No niestety.Będzie to kosztowało.Tez wywalałem klapy po konsultacji z KrK.Na szczescie w kolektorze alu nie odpadaja i nie wlatuja do silnika.A przyznam ze auto chodzilo jak stara k.... przed zabiegiem.
No niestety.Będzie to kosztowało.Tez wywalałem klapy po konsultacji z KrK.Na szczescie w kolektorze alu nie odpadaja i nie wlatuja do silnika.A przyznam ze auto chodzilo jak stara k.... przed zabiegiem.
,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]
Czy może ktoś się orientuje gdzie w łódzkim mógłbym usunąć klapy, egr a może i dpf .... I ile orientacyjnie ubędzie mi z konta za taki zabieg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam, mam pytanie a mianowicie czy lepiej wywalić klapy i zaslepic egr czy kupić nowy kolektor? Bo po coś są te klapy i egr nie po to ktoś to wymyślił żeby to.teraz wywalić i zaslepic co myślicie
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Cały temat jest o tym ale nikt nie rzucił hasła nowy kolektor tylko odrazu wywalac
Dyskusje na ten temat były długie. Wnioski są do poczytania. Generalnie – usunięcie EGR i klap wirowych nie ma negatywnych skutków na silnik (co innego środowisko i emisja NOx). Spalanie się nie zmienia. Dynamika wręcz poprawia (bo czysty i szczelny kolektor to lepsza dynamika). Silnik dłużej pojeździ.
Zależy jaki kolektor w jakim silniku. W 2.4 uszkodzenie kolektora nie jest tak groźne i kosztowne jak w 1.9.
Generalnie zabieg usunięcia klapek w 1.9 jest podyktowany głównie kosztami ekonomicznymi. Jeśli stać Cię na remont silnika, nie musisz usuwać klapek (chyba dla własnych eko-wyrzutów sumienia). Technicznie rzecz biorąc, po usunięciu klapek wypada wręcz zaślepić EGR.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Dyskusja nie ma sensu.Czy wywalic czy wstawic nowy?. Usunięcie klap chyba jeszcze nikomu nie przyniosło negatywnych skutków.Klapy mialy usprawnic spalanie a konkretnie wzbogacić mieszanke aby uzyskac odpowiednie proporcje powietrze-paliwo.Skutek tego mizerny ale ekolodzy wiwatowali.
,,w życiu pokochalem kobietę i alfe, ujmują za serce i potrafią zrujnować domowy budżet"[/COLOR]
Witam,
ja zdiagnozowałem co narobiła mi urwana klapa i jestem już po remoncie. Poszedł 1 tłok i można powiedzieć właśnie głowica na 1 cylindrze. A w rozbiciu na drobne to remont wyglądał tak:
- uszczelka głowicy,
- śruby głowicy,
- uszczelka pokrywy zaworów,
- uszczelka kolektora ssącego,
- uszczelka kol. wydechowego,
- 4x podkładka wtryskiwacza,
- uszczelka rury wydechowej,
- pierścienie tłokowe Goetze komplet,
- 16x uszczelniacze zaworów,
- dzwigienka zaworowa,
- olej + filtr,
- tłok,
- remont głowicy (planowanie, frezowanie gniazd, wymiana kliku zaworów i dotarcie gniazd)
To tyle. Więc może dyskusja nie ma sensu, ale dopowiedzieć muszę, że WARTO USUNĄĆ KLAPY
.
Motor teraz pracuje jak żyleta, tylko mimo sprawdzonej całej hydrauliki nadal czasami poklepuje jak z filmiku opisanego w wątku [159] grająca hydraulika (niestety nie mogę jeszcze wkleić linku).
Może nie, aż tak głośno ale raz poklepuje raz cisza i to tak nieregularnie. Liczyłem, że tego nie będzie a tu lipa, a trochę mnie to wpienia niestety.
Myślę, że to jednak nie wina hydrauliki i przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. Może jakiś elektro-zaworek? Nie wiem.
Pozdrawiam!
Przy urwanej klapie zostawili ci głowicę. Moja po tej przygodzie poszła na złom
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON