Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Warto startować w trybie n a dopiero na II biegu zmienic na d - sprzęgło nie dostaje wtedy tak w tyłek podczas ruszania.
    Czyli podczas jazdy mogę sobie zmieniać tryb dowolnie. Przykład jade sobie spokojnie w trybie normal i przed wyprzedzaniem przestawiam na D.

W końcu porządnie obejrzałem Julke w salonie. Wersja 1.4 TBI 120 KM PROGRESSION. Coraz bardziej mi się podoba to auto. Jednak nie wiem czy idzie to auto jakoś rozjaśnić w środku. Tamta miała carne boczki i czarną materiałową tapicerkę, trochę po niemiecku. Jedynie konsola srebrna (ten pas), ciężko poznać czy to plastik czy metal, tak samo z gałką skrzyni biegów. Więc myślę, że to jest pozytywne.. Co do boczków do tej pory tylko czytałem, ale nie wiem czemu się co niektórzy czepiają. Na początku myślałem czytając ten temat, że jest sam plastik. Ale wykończenie ala skóra jest ok.
    Podobają mi się fotele jak ma Maciek w swojej.
    Jak jest z miejscem w środku. Wydawało mi się, że w 156 jest więcej.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Własnie w automaniaku była konfrontacja julki z leonem w której julka przegrała. No ale obiektywne to chyba nie było redaktor wsiadł odpalił i przejechał sie po mieście przy czym brakowało mu dynamiki (taki sam silnik 170 KM diesel w leonie) i mało precyzyjny układ kierowniczy. Te własnie rzeczy których nie ma w trybie N którego zapewne nie zmienił na D po odpaleniu. Może nawet nie jest świadom tego przełącznika.
    Generalnie zestawienie było enigmatyczne.
    Ja n stosuję w mieście-inny jest początek "brania"pedału przyspieszeniana dole w N jest bardziej precyzyjnie idzie się toczyć w korku z puszczonym sprzęgłem. D jest bardziej zero-jedynkowe- czuć sporą różnicę nawet u mnie w wolnossaku gdzie nie ma chwilowego turbo overboostu. Gdyby ten pan wcisnął w gaz w D zapewne całkiem byłby werdykt
    Ostatnio edytowane przez metan ; 31-10-2010 o 11:31

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Giulietta w najnowszym Automaniaku na TVN Turbo w konfrontacji z Seatem Leonem FR. Pojedynek wygrywa Seat, Alfie zarzuca się hałasujące, zbyt miekkie zawieszenie, niedopracowany system Start&Stop, ktory szarpie przy ruszaniu, kiepskie fotele bez trzymania bocznego. Mimo ze na papierze Alfa ma przewagę to wrazenia z jazdy są inne, na korzyść Seata, choć ten jest sporo cięższy. W podsumowaniu Rafał Jemielita wytyka Alfie brak "tego czagoś", tego czym wyróżniały się poprzednie Alfy. Giulietta stała się autem zbyt zwyczajnym, niczym nie zaskakuje.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Fotele raczej pochwalił bo mu nie było ciasno co potwierdza teorię że to bezpieczny wybór dla wszystkich grubych i chudych

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    kiepskie fotele bez trzymania bocznego...
    Rafał Jemielita wytyka Alfie brak "tego czagoś", tego czym wyróżniały się poprzednie Alfy. Giulietta stała się autem zbyt zwyczajnym, niczym nie zaskakuje.
    Zaden fotel nie bedzie optymalny przy tuszy jaką ma Jemielita.
    To samo z miejscem wewnatrz itp.
    Taka osoba (z takimi gabarytami) nie bedzie nigdy obiektywna pod tym wzgledem.
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał williamdrake Zobacz post
    Zaden fotel nie bedzie optymalny przy tuszy jaką ma Jemielita.
    To samo z miejscem wewnatrz itp.
    Taka osoba (z takimi gabarytami) nie bedzie nigdy obiektywna pod tym wzgledem.
    Ale Jemielita mimo swojej postury powiedział że w Alfie jest dużo miejsca, jak w limuzynie. Co do foteli to te z Seata dobrze go trzymały bo je chwalił

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Stelvio '18 280KM

Domyślnie

Tak szczerze to myślę że ten cały system dna powinien być wywalony, a nastawy pozostawione na tryb d, żadnego przełączania trybów podczas jazdy - no co wy gazuję i jeszcze jedną ręką grzebię gdzieś obok biegów ? Gdyby sterowanie dna było w kierownicy to ok ale tak, alfa z definicji powinna jeździć w trybie d.
    Z jednym muszę się zgodzić julka nie jest już 100% alfą za dużo kompromisów za mało inności. Ale skoro ma to pomóc w sprzedaży to ok. tylko że ja mogę kupić jeszcze 159 bo na razie to ar nowym modelem nie oferuje nic godnego uwagi oczywiście dla mnie .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Czyli podczas jazdy mogę sobie zmieniać tryb dowolnie. Przykład jade sobie spokojnie w trybie normal i przed wyprzedzaniem przestawiam na D.
    Tak, ale tylko do pewnej prędkości (70? 110? nie pamiętam...).
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Co do foteli to te z Seata dobrze go trzymały bo je chwalił
    Nie wiem jak trzymają fotele w Julce, ale przypuszczam, że podobnie jak u mnie w Brerze - czyli jest ok, ale mogłoby być lepiej. Natomiast wiem jakie są już seryjne fotele w Leonie czy np. Scirocco, i wg mnie są po prostu genialne! Bardzo wygodne, łatwo się na nie wsiada i z nich wysiada, i mają rewelacyjne trzymanie boczne - oprócz siedziska, również znakomite trzymanie oparcia (czego mi brakuje w Brerze). Jeżeli miałbym wymienić coś najlepszego w koncernie VW to właśnie byłyby to fotele

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Jest w tym trochę prawdy. W Giulietta nie znalazłem tego co w 156 czy 33.

Osobiście jestem niezadowolony z kilku rzeczy
    Kolor czerwony metaliok nie jest czerwony ( według ADF i ich wzornika nie mozna było zamówić takiej czerwieni jak w tej z TVN Turbo)
    Brak regulacji lędźwi
    Słabe trzymanie boczne
    Brak menu w j.p.
    Słabe wygłuszenie
    Ale wszystkie te niuanse rekompensuje moc i trakcja
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 31-10-2010 o 17:03