Strona 25 z 27 PierwszyPierwszy ... 15161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 265

Temat: Kupno 159 w automacie czy warto?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    I to napisałeś w odpowiedzi na moją krytykę oczywistej BZDURY, jaka napisałeś, ze moment obrotowy nie ma znaczenia a liczy się tylko moc w KM. ("Moment do niczego Ci nie jest potrzebny. Dobijasz nim tylko układ napędowy. Osiągi daje moc silnika nie moment").
    Odpowiedz więc na pytania:
    Jak to jest z tym momentem obrotowym? Jak to wygląda w automacie i w manualu?
    I szerzej: jaki jest Twój wpływ na samochód, mając automat, a jaki, mając manual pod ręką?
    Do czego zmusisz samochód na drodze, operując manualem i jak taka sytuacja będzie wyglądała, kiedy jedziesz z automatem?
    Moje zdanie jest takie: automat daje oczywistą korzyść w korkach. Tutaj jego przewaga nad manualem nie podlega dyskusji. W każdym innych warunkach zaletą jest jedynie wygodnictwo. Nic więcej.
    O samochodach mających 500 KM nie rozmawiajmy, bo NIKT Z WAS TAKIEGO AUTA NIE MA. Wiedzę macie więc tylko teoretyczną. Poza tym, wątek dotyczy alfy 159. O jakiej mocy mówimy w przypadku tego auta...? No własnie.
    Bzdury podwórkowe opowiadasz.
    1. Jak już pisałem wcześniej - moment obrotowy i moc są ze sobą powiązane. Finalnie to moc ma wpływ na osiągi silnika. Juz nie chce zamęczać fizyką i matematyką, ale zadam proste pytanie - kiedy auto najlepiej przyspiesza? W zakresie obrotów, gdzie ma maksymalną moc, czy moment obrotowy?
    2. Wpływ na samochód z automatem masz praktycznie taki sam w zakresie normalnego użytkowania. Dobry automat zmieni/zredukuje biegi lepiej niż kierownik. Ok, nie spalisz sobie gumy z automatem, większość automatów nawet w trybie manualnym sam zrzuci bieg po osiągnięciu minimalnych, maksymalnych obrotów, nie masz tej kontroli. Ale na wuj Ci ona? Nie masz możliwości zduszenia silnika, no co za strata! Nie masz możliwości na przykład strzelenia ze sprzęgła - no a po co to komu oprócz zamiarów, których nie da się racjonalnie wytłumaczyć. Automat nie pozwoli Ci zrobić rzeczy, które z punktu widzenia poprawnego użytkowania auta są głupie, tyle w temacie kontroli.

I tak, główną zaletą automatu jest wygodnictwo. Czy to coś złego?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Autor wątku rozpoczął go tak:
    "Witam zaczynam szukać Alfy 159. Kolejna alfa po 147. I tu do was pytanie moze ma ktoś alfe 159 w automacie i podpowie jak sprawuje mu sie ta skrzynia. Jak sie jeździ. Czy jest awaryjna. Czy moze lepiej poszukać manuala. (...)i"

Masz coś do dodania?
    Mam coś do dodania. Nadal twierdzę że pomyliłeś wątki bo nie udzieliłeś żadnej sensownej odpowiedzi. Nie napisałeś nic na temat jak sprawuje się automat w 159, jak się jeździ z tą skrzynią i czy jest awaryjna. Rzuciłeś tylko automaty omijaj. Uzasadnij to w jakiś sposób. Bo jak rozumiem masz na tyle duże doświadczenia w eksploatacji AR159 zarówno w automacie jak i manualu że posiadłeś tajemną wiedzę co lepsze.Wyjaśnij czemu Twoim zdaniem lepsza jest akurat skrzynia manualna. Tylko zrób to bez atakowania i obrażania, oczywiście jeśli potrafisz w taki sposób prowadzić dyskusję.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie potrafi, więc nie licz na to KRS ma doświadczenia tylko z autami powyżej 500KM. I to w manualu bo automaty nie są zgodne z wyznawaną przez niego wiarą automatu nie chce bo się psuje, nie da się palić kapci przed kumplami i nie można pałować silnika do odcinki. Uwielbia rwać półosie momentem i moc mu nie potrzebna. Wszystkich zamiata momentem
    Ja myślę że autor wątku już wyciągną wnioski z tematu albo przestał go czytać przez krs`a

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Bzdury podwórkowe opowiadasz.

I tak, główną zaletą automatu jest wygodnictwo. Czy to coś złego?

