W Lancii Thema jest oznaczenie "DS"
No dobra, w każdym razie silnik mi się podoba bo rozpędza takie Maserati w 6.3 sekundy![]()
A Sergio coś mówił, że w Alfie ma być nawet 350 koni w dieslu... no zobaczymy zobaczymy czy pozwolą na to, żeby Alfa objeżdzała Maserati
EDIT: coś z Internetów:
"In January 2011, VM Motori launched its brand new engine 3.0L V6 Variable Valve TimingA 630 DOHC With 241 HP and 550 N·m (410 lb·ft) of torque.Thanks to the collaboration with Fiat Powertrain Technologies the engine features the latest FPT Common RailMultijet2 technology for improved performance, fuel economy and NVH. In 2013 The engine has been redesigned to comply with Euro5+ emissions standards.The first applications of the A 630 DOHC were the 2014 Grand Cherokee and the 2014 Ram Eco-Diesel, the same engine lightly tuned powers also the Maserati Ghibli III. The engine won several awards including a slot in the top 10 best engines of 2014."
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 13-11-2014 o 11:27
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
V6 VM Motori wkładają jeszcze do RAMa 1500.
http://blog.caranddriver.com/wp-cont...-2-626x382.jpg![]()
Corriere Della Sera pisze, że zaraz po wprowadzeniu Fiata 500X, grupa FCA skupi się na przygotowaniu i produkcji AR Giulia. Co ciekawe piszą coś o FWD, ale może źle zrozumiałem.
After the 500X launch, the FCA industrial plan for vehicles involving factories in Italy will focus on Alfa Romeo. The first of the new models, featuring front-wheel drive and specially developed engines, is the Giulia, which will be unveiled in June for Alfa Romeo’s 105th anniversary. In all likelihood, the new saloon will go on sale in the third quarter of 2015. “A vehicle emblematic of a new stage of development for Fiat in conjunction with the rest of Chrysler”.
http://www.corriere.it/english/14_no...88825827.shtml
PS.1. FCA Group można znaleźć na Twitterze - https://twitter.com/FCA_auto
PS.2. Alfaholików też- https://twitter.com/Alfaholicy1
Pozdrawiam,
L.
Dobrze zrozumiałeś, piszą o przednionapędówce... ale to albo im się coś pomyliło, albo jednak nie będzie sportowych tylnonapędówekW co wątpię, bo już od roku zapowiadają RWD/AWD !!!
Nic z tego nie rozumiem.
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 20-11-2014 o 12:36