Po pierwsze, panowie, dajcie spokój z obrażaniem się. Po drugie, no bardzo mnie ciekawi, naprawdę bardzo mnie ciekawi, po wuja (jak TY mówisz) w ogóle produkuje się jeszcze manuale? No uzasadnij prosze, po co, jak to taki szmelc i automat ma wielkie przewagi?
    Ja nie widzę żadnych, no w mieście, w korkach ulicznych na pewno tak ale gdzie jeszcze? jeżdze manualem, żona m automat, to jeżdzę też automatem czasem. No i nie lubię automatu, nudzi mi się, po prostu. Nuda. Wsiadam do auta z manualem i od razu czuję to auto, ono mnie słucha, tak jak chcę, tak jadę. Lubię kierownicę, wajchę, pracuję nogami, jadę, przyjemność z prowadzenia. A wygodnictwo uprawiam na kanapie, w domu, z piwem. Auto to nie wygodnicka kanapa, to auto, przyjemność, zajęcie, coś fajnego. Ludzie totalnie głupieją, nikt już niemal nie umie liczyć, nikt niczego nie wie, wszystko jest w googlach przecież. Siedzę sobie niedawno w Rzymie przy kawie, a tutaj obok parka siedzi, 20 latki, piją piwo, i pół godziny, no kurka, pół godziny siedzą bez słowa, tylko każde klepie w swój smartfon. No kurde, patologia. OK, odbiegłem od tematu, ale nachalne udowadnianie, jaki ten automat genialny i tylko jeden na to argument, wygoda. Dokładnie przeczytałem cały wątek, i żaden argument, poza wygodą, nie brzmi przekonująco.

Trudno niektórym, ślepo zapatrzonym w gadżety wygodnickie, to zrozumieć.
    Ostatnio edytowane przez Anderson ; 12-12-2015 o 00:13

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

KRS, konta pomyliłeś!
    Zauważ że koledzy pisali do "KRSa", a odpisujesz z konta "Anderson". Paaaaanie zdecyduj się Pan.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Po co manual? tylko z dwóch powodów. Tańszy w produkcji/zakupie i dla wyboru (właśnie dla takich co wierzą w ich słuszność albo lubią upalać jak KRS). Nie ma innych zalet.
    Kiedyś jeszcze automat więcej spalał i był wolniejszy (ale to i tak tylko od kierowców rajdowych bo zwykły zjadacz chleba szybszy manualem nie będzie). Współczesne konstrukcje są zarówno szybsze jak i ekonomiczniejsze.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Po co manual? tylko z dwóch powodów. Tańszy w produkcji/zakupie i dla wyboru (właśnie dla takich co wierzą w ich słuszność albo lubią upalać jak KRS). Nie ma innych zalet.
    .
    Posmakujmy to stwierdzenie. "Nie ma innych zalet". Posiadacze manuali czytajcie z lubością. Wasze skrzynie nie mają żadnych zalet. Tylko automaty są warte uwagi. Reszta to szmelc.
    Chyba, że wierzycie w manual albo lubicie upalać. Czego to sie człowiek o sobie nie dowie))

- - - Updated - - -

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    KRS, konta pomyliłeś!
    Zauważ że koledzy pisali do "KRSa", a odpisujesz z konta "Anderson". Paaaaanie zdecyduj się Pan.
    tak, Abezus. Bo tylko KRS lubi tutaj manuala. Poza tym 99.99% procent to tylko i wyłącznie automat. Ach, zapomniałem... To Abezus: a wiec automat koniecznie zagazowany....
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

KRS, obiektywizmu troche i argumentów sensownych.

Do wyboru w samochodach osobowych w zasadzie masz dwie opcje - manual i automat.

Pod prawie każdym obiektywnym względem skrzynia automatyczna jest lepsza od manualnej.
    Subiektywna przyjemność z jazdy jest nie jest argumentem. Istnieje taki parametr, natomiast nie jest obiektywny. Nikt nikomu nie broni, jeśli ktoś lubi jeździć manualem. Jeśli ktoś woli - droga wolna, szerokości. Tylko niech nie gada głupot, że automaty to tragedia, nie da się tym jeździć i ogólnie fujka, tylko manual rulez.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Kiedyś jeszcze automat więcej spalał i był wolniejszy (ale to i tak tylko od kierowców rajdowych bo zwykły zjadacz chleba szybszy manualem nie będzie). Współczesne konstrukcje są zarówno szybsze jak i ekonomiczniejsze.
    Masz rację, współczesne konstrukcje są szybsze i ekonomiczniejsze.
    Tylko, że automaty w Alfach, poza TCT współczesne za bardzo nie są. Ten w 159 nie jest szybszy ani ekonomiczniejszy, co z resztą sam producent potwierdza.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Oczywiście. Ale papier co innego a życie co innego. Spalanie na poziomie 0,5-1l więcej (a w wielu sytuacjach tyle samo co manual) większości ludzi nie obchodzi. Ile tej oszczędności masz? Przy jakich przebiegach? To są znikome oszczędności. A szybkość? Tak jak pisałem. Z setek cwaniaków myślących że są szybsi manualem znajdziesz skromną garstkę takich co faktycznie będą szybsi tylko garstkę